CV-ketel vervangen Enumatil Verlaag jou gasverbruik en bespaar tot wel €400


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Van plan de CV-ketel te vervangen in Enumatil? We onderscheiden in juli 2020 2 keuzemogelijkheden: gewoon een traditionele verwarmingsketel, of overstappen naar een duurzame oplossing. Dit is een probleem waarmee veel Hollanders te maken krijgen. Misschien weet je het al: per 2021 kan je niet meer gebruik maken van een mono cv-ketel. Vanaf begin 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht. Wat is nu een handige keuze? Dat hangt af van verscheidene componenten: wat is de gewenste duurzaamheid, hoeveel geld wil je eraan kwijt, heb je een nieuw of juist ouder huis, en is jouw huis voldoende geïsoleerd? Tip: onderzoek ook de toekomstplannen van de gemeente Leek rond plannen m.b.t. een warmtenet of stadsverwarming. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je de meeste praktische alternatieven voor de CV-ketel. De warmtepomp is het bekendste voorbeeld. Anderzijds: zonneboilers, biomassaketel, het warmenet, pelletkachels, infraroodpanelen worden meer en meer toegepast als vervanging op de CV-ketel.

Inhoudsopgave
Er is veel onduidelijkheid ten opzichte van onze energieconsumptie in de toekomst. Via onze website check je alle handige informatie. Wat kan ik nemen naast een gas-ketel, wat zijn de kosten, en hoe kan ik volledig gasvrij wonen? Kies snel een van de veelgestelde vragen hieronder.

 1. Een CV-ketel vervangen door warmtepomp in Enumatil.
 2. Welke alternatieven zijn er voor de CV-ketel?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd?
 4. Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp.
 5. Welke aanpassingen zijn er nodig voor gasvrij wonen in Enumatil?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Enumatil [Update juli 2020]

Is je Hr-ketel ook versleten? Dan heb jij veel te kiezen. Met de nieuwe wetgeving over aardgas, is dit een enorm dilemma. Gasketel vervangen door warmtepomp in Enumatil ligt het meest voor de hand. Het is milieuvriendelijk, gunstig qua prijs en het rendement is uitstekend. Hoe vervang ik mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv voor een warmtepomp? Gebruik hiervoor het bijgaande stappenplan (en bekijk ook A1 Green Energy subsidie).

Instructies warmtepomp installeren

 1. Vindt uit welke warmtepompen wel/niet geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Ga voor een installatie die spoort met jouw huis en natuurlijk het budget.
 3. Vergelijk alle tarieven en kies een bedreven warmtepomp installateur in Enumatil. Check altijd referenties, keurmerken en certificaten.
 4. Vraag om een uniek warmtepompsysteem. Het moet volledig bij jouw woning en situatie passen.
 5. De installatie kan beginnen. Dit wordt gedaan door gespecialiseerde vakmannen.
 6. Check of alle werkt. Check de garantie/onderhoud voor installatie en systeem.
 7. Vraag de subsidie op via RVO.nl

Zijn alle huizen geschikt?

Vloer, gevel en dak beschikken over de juiste isolatiewaarden.

Ramen hebben minimaal HR++ glas (of triple).

Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Genoeg ruimte voor het plaatsen van de warmtepomp met optionele boiler.

In geval van all-electric: ruimte voor buitenunit of bodemboring.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Enumatil

Welk alternatief voor de CV-ketel is geschikt voor mijn woning? De warmtepomp hebben we reeds doorgenomen. Toch, je hebt de keuze uit nog meer alternatieven voor een CV-ketel van bijvoorbeeld Brötje of natuurlijk Mark. Wat past bij mijn mijn woning? Op deze pagina bekijk jij per mogelijkheid praktische info. Hoe werkt het, en wat zijn belangrijke nadelen en voordelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en transformeert dit naar hoogwaardige bruikbare energie voor het verwarmen van water. Een warmtepomp kan de CV-ketel volledig vervangen (all-electric),of samen laten werkt middels hybride modellen.

 • Relatief weinig onderhoud
 • Aantrekkelijke subsidieregeling
 • Dure prijzen
 • Isolatie is noodzakelijk

2. Zonneboiler

Het zonlicht + zonneboiler zorgen voor het verwarmen van je woning. Dit is een toevoeging voor de CV-ketel in Enumatil: dankzij een zonneboiler zit je nooit zonder warm tapwater. De uitgaven worden geschat op zo’n €3000 inclusief montage.

 • Lager verbruik fossiele brandstoffen
 • Combineren met warmtepomp
 • Overige warmtebron blijft nodig
 • Minder mooi uitzicht

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Deze pelletkachels gebruiken korrels van houtzaagsel. Vaak verwarm je hiermee 1 enkele kamer, de pelletkachel-cv zorgt ook voor warm water. Biomassaketels verbranden daarnaast ook houtsnippers of blokken.

 • CO2-neutraal stoken
 • Veilig en regelbaar
 • Elke 3 maand onderhoud
 • Groot apparaat

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen pas je toe bij meer warmte op lokaal niveau. Het is minder relevant als hoofdverwarming, maar je kunt het zeker in overweging nemen. Een innovatief systeem in combinatie met zonnepanelen.

 • Geen lucht(stof) verplaatsing
 • Eenvoudige montage
 • Overheid verstrekt geen subsidie
 • Altijd zichtbaar in huis

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel gebruikt enkel stroom. De gasaansluiting kan de deur uit. Vanaf 2030 een verplichting. Hou rekening met een hoge isolatienormen: en eigenlijk heb je zonnepanelen nodig. Een warmtepomp is een betere investering.

