CV-ketel vervangen Spier Ga voor een milieubewuste optie en bespaar jaarlijks €470


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Heb jij al er over nagedacht: de CV-ketel vervangen in Spier? Grofweg heb je in juli 2020 2 opties: een nieuwe verwarmingsketel laten installeren, of juist kiezen voor een groenere optie. Dit is een “issue” waar iedere huiseigenaar mee te dealen heeft. Met ingang van 2021 mag je geen nieuwe mono-cv-ketel laten plaatsen. Echter na 2030 gaat het gas er helemaal af. Wat moet je dan kiezen? Hieraan ten grondslag liggen velerlei onderdelen: hoeveel wil je besparen, wat is je maximum budget, wat voor type woning heb je, hoe staat het met isolatie? Belangrijk: vraag ook de toekomstvisie op bij de gemeente Midden-Drenthe omtrent bijvoorbeeld stadswarmte of een warmtenet. Op de site check je een aantal erkende alternatieven voor de CV-ketel. Vanzelfsprekend de warmtepomp. Evenwel: elektrische cv-ketels, infraroodpanelen, zonneboilers, het warmenet, biomassaketel kunnen jouw huidige cv-ketel op gas vervangen.

Inhoudsopgave
Er zijn nog veel vragen wat betreft onze energieconsumptie in de toekomst. Met behulp van onze website bekijk je verschillende mogelijkheden. Welke installaties bestaan er naast een traditionele ketel, wat is de prijs, en wat moet ik doen voor een gasvrij huis? Selecteer direct een van de onderwerpen hieronder.

 1. Je CV-ketel vervangen door warmtepomp in Spier.
 2. Welk alternatief voor de CV-ketel is geschikt voor mijn woning?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig?
 4. CV-ketel combineren met een warmtepomp.
 5. Welke stappen moet ik doorlopen voor gasvrij wonen in Spier?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Spier [Update juli 2020]

Mijn HR-ketel werkt niet meer. Dan moet je alle innovaties afwegen. Met in je achterhoofd de vernieuwe aardgas-maatregelen, is dit een enorm dilemma. Gasketel vervangen door warmtepomp in Spier is iets wat steeds meer Nederlanders doen. Het is een groene energiebron, betaalbaar en binnen mum van tijd heb je ‘m terugverdiend. Ik wil mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp, hoe werkt dat? Daarvoor gebruik je de volgende instructies (en lees verder over Micoe warmtepompen).

Instructies warmtepomp installeren

 1. Achterhaal welke warmtepomp versie geplaatst kunnen worden in jouw huis.
 2. Kies de installatie die aansluit bij jouw woning, wensen en budget.
 3. Vergelijk de prijzen en ga in zee met een competente warmtepomp installateur in Spier. Check altijd referenties, keurmerken en certificaten.
 4. Laat het warmtepompsysteem ontwerpen. Zo’n installatie is namelijk altijd maatwerk.
 5. Laat alles op de juiste manier installeren. Dit wordt gedaan door gespecialiseerde vakmannen.
 6. Bekijk of alle werkt. Het onderhoudsboek en de garanties berg je veilig op.
 7. Claim jouw subsidie

Is mijn woning geschikt?

Vloer, dak en gevel zijn uitstekend geïsoleerd.

Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.

Lagetemperatuurverwarming (LTV): radiatoren of vloerverwarming.

Genoeg ruimte voor het plaatsen van de warmtepomp met optionele boiler.

In geval van all-electric: boringen in de grond en lucht-lucht unit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Spier

Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel? De warmtepomp is het meest populaire alternatief. Alleen, er zijn nog tal van alternatieven voor een Gasgestookte ketels via leveranciers als Coopra of natuurlijk Mark. Wat past bij mijn mijn woning? Op deze pagina analyseer jij per systeem praktische info. Wat is de werkwijze, en wat zijn de voor- en nadelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp “vangt” warmte uit duurzame bronnen en converteert dit naar hoogwaardige bruikbare energie t.b.v. heet water en verwarming. Er is een optie om de CV-ketel te vervangen (volledig elektrische warmtepomp), maar je kunt het ook combineren (hybride).

 • Klaar voor de toekomst
 • Gemeentelijke subsidie
 • Hoog geprijsd
 • Uitstekende isolatie vereist

2. Zonneboiler

De zonneboiler werkt op zonlicht voor warm water en/of aansturing van de verwarming. Het is een aanvulling op je CV-ketel in Spier: dankzij een zonneboiler zit je nooit zonder warm tapwater. De kosten liggen rond €5000 (incl. monteren).

 • Lange levensduur
 • Makkelijk te plaatsen
 • Overige warmtebron blijft nodig
 • Niet iedereen vind het mooi

3. Biomassaketel (pelletkachel)

De pelletkachel werkt op houtkorrels, pellets genaamd. Te gebruiken voor één specifieke ruimte, de pelletkachel-cv kan de cv-ketel zelfs overnemen. Biomassaketels werken echter ook met normaal hout en houtsnippers.

 • Efficiënter dan houtkachel
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Onderhoudscontract
 • Alleen voor grote woningen

4. Infraroodpanelen

Een Infraroodpaneel kan een uitkomst zijn bij meer warmte op lokaal niveau. Echter, niet voldoende als hoofdverwarming, tenzij je huis extreem goed geïsoleerd is. Een milieuvriendelijke optie en met zonnepanelen een goede combi.

