CV-ketel vervangen Veenendaal Maak een keuze voor groene energie en bezuinig tot €320


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Overweeg jij om jouw CV-ketel te vervangen in Veenendaal? Grofweg heb je in juli 2020 2 alternatieven: een nieuwe verwarmingsketel laten installeren, of ga jij voor een verantwoord en duurzaam systeem? Een struikelblok waar veel Nederlanders mee worstelen. Per ingang van 2021 mag je geen nieuwe mono-cv-ketel laten plaatsen. Vanaf begin 2030 zit Holland totaal zonder gas. Wat is dan wijsheid? Dat heeft te maken met verschillende zaken: hoe milieubewust moet het systeem zijn, wat mag het kosten, gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw, en niet onbelangrijk: woningisolatie? Belangrijk: kijk ook naar de aanpak van de gemeente Veenendaal omtrent warmtenetten en/of stadsverwarming. Op deze website ontdek je de meeste erkende alternatieven voor de CV-ketel. Een warmtepomp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Anderzijds: het warmenet, elektrische cv-ketels, pelletkachels, zonneboilers, biomassaketel zijn goede vervangers voor gas-ketels.

Inhoudsopgave
Er zijn nogal wat vragen wat betreft de manier waarop we ons huis straks verwarmen. Aan de hand van deze pagina vind je alle praktische details. Wat kan ik aanleggen in plaats van een HR-ketel, wat kost het, en hoe krijg je jouw huis gasvrij? Selecteer direct een van de thema’s hieronder.

 1. Jouw CV-ketel vervangen door warmtepomp in Veenendaal.
 2. Welke alternatieven zijn er voor de CV-ketel?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig?
 4. CV-ketel met warmtepomp combineren.
 5. Welke aanpassingen zijn er nodig voor gasvrij wonen in Veenendaal?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Veenendaal [Update juli 2020]

Is je Hr-ketel ook versleten? Dan moet je alle innovaties afwegen. Met de nieuwe wetgeving over aardgas, kan dit best een struikelblok zijn. De gasketel vervangen door warmtepomp in Veenendaal gebeurt steeds meer. Het is duurzaam, aantrekkelijk geprijsd en de kosten heb je binnen enkele jaren terug. Op welke manier kan ik mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp? Onze specialisten ontwikkelden daarvoor onderstaand stappenplan (en check ook Viessmann).

Stappenplan warmtepomp installeren

 1. Analyseer welke type warmtepompen geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Kies de installatie die rijmt met de woning en budget.
 3. Vergelijk de prijzen en selecteer een competente warmtepomp installateur in Veenendaal. Let op certificaten en referenties.
 4. Laat het warmtepompsysteem ontwerpen. Het moet volledig bij jouw woning en situatie passen.
 5. Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Dit wordt gedaan door gespecialiseerde vakmannen.
 6. Trek na of alles goed is aangesloten. Het onderhoudsboek en de garanties berg je veilig op.
 7. Vergeet niet de subsidie aan de vragen

Is mijn woning geschikt?

Vloer, dak en gevel zijn uitstekend geïsoleerd.

Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.

LT radiatoren of vloerverwarming zijn essentieel.

Genoeg ruimte voor het plaatsen van een warmtepomp met voorraadvat.

Soms ook nodig: locatie voor grondboring / lucht-unit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Veenendaal

Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021? De warmtepomp hebben we uitgebreid behandeld. Goed om te weten, er zijn nog tal van alternatieven voor een Hr-ketel van merken als Ferroli en ook Rodiac. Wat past bij mijn mijn woning? Hieronder vergelijk jij per type een korte uitleg. Wat is de werkwijze, en wat zijn belangrijke nadelen en voordelen?


1. Warmtepomp (Hybride)

Een warmtepomp neemt de warmte uit natuurlijke bronnen en transformeert dit naar hoogwaardige bruikbare energie voor het verwarmen van water. Men kan de CV-ketel vervangen voor een elektrische warmtepomp, of verbinden d.m.v. een hybride oplossing.

 • Klaar voor de toekomst
 • Subsidies tot €2.500
 • Hoge investering
 • Minder geschikt voor bestaande woning

2. Zonneboiler

Gebruik een zonneboiler met zonnecollectoren voor het genereren van heet water. Dit is een toevoeging voor de CV-ketel in Veenendaal: de zonneboiler verwarmt het bad-, douche- en kraanwater. De kosten liggen rond €4400 (incl. monteren).

 • Tot 60% minder energie
 • Hoge subsidies
 • CV-ketel blijft nodig
 • Kan niet bij elke woning

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Een pelletkachel werkt op basis van speciaal geproduceerde korrels. Zeer geschikt voor kleinere kamers, maar ook geschikt voor de gehele woning (pelletkachel-cv). Biomassaketels kunnen ook warmte genereren met houtblokken en snippers.

 • Efficiënter dan houtkachel
 • Makkelijk in gebruik
 • Minder sfeer dan houthaard
 • Groot apparaat

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn er wanneer je behoefte hebt aan meer warmte op lokaal niveau. Niet echt bruikbaar als hoofdverwarming, maar zeker het overwegen waard. Een duurzame keuze en zeer populair samen met zonnepanelen.

 • Zeer energiezuinig en duurzaam
 • Eenvoudig te installeren
 • Geen subsidieregeling
 • Elektriciteitskabels nodig

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel maakt gebruik van stroom. Het gasverbruik kan theoretisch gezien naar 0. Vanaf 2030 een verplichting. Helaas is het alleen geschikt voor geïsoleerde huizen: en eigenlijk heb je zonnepanelen nodig. Een warmtepomp is meestal efficiënter.

