CV-ketel vervangen De Knipe Kies een milieuvriendelijke optie en bezuinig tot €340


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Van plan de CV-ketel te vervangen in De Knipe? In juni 2021 kun je kiezen uit opties: een gloednieuwe gas-ketel plaatsen, of ga jij voor een verantwoord en duurzaam systeem? Het is een dilemma waar ook jij heel goed over moet gaan nadenken. Misschien weet je het al: per 2021 is de mono cv-ketel niet meer toegestaan. En vanaf 2030 gaat het gas er helemaal af. Wat kun je op dit moment het beste doen? Dat heeft te maken met allerlei randvoorwaarden: hoe duurzaam moet het zijn, hoeveel geld wil je eraan kwijt, heb je een nieuw of juist ouder huis, hoe staat het met isolatie? Tip: Kijk ook naar de plannen van jouw gemeente Heerenveen inzake bijvoorbeeld stadswarmte of een warmtenet. Op deze website signaleer je de belangrijkste bekende alternatieven voor de CV-ketel. Een warmtepomp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Echter ook pelletkachels, het warmenet, infraroodpanelen, zonneboilers, biomassaketel zijn flink in trek bij (nieuwe) woningen.

Inhoudsopgave
We kunnen moeilijk in de toekomst kijken wat betreft het energieverbruik over 10 jaar. Aan de hand van deze pagina vind je verschillende mogelijkheden. Welke alternatieven zijn er voor een cv-ketel, wat kost het, en hoe kan ik volledig gasvrij wonen? Selecteer direct een van de veelgestelde vragen hieronder.

 1. De CV-ketel vervangen door warmtepomp in De Knipe.
 2. Welke alternatieven zijn er voor de CV-ketel?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat levert mij dat op?
 4. CV-ketel combineren met een warmtepomp.
 5. Hoe kan ik volledig gasvrij wonen in De Knipe?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in De Knipe [Update juni 2021]

Jouw HR-ketel functioneert slecht. Wat is de beste oplossing? Aangezien aardgas op korte-termijn zal verdwijnen is dit een serieuze tweestrijd. Gasketel vervangen door warmtepomp in De Knipe gebeurt steeds meer. Het is een groene energiebron, gunstig qua prijs en je hebt jouw investering snel terug. Op welke manier kan ik mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp? Onze experts schreven daarvoor de volgende instructies (en lees verder over Oschner systeem).

7 stappen model warmtepomp installeren

 1. Ontdek welke type warmtepompen wel/niet geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Kies de installatie die past bij jouw woning, wensen en budget.
 3. Vergelijk alle tarieven en selecteer een officiële warmtepomp installateur in De Knipe. Check altijd referenties, keurmerken en certificaten.
 4. Een adaptive warmtepompsysteem is noodzakelijk. Zo’n installatie is namelijk altijd maatwerk.
 5. Het systeem wordt geïnstalleerd. Bij voorkeur door dezelfde installateur.
 6. Bekijk kritisch of het systeem werkt. Check de garantie/onderhoud voor installatie en systeem.
 7. Vergeet niet de subsidie aan de vragen

Zijn alle huizen geschikt?

Dak, vloer en gevel zijn goed geïsoleerd (kierdicht).

In alle ramen zit HR++ glas of triple glas.

LT radiatoren of vloerverwarming zijn essentieel.

Installatieruimte voor het aanleggen van de warmtepomp met optionele boiler.

Voor de complexe systemen: ruimte voor buitenunit of bodemboring.

cv ketel vervangen door warmtepomp in De Knipe

Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel? De warmtepomp hebben we uitgebreid behandeld. Alleen, er zijn nog meer alternatieven voor een Gasketels van bijv. Elco + Vaillant. Wat past bij mijn mijn huis? Op cvketel-warmtepomp.nl analyseer jij per optie een korte uitleg. Hoe gaat het in z'n werk, en wat zijn de voor- en nadelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp “vangt” warmte uit duurzame bronnen en verandert dit in direct inzetbare energie voor verwarming en warm water. Een warmtepomp kan de CV-ketel volledig vervangen (all-electric),maar je kunt het ook combineren (hybride).

 • Verwarmt en koelt
 • Aantrekkelijke subsidieregeling
 • Prijs is hoog
 • Isolatie is noodzakelijk

2. Zonneboiler

De zonneboiler werkt op zonlicht voor het genereren van heet water. Het is een aanvulling op je CV-ketel in De Knipe: een zonneboiler zorgt voor o.a. warm bad en douche water. De prijs schommelt rond de €4900 inclusief aanleggen.

 • Lange levensduur
 • Snel geplaatst
 • Beperkte opslag
 • Aanzicht woning

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Een pelletkachel werkt op basis van korrels van geperst snoeihout. Je verwarmt hiermee bijvoorbeeld de woonkamer, de pelletkachel-cv zorgt ook voor warm water. Biomassaketels verbranden daarnaast ook normaal hout en houtsnippers.

 • 100% milieuvriendelijk
 • Geen koolmonoxide
 • Intensief onderhoud nodig
 • Groot apparaat

4. Infraroodpanelen

Een Infraroodpaneel kan een uitkomst zijn bij meer hitte op een zelfgekozen plek. Echter, niet voldoende als hoofdverwarming, of je moet extreem hoge isolatiewaarden hebben. Een ‘groen’ alternatief en samen met zonnecellen te combineren.