 • Gas kan de deur uit
 • Geen buitenunit
 • Verbruikskosten zijn hoog
 • Financieel onaantrekkelijk

6. Warmtenet (stadswarmte)

Een warmtenet is een leidingstelsel onder de grond waardoor warm water stroomt. Je verwarmt er je huis mee en krijgt warm water. Restwarmte uit industrie en biomassa zijn warmtebronnen. Stadswarmte is een collectieve milieuvriendelijke oplossing.

 • Collectieve oplossing
 • Veiliger dan aardgas
 • Geen keuze in aanbieder
 • Onduidelijke kostenstructuur
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat kost dat? Ga jij een warmtepomp in plaats van CV-ketel gebruiken in Enumatil? Dan krijg je te maken met meerdere type kosten. Onze adviseurs zijn aan de slag gegaan met een lijst van alle financiële consequenties. De terugverdientijd van zo'n warmtepomp is aantrekkelijker vergeleken met de CV-ketel. Kanttekening: de winkelprijzen liggen hoger (+ dure aanlegkosten). De overheid biedt wel een aantrekkelijk subsidie. De actuele subsidie voor warmtepompen (Groningen) schommelt tussen de €2500 en €4600.

Productprijs

De aanschafprijs van een warmtepomp vormen het grootste aandeel. Afhankelijk van het product (Bodem/water, Water/water, Ventilatielucht, Lucht/water, Lucht/lucht) betaal je een bedrag tussen de €2000 en €20500. Mensen zochten ook naar: CV-Ketel in Zandberg vervangen door warmtepomp.

Aansluitkosten

Daarnaast krijg te doen met installatiekosten. De tarieven van installateurs liggen vaak tussen de €1100 – €3100. Wil jij beslist een water-water warmtepomp? Dan moet er een bodembron aangelegd worden door het installatiebedrijf. Het plaatsen van een normale lucht-lucht warmtepomp is veel betaalbaarder.

Energiekosten

Een CV-ketel verbruikt aardgas, en een warmtepomp doet het enkel met (goedkopere) stroom. Waar resulteert dat in? De gasmeter gaat naar 0, maar de stroomrekening zal toenemen. Zonnepanelen kunnen dit opvangen. De uiteindelijke energiebesparing bedraagt al gauw 40%. Dat kan jij toch wel gebruiken?

Overheidsbijdrage

De regering wil dat we minder gas verbruiken. Het betreft een zeer aantrekkelijke ISDE subsidieregeling. Op deze handige apparatenlijst vind jij per installatie de geldende subsidie in Enumatil. Dit fluctueert momenteel tussen de €1000 tot €2700. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Vaillant geoTHERM VWS 171/3 (0010009072) kun je aanspraak maken op €3800 en m.b.t. de Mitsubishi Electric PUHZ-SW200 YKA + ERSE-MEC krijg je €2650. Dit geldt ook voor zakelijke toepassingen in de gemeente Leek.

Terugverdientijd

Alle kosten en baten geanalyseerd? Dan weet je ongeveer wat het omslagpunt is. Bij een instapmodel ((MV) lucht-warmtepomp ) is de terugverdientijd aanzienlijk korter dan bij gecompliceerde installaties. De terugverdientijd van de ventilatiewarmtepomp wordt geschat op 7 jaar, bij een grond-water warmtepomp is dit al snel 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Enumatil?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Misschien heb je al een warmtepomp. Of onlangs een gloednieuw gasgestookte ketel laten aanleggen? Huishoudens zijn niet op de hoogte dat je deze twee apparaten met elkaar kunt verbinden. De CV-ketel in combinatie met warmtepomp (hybride verwarmingssysteem) heeft een prima rendement. De prijs van een hybride installatie is echt voordeliger dan een volledig elektrische warmtepomp. Voordelen van een hybride systeem zijn: betaalbaar, simpel aan te leggen, werkt prima samen met huidige verwarming. Het jammere is dat je nog steeds een gasgestookte ketel nodig hebt: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel met warmtepomp is straks niet genoeg. In het jaar 2050 zal ieder huis gasvrij zijn. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je ook warmtepomp Oosterzee.


Op weg naar een huis zonder gas

In 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Milieuvriendelijke energie is wat we nodig hebben. Aan de hand van cvketel-warmtepomp.nl lees jij over een alternatieve cv-ketel zonder gas in Enumatil. Alle huishoudens moeten op termijn hun CV ketel inruilen. Maar eigenlijk is gasvrij wonen beter. De gaskosten gaan verdwijnen. Is je huis goed geïsoleerd en beperkt je stroomgebruik? En heb je zonnepanelen op je dak? Energieneutraal wonen kan voor jou dan werkelijkheid worden. De energierekening is dan een stuk aantrekkelijker. Meteen van het gas af? Neem dat de volgende opties in overweging: elektrische cv-ketels, biomassaketel, infraroodpanelen, pelletkachels, het warmenet. De komende jaren geldt er een mooie subsidieregeling. Wanneer we collectief zonder gas verwarmen, komen we dichterbij de eisen van het klimaatakkoord. Een volledig elektrisch systeem mag best nog even wachten. Juist de hybride warmtepomp is voor nu een prima maatregel m.b.t. een gasvrije woning in Groningen.

Wacht niet langer met warmtepomp offertes vergelijken! Direct offertes opvragen bij installateurs in de regio Enumatil.