CV-ketel vervangen Blauwhuis Stop met gasverbruiken en verlaag je energienota met €440


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Wil je de CV-ketel vervangen in Blauwhuis? We onderscheiden in juni 2021 2 keuzemogelijkheden: “weer” een ouderwetse gasketel, of overstappen naar een duurzame oplossing. Een tweestrijd waarmee veel Hollanders te maken krijgen. Per ingang van 2021 kan je niet meer gebruik maken van een mono cv-ketel. En vanaf 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Op basis waarvan moet je kiezen? Dat hangt af van allerlei onderdelen: hoeveel wil je besparen, hoeveel geld wil je eraan kwijt, in wat voor huis woon je, en wat kun je zeggen over de isolatie? Advies: onderzoek ook de toekomstplannen van de gemeente Súdwest-Fryslân wat betreft bijvoorbeeld stadswarmte of een warmtenet. Hier vergelijk je meerdere erkende alternatieven voor de CV-ketel. Een warmtepomp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Maar ook zonneboilers, biomassaketel, infraroodpanelen, elektrische cv-ketels, het warmenet zijn flink in trek bij (nieuwe) woningen.

Inhoudsopgave
Er zijn nogal wat vragen wat betreft de manier waarop we ons huis straks verwarmen. Via onze website ontdek je veel milieuvriendelijke aanbevelingen. Wat zijn de alternatieven van een HR-ketel, met welke kosten moet ik rekening houden, en hoe maak ik mijn woning gasvrij? Druk op een van de veelgestelde vragen hieronder.

 1. Een CV-ketel vervangen door warmtepomp in Blauwhuis.
 2. Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig?
 4. CV-ketel met warmtepomp combineren.
 5. Is het voor mij mogelijk? Gasvrij wonen in Blauwhuis?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Blauwhuis [Update juni 2021]

Mijn HR-ketel werkt niet meer. Wat is nu handig? Met de nieuwe wetgeving over aardgas, is dit een lastig probleem. Gasketel vervangen door warmtepomp in Blauwhuis gebeurt steeds meer. Goed voor het milieu, betaalbaar en je hebt jouw investering snel terug. Hoe gaat het vervangen van mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv voor een warmtepomp in z’n werk? Daarvoor gebruik je het bijgaande stappenplan (en bekijk ook MDV warmtepomp).

Instructies warmtepomp installeren

 1. Ontdek welke warmtepomp versie wel/niet geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Ga voor een installatie die spoort met jouw woning, wensen en budget.
 3. Vraag prijzen op en selecteer een officiële warmtepomp installateur in Blauwhuis. Lees referenties en bekijk certificaten.
 4. Laat een uitgebalanceerd warmtepompsysteem maken. Het moet volledig bij jouw woning en situatie passen.
 5. Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Dit is een complex en tijdsintensieve klus.
 6. Bekijk of het werkt zoals jij voor ogen hebt. Check de garantie/onderhoud voor installatie en systeem.
 7. Claim jouw subsidie

Is onze woning geschikt?

Dak, vloer en gevel beschikken over de juiste isolatiewaarden.

Ramen hebben minimaal HR++ glas (of triple).

Lagetemperatuurverwarming (bij voorkeur vloerverwarming).

Voldoende ruimte (naast de CV) voor de warmtepomp en eventuele boiler.

Optioneel: de mogelijkheid voor een buitenunit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Blauwhuis

Wat voor alternatief voor de CV-ketel past bij mij? De warmtepomp hebben we uitgebreid behandeld. Desalniettemin, je hebt de keuze uit nog meer alternatieven voor een CV-ketel van bijvoorbeeld Coopra + Vaillant. Wat is aan te raden voor mijn persoonlijke situatie? Op deze website bekijk jij per systeem praktische info. Wat houdt het in, en wat zijn de voor- en nadelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en converteert dit naar direct inzetbare energie voor de centrale verwarming en heet water. Je kunt je CV-ketel helemaal vervangen met een standalone warmtepomp, of samen laten werkt middels hybride modellen.

 • Verwarmt en koelt
 • Aanzienlijke tegemoetkomingen
 • Dure prijzen
 • Minder geschikt voor bestaande woning

2. Zonneboiler

Het zonlicht + zonneboiler zorgen voor de opwarming van water / verwarming. Het is een aanvulling op je CV-ketel in Blauwhuis: met zo’n zonneboiler kan jij altijd warm douchen. De kosten liggen rond €3600 inclusief montage.

 • Gratis energie
 • Weinig onderhoud
 • Geen saldering
 • Niet elk huis is geschikt

3. Biomassaketel (pelletkachel)

De pelletkachel werkt op korrels (zogenoemde pellets). Zeer geschikt voor kleinere kamers, de pelletkachel-cv kan de cv-ketel zelfs overnemen. De Biomassaketels werken ook op andere houtproducten (snippers).

 • Zeer sfeervol
 • Gemakkelijke brandstof
 • Onderhoudscontract
 • Kans op stank

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen worden gebruikt voor verwarmen van een bepaalde ruimte. Het is minder relevant als hoofdverwarming, of je moet extreem hoge isolatiewaarden hebben. Een ‘groen’ alternatief en met zonnepanelen een goede combi.

 • Ventileren zonder warmteverlies
 • Per zone regelbaar
 • Helaas geen subsidie
 • Altijd zichtbaar in huis

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel draait 100% op stroom. Het gasverbruik kan theoretisch gezien naar 0. Dat is veiliger. Alleen geschikt bij uitstekende isolatie, en eigenlijk heb je zonnepanelen nodig. Een warmtepomp is een betere investering.

