CV-ketel vervangen Drouwenermond Verlaag jou gasverbruik en verlaag je energienota met €460


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Jouw CV-ketel vervangen in Drouwenermond? Grofweg heb je in juli 2020 2 mogelijkheden: een gloednieuwe gas-ketel plaatsen, of juist een meer duurzame oplossing. Een struikelblok waar ook jij heel goed over moet gaan nadenken. Met ingang van 2021 kan je niet meer gebruik maken van een mono cv-ketel. Vanaf januari 2030 gaat de gaskraan volledig dicht. Wat moet je dan kiezen? Hieraan ten grondslag liggen velerlei randvoorwaarden: hoe “groen” wil je zijn, wat is je maximum budget, wat voor type woning heb je, en is jouw huis voldoende geïsoleerd? Niet vergeten: Kijk ook naar de plannen van jouw gemeente Borger-Odoorn t.a.v. bijvoorbeeld stadswarmte of een warmtenet. Op de site bekijk je alle erkende alternatieven voor de CV-ketel. Een warmtepomp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Echter ook infraroodpanelen, zonneboilers, elektrische cv-ketels, het warmenet, biomassaketel zijn flink in trek bij (nieuwe) woningen.

Inhoudsopgave
We kunnen moeilijk in de toekomst kijken ten aanzien van het energieverbruik over 10 jaar. Met behulp van de vergelijker check je alle handige informatie. Wat kan ik aanleggen in plaats van een cv-ketel, wat zijn de kosten, en wat moet ik doen voor een gasvrij huis? Klik op een van de thema’s hieronder.

 1. CV-ketel vervangen door warmtepomp in Drouwenermond.
 2. Welk alternatief voor de CV-ketel is geschikt voor mijn woning?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, is dat een slimme keus?
 4. CV-ketel met warmtepomp combineren.
 5. Hoe kan ik volledig gasvrij wonen in Drouwenermond?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Drouwenermond [Update juli 2020]

Is je Hr-ketel ook versleten? Dan moet je alle innovaties afwegen. Met in je achterhoofd de vernieuwe aardgas-maatregelen, kan dit best een struikelblok zijn. Een gasketel vervangen door warmtepomp in Drouwenermond gebeurt steeds meer. Het is een groene energiebron, gunstig qua prijs en de terugverdientijd is prima. Ik wil mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp, hoe werkt dat? Onze experts schreven daarvoor het stappenplan hieronder (of check Herz verwarming).

7 stappen model warmtepomp installeren

 1. Check welke warmtepompen mogelijk zijn in jouw woning.
 2. Kies de installatie die aansluit bij jouw huis en natuurlijk het budget.
 3. Vergelijk alle tarieven en selecteer een bedreven warmtepomp installateur in Drouwenermond. Let op certificaten en referenties.
 4. Een adaptive warmtepompsysteem is noodzakelijk. Het moet volledig bij jouw woning en situatie passen.
 5. Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Dit is een complex en tijdsintensieve klus.
 6. Onderzoek of het systeem werkt. Vraag altijd naar de garantie en onderhoudsvoorschriften.
 7. Vraag subsidie aan voor de installatie

Is mijn huis geschikt?

Dak, gevel en vloer zijn goed geïsoleerd (kierdicht).

Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.

LT radiatoren of vloerverwarming zijn essentieel.

Een geschikte ruimte voor plaatsing van de warmtepomp en eventuele boiler.

In geval van all-electric: bodemboring capaciteit / ventilatie-unit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Drouwenermond

Wat voor alternatief voor de CV-ketel past bij mij? De warmtepomp is uitgebreid aan bod gekomen. Alleen, naast de warmtepomp zijn er meer alternatieven voor een Hr-ketel van bijvoorbeeld Dietrich en ook Nefit. Wat sluit aan bij mijn situatie? Op de site analyseer jij per systeem een korte uitleg. Wat is het, en wat zijn de voor- en nadelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of bodem en vormt dit om naar bruikbare energie waarmee het water wordt verwarmd. Men kan de CV-ketel vervangen voor een elektrische warmtepomp, of combineren met een hybride versie.

 • Constante temperatuur
 • Subsidies tot €2.500
 • Niet voordelig
 • Minder geschikt voor bestaande woning

2. Zonneboiler

De zonneboiler werkt op zonlicht voor warm water en/of aansturing van de verwarming. Dit is een toevoeging voor de CV-ketel in Drouwenermond: met zo’n zonneboiler kan jij altijd warm douchen. Het kostenplaatje: +/- €4100 inclusief montage.

 • Hoog rendement ook in de winter
 • Weinig onderhoud
 • Overige warmtebron blijft nodig
 • Niet voor elk dak geschikt

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Zo’n pelletkachel brandt op samengeperste korrels van hout. Je verwarmt hiermee bijvoorbeeld de woonkamer, de pelletkachel-cv kan de cv-ketel zelfs overnemen. De Biomassaketels werken ook op houtsnippers of blokken.

 • Besparing tot 50%
 • Automatische ontsteking
 • Intensief onderhoud nodig
 • Lawaaierig product

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen worden gebruikt voor meer hitte op een zelfgekozen plek. Niet echt bruikbaar als hoofdverwarming, of je moet extreem hoge isolatiewaarden hebben. Een duurzame keuze en goed te combineren met zonnecellen.