 • Gas kan de deur uit
 • Geen buitenunit
 • Stroomgebruik
 • Opties voor subsidie

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een ondergronds leidingnetwerk met warm water van verschillende bronnen. Toepasbaar op centrale verwarming en heet tapwater. Ook bedrijven kunnen hier een bijdrage aan leveren. In de volksmond heet dit ook wel stadswarmte.

 • Restwarmte wordt optimaal benut
 • Constante temperatuur
 • Eén leverancier per regio
 • Prijziger dan gas
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd? Wil jij een warmtepomp in plaats van een CV-ketel in Veenendaal? Let dan op de diverse kosten. Onze deskundigen hebben een overzicht gemaakt van alle financiële consequenties. De terugverdientijd van zo'n warmtepomp is beter in vergelijking met de CV-ketel. Opmerking: de kostprijs ligt hoger (en de plaatsing is kostbaar). De overheid biedt wel een aantrekkelijk subsidie. De actuele subsidie voor warmtepompen (Utrecht) varieert tussen de €1800 en €5950.

Winkelprijs

De aanschafprijs van een warmtepomp is de grootste kostenpost. Op basis van de gekozen installatie (Lucht/water, Hybride, Water/water, Bodem/water, Ventilatielucht) betaal je een bedrag tussen de €3500 en €14500. Misschien vind je dit ook relevant: CV-Ketel in Nijland vervangen door warmtepomp.

Installatiekosten

Ten tweede moet je de installatiekosten niet vergeten. De tarieven van installateurs fluctueren doorgaans tussen de €1200 tot €4900. Heb jij voorkeur voor een aardwarmtepomp? Dan moet er in de grond geboord worden door een installatiebedrijf. Het laten aanbrengen van een eenvoudige ventilatiewarmtepomp is na verhouding heel voordelig.

Stroomverbruik

Een gasketel werkt met aardgas, een warmtepomp gebruikt stroom (elektriciteit). Wat houdt dat in? Je gasgebruik zal drastisch afnemen, echter het stroomverbruik gaat omhoog. Met behulp van zonnepanelen wek je dat gewoon zelf op. De uiteindelijke energiebesparing ligt tussen de 25% en 45%. Heel interessant dus.

Subsidie

Nog even, en de gaskraan gaat dicht. Het gevolg is een historische subsidieregeling (ISDE). Op deze handige apparatenlijst bekijk jij de hoogte van de subsidie voor jouw warmtepomp in Veenendaal. Dit fluctueert momenteel tussen de €1200 en €2900. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Daikin ERGA08DV* icm EHB(H)(X)08D**** kun je aanspraak maken op €2100 en m.b.t. de Vaillant geoTHERM VWS 220/3 (G/W) (0010018420) krijg je €4200. Tevens zakelijk toepasbaar in de gemeente Veenendaal.

Terugverdientijd

Alle uitgaven en opbrengsten met elkaar verrekend? Het omslagpunt kan jij dan eenvoudig calculeren. In het geval van een simpel systeem ((MV) lucht-warmtepomp ) is de terugverdientijd aanzienlijk korter i.v.m de kostbare systemen. De terugverdientijd van een lucht-lucht systeem zit op de 5 tot 9 jaar, bij een grond-water warmtepomp moet je denken aan 10 – 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Veenendaal?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Staat er in je woning al een warmtepomp? Of afgelopen jaar een actuele HR-ketel laten plaatsen? De meeste mensen vergeten dat beide componenten goed te combineren zijn. Een cv ketel in combinatie met warmtepomp (ook wel hybride genoemd) is duurzaam heeft een leuke opbrengst. De prijs van een hybride installatie is een stuk lager in vergelijking met volledig elektrische warmtepompen. Drie argumenten waarom de hybride pomp zo in trek is: betaalbaar, in een dag aangelegd, en werkt samen met je huidige CV. Het heikele punt is dat je niet volledig van het gas los bent: Voor piekmomenten kan het niet zonder CV. Een gasketel gecombineerd met warmtepomp is straks niet bestendig. Vanaf 2050 zijn er alleen nog woningen zonder gas. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je ook warmtepomp Feerwerd.


De voordelen van gasvrij wonen

Langzamerhand verdwijnt het gas helemaal. Dat zal niet makkelijk worden en iedereen moet meedoen. Aan de hand van deze website vind je een alternatieve cv-ketel zonder gas in Veenendaal. Uiteindelijk zal iedereen zijn cv-ketel vervangen. Maar gasvrij wonen is juist heel positief. De gaskosten gaan verdwijnen. Beperk jij het stroomverbruik zoveel mogelijk? En wek jij de stroom zelf op? Jij kunt dan toewerken naar een energieneutraal huis. Jouw energienota daalt aanzienlijk. Willen jullie de gasaansluiting ook verwijderen? Overweeg dan een van deze systemen: pelletkachels, infraroodpanelen, het warmenet, zonneboilers, elektrische cv-ketels. Momenteel heb je de beschikking over een leuke subsidie. Indien alle huizen worden verwarmd zonder gas, dan dringen we de uitstoot van CO2 flink terug. Een all electric pomp hoeft dan echt niet gelijk. Juist de hybride warmtepomp is een aantrekkelijke tussenoplossing voor de gasvrije woning in Utrecht.

Interesse en wil je warmtepomp offertes vergelijken? Bekijk de beste installateurs uit Veenendaal.