 • Geen gebruik meer van gas
 • Geen buitenunit
 • Energieverbruik
 • Geen subsidies

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een leidingstelsel onder de grond aangesloten op een warmtebron. Het is geschikt voor verwarming en tapwater. Restwarmte uit industrie en biomassa zijn warmtebronnen. Een andere benaming voor dit systeem is stadswarmte.

 • CV-ketel niet meer nodig
 • Geen tussenkomst van gas
 • Geen keuze in aanbieder
 • Temperatuur slecht regelbaar
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, is dat goedkoop? Ook de CV-ketel vervangen voor een eigen warmtepomp in Blauwhuis? Houdt dan goed overzicht over de ingewikkelde kosten. Onze deskundigen hebben een duidelijke lijst samengesteld om grip te houden op de kosten. De terugverdientijd van een warmtepomp is beter tegenover de HR-ketel. Van belang: de winkelprijzen liggen hoger (+ dure aanlegkosten). Er geldt wel weer een mooie subsidieregeling. De hoogte van subsidie voor warmtepompen (Friesland) fluctueert tussen de €1550 tot €5400.

Winkelprijs

De kostprijs van een warmtepomp hakt er het hardst in. Afhankelijk van het product (Ventilatielucht, Hybride, Lucht/lucht, Water/water, Lucht/water) betaal je tussen de € 2200 en €16500. Lees nu verder over CV-Ketel in Tinte vervangen door warmtepomp.

Aansluitkosten

Verder komen er installatiekosten bij kijken. De kosten van installatie liggen vaak tussen de €1400 tot €3500. Neig jij naar een water-water warmtepomp? Dan is grondboring noodzakelijk via het installatiebedrijf. Het laten aanbrengen van een eenvoudige ventilatiewarmtepomp kost je stukken minder.

Verbruikskosten

Een gasgestookte ketel verbruikt aardgas, de warmtepomp verbruikt echter elektriciteit (stroom). Wat houdt dat in? Het verbruik van gas daalt, maar de nota voor stroom stijgt. Met behulp van zonnepanelen wek je dat gewoon zelf op. De besparing op je energienota varieert tussen 35% en 50%. Dat kan jij toch wel gebruiken?

Tegemoetkoming van het rijk

De regering wil dat we minder gas verbruiken. Het gevolg is een royale ISDE subsidieregeling. In de actuele apparatenlijst tref jij per systeem (merk & type) de subsidie in Blauwhuis. Dit ligt vaak ergens tussen de €1350 en €2200. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Enerso BW 23 kun je aanspraak maken op €4100 en m.b.t. de Hidros LHA.1002.LS krijg je €7450. Tevens zakelijk toepasbaar in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Terugverdientijd

Alle opbrengsten en kosten met elkaar verrekend? Het omslagpunt heb je dan snel uitgerekend. In het geval van een simpel systeem (lucht-lucht warmtepomp ) is de terugverdientijd aanzienlijk korter in verhouding tot de dure producten. De terugverdientijd van een hybride warmtepomp bedraagt ongeveer minder dan 10 jaar, bij een aardwarmtepomp moet je denken aan een jaar of 12. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Blauwhuis?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Staat er in je woning al een warmtepomp? Of afgelopen jaar een gasketel laten aansluiten? Het gros van de huizenbezitters hebben niet de kennis dat er ook combinatie van beide systemen mogelijk zijn. Een CV-ketel in combinatie met warmtepomp (genaamd hybride systeem) is verantwoord en maandelijks erg voordelig. De prijs van een hybride installatie is echt voordeliger dan een volledig elektrische warmtepomp. 3 redenen waarom de hybride installatie populair is: aantrekkelijk geprijsd, geen dure installatie / vakman, en je huis hoeft niet direct helemaal over de kop. Let op: houd er rekening mee dat je niet van het gas af bent: het systeem kan niet zelfstandig opereren. Een gasketel met warmtepomp is uiteindelijk niet bestendig. Vanaf 2050 is in principe elke woning gasvrij. Nu ook online: warmtepomp Lochem.


Gasvrij wonen steeds populairder

De komende jaren moeten er veel huizen van het gas af. Groene energie, dat is toch wat jij ook wilt? Middels de info op deze pagina bekijk je een alternatieve cv ketel zonder gas in Blauwhuis. Uiteindelijk zal iedereen zijn cv-ketel vervangen. Gasvrij wonen heeft flink wat pluspunten. De gaskosten gaan verdwijnen. Houd jij jouw energiegebruik zo laag mogelijk? En gebruik je zonnepanelen? Energieneutraal wonen kan voor jou dan werkelijkheid worden. Jouw energienota daalt aanzienlijk. Kijk jij ook uit naar een situatie zonder gas? De keuze is reuze: infraroodpanelen, zonneboilers, elektrische cv-ketels, biomassaketel, pelletkachels. De komende jaren krijg je ook nog eens veel subsidie. Op het moment dat alle huizen zonder gas worden verwarmd, bereiken we een aanzienlijke CO2 reductie. Een all electric systeem is niet perse noodzakelijk. Ook de hybride warmtepomp is een mooi begin voor jouw weg naar een gasvrije woning in Friesland.

Wacht niet langer met warmtepomp offertes vergelijken! Zoek uit wat de kosten zijn bij installateurs in de regio Blauwhuis.