 • Besparen op de energienota
 • Lange levensduur
 • Overheid verstrekt geen subsidie
 • Altijd zichtbaar in huis

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel gebruikt enkel stroom. Het gasverbruik kan theoretisch gezien naar 0. Dat is veiliger. Hou rekening met een hoge isolatienormen: en bij voorkeur met zonnepanelen. Een warmtepomp is een betere investering.

 • Warmt snel op
 • Bronnen boren niet nodig
 • Stroomverbruik
 • Niet toekomstbestendig

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een uitgebreid netwerk van leidingen met warm water van verschillende bronnen. Je verwarmt er je huis mee en krijgt warm water. Bronnen zijn o.a. restwarmte en biomassa. Stadswarmte is een duurzaam alternatief voor aardgas.

 • Vermindering CO2-uitstoot
 • Je weet waar de warmte vandaan komt
 • Eén leverancier per regio
 • Onduidelijke kostenstructuur
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd? Wil jij een warmtepomp in plaats van een CV-ketel in Drouwenermond? Let dan op de ingewikkelde kosten. Onze installateurs zijn aan de slag gegaan met een lijst om grip te houden op de kosten. De terugverdientijd van zo'n warmtepomp is beter in vergelijking met de CV-ketel. Van belang: de kostprijs ligt hoger (incl. installatiekosten). Er geldt wel weer een mooie subsidieregeling. De hoogte van subsidie voor warmtepompen (Drenthe) fluctueert tussen de €2400 en €4950.

Artikelprijs

De prijs van de warmtepomp zelf weegt het zwaarst. Gebaseerd op de soorten systemen (Lucht/lucht, Bodem/water, Water/water, Hybride, Lucht/water) betaal je tussen de € 1600 en €12500. Bekijk ook de mogelijkheden voor: CV-Ketel in Wijchen vervangen door warmtepomp.

Aansluitkosten

Ten tweede komen er installatiekosten bij kijken. De tarieven van installateurs komen regelmatig uit tussen de €1200 tot €3400. Heb jij voorkeur voor een grond-water warmtepomp? Dan moet er een bodembron aangelegd worden door het installatiebedrijf. Het laten aanbrengen van een standaard hybride warmtepomp is veel betaalbaarder.

Energieverbruik

Een gasketel werkt met aardgas, een warmtepomp gebruikt stroom (elektriciteit). Wat betekent dit concreet? Het verbruik van gas daalt, maar de stroomrekening zal toenemen. Met behulp van zonnepanelen wek je dat gewoon zelf op. De uiteindelijke energiebesparing kan oplopen tot wel 50%. Wie wil dat nu niet?

ISDE regeling

We moeten zo snel mogelijk af van het gas. Daarom is er een zeer aantrekkelijke subsidie (ISDE). In de actuele apparatenlijst signaleer je de beschikbare subsidiemogelijkheden in Drouwenermond. Vergoedingen schommelen tussen de €1200 – €2700. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Techneco AQUATOP T43HR kun je aanspraak maken op €6200 en m.b.t. de MDV MHA-V14W/D2N1 + SMK-160CD30GN1-B krijg je €2500. Tevens zakelijk toepasbaar in de gemeente Borger-Odoorn.

Terugverdientijd

Alle opbrengsten en kosten geanalyseerd? Het omslagpunt heb je dan snel uitgerekend. Wanneer je kiest voor een basis model (ventilatiewarmtepomp ) heb je een kortere terugverdientijd dan bij complexe installaties. De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp is om en nabij de 5 tot 9 jaar, bij een water-water warmtepomp is dit al snel 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Drouwenermond?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Heb je thuis al een warmtepomp hangen? Of laatst nog een gasketel laten aansluiten? Huishoudens vergeten dat er ook combinatie van beide systemen mogelijk zijn. De CV-ketel in combinatie met warmtepomp (in de volksmond hybride product) heeft een prima rendement. De prijs van een hybride installatie ligt vele malen lager dan een volledig elektrische warmtepomp. Voordelen van een hybride systeem zijn: betaalbaar, geen ingewikkelde installatie, goed te integreren in bestaande woning. Let op: houd er rekening mee dat je gas blijft gebruiken: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel in combinatie met warmtepomp is over een flink aantal jaar niet afdoende. In 2050 zal geen enkel huis nog gas gebruiken. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Noordeloos.


Gasvrij wonen steeds populairder

In 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Groene energie, dat is toch wat jij ook wilt? Met behulp van onze website vind jij een alternatieve cv-ketel zonder gas in Drouwenermond. We zullen allemaal de CV ketel moeten vervangen. Gasvrij wonen is ook lang niet gek. De gaskosten gaan verdwijnen. Is je huis goed geïsoleerd en beperkt je stroomgebruik? Zijn zonnepanelen voor jou bekend terrein? Energieneutraal wonen kan voor jou dan werkelijkheid worden. De energielasten dalen dan significant. Willen jullie de gasaansluiting ook verwijderen? Je hebt volop keuze: zonneboilers, elektrische cv-ketels, biomassaketel, infraroodpanelen, pelletkachels. De komende periode is hiervoor veel subsidie. Zodra alle Nederlanders verwarmen zonder gas, dan dringen we de uitstoot van CO2 flink terug. Een volledig elektrische installatie is niet perse noodzakelijk. Juist de hybride warmtepomp is een aantrekkelijke tussenoplossing voor de gasvrije woning in Drenthe.

Interesse en wil je warmtepomp offertes vergelijken? Vraag offerte op bij installateurs in en rondom Drouwenermond.