 • Ventileren zonder warmteverlies
 • Lage installatiekosten
 • Geen recht op subsidie
 • Altijd in het zicht

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel gebruikt enkel stroom. In de praktijk betekent dit dat je gasgebruik verminderd. Dat is veiliger. Alleen geschikt bij uitstekende isolatie, het vreet stroom, dus zonnepanelen zijn aan te raden. Minder aantrekkelijk dan een warmtepomp.

 • Ideaal i.c.m. zonnepanelen
 • Geen geluidsoverlast
 • Een hoog verbruik
 • Subsidie mogelijkheden

6. Warmtenet (stadswarmte)

Een warmtenet is een slim en open systeem waardoor warm water stroomt. Het warme water kan onze huizen verwarmen. De bron wordt gevoed met o.a. aardwarmte en biomassa. Stadswarmte is een collectieve milieuvriendelijke oplossing.

 • Vermindering CO2-uitstoot
 • Comfortabele temperatuur in huis
 • Eén leverancier per regio
 • Onduidelijke kostenstructuur
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig? Wil jij een warmtepomp in plaats van een CV-ketel in De Knipe? Dan moet je rekening houden met vele soorten kosten. Onze deskundigen hebben een schema gebouwd om de kosten (en opbrengsten) inzichtelijk te maken. De terugverdientijd van een warmtepomp is aantrekkelijk tegenover de HR-ketel. Maar let op: de prijs van het apparaat is hoog (en vergeet de installatie niet). De overheid biedt wel een aantrekkelijk subsidie. De subsidie voor warmtepompen (Friesland) varieert tussen de €1500 tot €4250.

Kostprijs

De kosten van de warmtepomp zelf vormen het grootste aandeel. Afhankelijk van het type (Lucht/lucht, Ventilatielucht, Lucht/water, Water/water, Bodem/water) schommelen de prijzen tussen de €3500 en €20000. Misschien vind je dit ook relevant: CV-Ketel in Vuren vervangen door warmtepomp.

Aanlegkosten

Verder krijg te doen met installatiekosten. De kosten van installatie liggen vaak tussen de €1900 – €3300. Heb jij voorkeur voor een grond-water warmtepomp? Dan moet er een bodembron aangelegd worden door het installatiebedrijf. Het monteren van een instap lucht-lucht warmtepomp kost je stukken minder.

Stroomkosten

De traditionele gasketel verbruikt aardgas, terwijl een warmtepomp enkel stroom nuttigt. Wat houdt dat in? De gasmeter gaat naar 0, echter het stroomverbruik gaat omhoog. Dit kun je opvangen door zonnepanelen te nemen. De “korting” op de energierekening ligt tussen de 25% en 45%. Wie wil dat nu niet?

Overheidsbijdrage

Er zit nieuwe regelgeving aan te komen. Het betreft een historische subsidieregeling (ISDE). Op deze handige apparatenlijst check je per systeem (merk & type) de subsidie in De Knipe. Deze liggen op het moment tussen de €1500 – €3200. Per model is dit verschillend: voor de aanschaf van de NIBE F1145-17 geldt een subsidie van €3800 en ten aanzien van de InterClima-MTA HCY 171 geldt een bedrag van €4450. Ook voor bedrijven interessant in de gemeente Heerenveen.

Terugverdientijd

De aanschafprijs, installatiekosten en besparingen uitgezocht? Dan kun je het omslagpunt bepalen. Wanneer je kiest voor een basis model (ventilatielucht warmtepomp ) liggen de terugverdientijden flink lager dan bij complexe installaties. De terugverdientijd van een lucht-lucht systeem ligt rond de 6 tot 10 jaar, bij een grond-water warmtepomp loopt dit al gauw op tot 12-15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in De Knipe?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Staat er in je woning al een warmtepomp? Of toevallig recentelijk een hoog rendement ketel laten neerzetten? Nederlanders weten niet dat er ook combinatie van beide systemen mogelijk zijn. De CV-ketel in combinatie met warmtepomp (genaamd hybride systeem) heeft een prima rendement. De prijs van een hybride installatie ligt vele malen lager dan een volledig elektrische warmtepomp. Waarom veel mensen kiezen voor een hybride pomp: aantrekkelijk geprijsd, eenvoudig te installeren, goed te integreren in bestaande woning. Minder fraai is dat je niet volledig van het gas los bent: het heeft altijd nog de CV nodig. Een gasketel met warmtepomp is straks niet afdoende. Vanaf 2050 zijn er alleen nog woningen zonder gas. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp Muiden.


Op weg naar een huis zonder gas

Langzamerhand verdwijnt het gas helemaal. Milieuvriendelijke energie is wat we nodig hebben. Op basis van deze website lees je over een alternatieve cv-ketel zonder gas in De Knipe. Uiteindelijk zal iedereen zijn cv-ketel vervangen. Gasvrij wonen heeft flink wat pluspunten. Je verbruikt geen duur gas. Beschik je over een goede isolatie? En gebruik je zonnepanelen? Jij kunt dan toewerken naar een energieneutraal huis. De energielasten dalen dan significant. Kijk jij ook uit naar een situatie zonder gas? Hiervoor zijn er talloze oplossingen: biomassaketel, zonneboilers, infraroodpanelen, pelletkachels, het warmenet. Momenteel is hiervoor veel subsidie. Indien alle huizen worden verwarmd zonder gas, dan dringen we de uitstoot van CO2 flink terug. Een full-electric apparaat gaat mogelijk nog even niet lukken. Ook de hybride warmtepomp is een aantrekkelijke tussenoplossing voor de gasvrije woning in Friesland.

Wacht niet langer met warmtepomp offertes vergelijken! Direct offertes opvragen bij installateurs uit De Knipe.