 • Voorkomt schimmel
 • Lage installatiekosten
 • Helaas geen subsidie
 • Altijd zichtbaar in huis

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel draait 100% op stroom. In de praktijk betekent dit dat je gasgebruik verminderd. Vanaf 2030 een verplichting. Echter, je woning moet geïsoleerd zijn: het vreet stroom, dus zonnepanelen zijn aan te raden. Kan niet op tegen de warmtepomp.

 • Gasaansluiting kan weg
 • Minder gecompliceerd dan warmtepomp
 • Energieverbruik
 • Subsidie mogelijkheden

6. Warmtenet (stadswarmte)

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond aangesloten op een warmtebron. Het voorziet in heet water in de woningen. Bronnen zijn o.a. restwarmte en biomassa. In de volksmond heet dit ook wel stadswarmte.

 • Geen aanpassingen in huis nodig
 • Veiliger dan aardgas
 • Beperkte keuze
 • Onduidelijke kostenstructuur
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat levert mij dat op? Ook de CV-ketel vervangen voor een eigen warmtepomp in Spier? Check dan altijd goed de meerdere type kosten. Onze installateurs hebben een schema gebouwd zodat je weet wat je op financieel gebied kunt verwachten. De terugverdientijd van de warmtepomp is voordeliger in vergelijking met de HR-ketel. Belangrijk: de prijs van het apparaat is hoog (en vergeet de installatie niet). Je kunt wel gebruik maken van ISDE subsidie. De actuele subsidie voor warmtepompen (Drenthe) schommelt tussen de €2600 en €4650.

Kostprijs

De aanschafprijs van een warmtepomp hakt er het hardst in. Afhankelijk van het type (Ventilatielucht, Hybride, Lucht/water, Bodem/water, Lucht/lucht) betaal je tussen de € 3700 en €13000. Wellicht spreekt dit je ook aan: CV-Ketel in Marijenkampen vervangen door warmtepomp.

Aansluitkosten

Daarnaast krijg te doen met installatiekosten. Deze aanlegkosten komen regelmatig uit tussen de €1800 tot €3100. Wil jij beslist een grond-water warmtepomp? Dan moet er in de grond geboord worden door een installatiebedrijf. Het laten plaatsen van een eenvoudige hybride warmtepomp is juist weer goedkoper.

Stroomkosten

Een CV-ketel werkt op basis van gas, zo’n warmtepomp kan werken met stroom (kWh). Wat houdt dat in? Het verbruik van gas daalt, echter het stroomverbruik gaat omhoog. Met behulp van zonnepanelen wek je dat gewoon zelf op. De netto-energiebesparing ligt tussen de 25% en 45%. Dat is best aantrekkelijk dus.

Subsidies

De gaskraan gaat binnenkort dicht. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidie (ISDE). Via de uitgegeven apparatenlijst tref je de hoogte van de subsidie voor jouw warmtepomp in Spier. Vergoedingen schommelen tussen de €1950 – €3500. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Climaveneta NECS-Q /B 0252 kun je aanspraak maken op €5800 en m.b.t. de Nilan Geo 3 krijg je €2800. Ook zakelijk zeer interessant in de gemeente Midden-Drenthe.

Terugverdientijd

Alle onkosten en besparingen uitgezocht? Dan weet je ongeveer wat het omslagpunt is. Bij een instapmodel ((MV) lucht-warmtepomp ) profiteer je van een kortere terugverdientijd dan bij dure systemen. De terugverdientijd van zo’n lucht-lucht installatie is om en nabij de minder dan 10 jaar, bij een water-water warmtepomp loopt dit al gauw op tot 10 tot max 20 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Spier?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Beschik je al over een warmtepomp. Of toevallig recentelijk een hoog rendement ketel laten neerzetten? Nederlanders realiseren zich te weinig dat deze twee systemen prima kunnen samenwerken. De cv ketel in combinatie met warmtepomp (hybride installatie) kenmerkt zich door een goed rendement. De prijs van een hybride installatie is veel lager in vergelijking met volledig elektrische warmtepompen. Waarom veel mensen kiezen voor een hybride pomp: voordelig, geen dure installatie / vakman, en je huis hoeft niet direct helemaal over de kop. Minder fraai is dat jouw gasaansluiting behouden blijft: het systeem kan niet zelfstandig opereren. Een gasketel met warmtepomp is eigenlijk niet voldoende. In 2050 zal ieder huis gasvrij zijn. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Deurne.


Gasvrij wonen steeds populairder

Langzamerhand verdwijnt het gas helemaal. Dat zal niet makkelijk worden en iedereen moet meedoen. Op basis van de info op deze pagina check je een alternatieve cv ketel zonder gas in Spier. Voor iedere woningbezitter wordt de CV ketel vervangen realiteit. Gasvrij wonen is beslist geen straf. Het dure gas kan de deur uit. Beperk jij het stroomverbruik zoveel mogelijk? En wek jij de stroom zelf op? Jij kunt dan toewerken naar een energieneutraal huis. Je zult merken dat je energienota veel lager uitvalt. Jouw woning zonder gas? Dan zijn er verschillende opties: het warmenet, biomassaketel, zonneboilers, elektrische cv-ketels, infraroodpanelen. As we speak is hiervoor veel subsidie. Indien alle huizen worden verwarmd zonder gas, dan heeft dit een grote invloed op onze CO2 uitstoot. Een volledig elektrische installatie mag best nog even wachten. Ook de hybride warmtepomp is een mooi begin voor jouw weg naar een gasvrije woning in Drenthe.

Wil jij vandaag ook warmtepomp offertes vergelijken? Bekijk de beste installateurs in de buurt van Spier.