CV-ketel vervangen Erica Kies voor een duurzaam alternatief en bezuinig tot €380


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Heb jij al er over nagedacht: de CV-ketel vervangen in Erica? In feite heb je in juli 2020 2 keuzes: een nieuwe verwarmingsketel laten installeren, of ga jij voor een verantwoord en duurzaam systeem? Een kwestie waar veel Nederlanders mee worstelen. Per ingang van 2021 mag je geen nieuwe mono-cv-ketel laten plaatsen. Vanaf begin 2030 moeten we volledig van het gas af. Hoe weet jij nu wat goed is? De basis hiervan bestaat uit diverse randvoorwaarden: wat is de gewenste duurzaamheid, wat is je maximum budget, wat zijn de eigenschappen van je huis, en hoe is het gesteld met de isolatie? Niet vergeten: kijk ook naar de aanpak van de gemeente Emmen omtrent warmtenetten en/of stadsverwarming. Via deze website vind je alle populaire alternatieven voor de CV-ketel. Vanzelfsprekend de warmtepomp. Ook zonneboilers, pelletkachels, elektrische cv-ketels, biomassaketel, het warmenet kunnen jouw huidige cv-ketel op gas vervangen.

Inhoudsopgave
We hebben te maken met veel vraagtekens met betrekking tot onze energieconsumptie in de toekomst. Op onze website lees je meerdere toekomstbestendige opties. Wat kan ik aanleggen in plaats van een HR-ketel, wat kost het, en hoe kan ik volledig gasvrij wonen? Kies snel een van de veelgestelde vragen hieronder.

 1. CV-ketel vervangen door warmtepomp in Erica.
 2. Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, waarom zou ik dat doen?
 4. CV-ketel combineren met een warmtepomp.
 5. Welke stappen moet ik doorlopen voor gasvrij wonen in Erica?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Erica [Update juli 2020]

Jouw HR-ketel functioneert slecht. Wat is de beste oplossing? Met de nieuwe wetgeving over aardgas, is dit een lastig probleem. Jouw gasketel vervangen door warmtepomp in Erica ligt het meest voor de hand. Het is milieuvriendelijk, lage vanaf-prijzen en je hebt jouw investering snel terug. Hoe gaat het vervangen van mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv voor een warmtepomp in z’n werk? Daarvoor gebruik je de volgende instructies (en lees verder over Air Trade Centre subsidie).

Advies warmtepomp installeren

 1. Ontdek welke warmtepomp versie te installeren zijn in jouw woning.
 2. Neem de installatie die rijmt met jouw huis en beoogde kostenplaatje.
 3. Vergelijk de prijzen en kies een vakbekwame warmtepomp installateur in Erica. Neem de reviews en keurmerken in acht.
 4. Laat het warmtepompsysteem ontwerpen. Het dient 100% aan te sluiten bij jouw huis.
 5. Laat alles op de juiste manier installeren. Bij voorkeur door dezelfde installateur.
 6. Loop na of de installatie zuinig en juist draait. Je garantie en onderhoudscontract moet je niet vergeten.
 7. Vraag de subsidie op via RVO.nl

Is mijn huis geschikt?

Dak, gevel en vloer zijn voldoende geïsoleerd.

Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.

Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Voldoende ruimte (naast de CV) voor de warmtepomp en eventuele boiler.

Voor de complexe systemen: de mogelijkheid voor een buitenunit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Erica

Welke alternatieven zijn er voor de CV-ketel? De warmtepomp is uitgebreid aan bod gekomen. Desalniettemin, je hebt de keuze uit nog meer alternatieven voor een Hr-ketel van onder andere Elco en Viessmann. Wat past bij mijn mijn wensen? Op deze website detecteer jij per optie meer details. Hoe gaat het in z'n werk, en welke voordelen en nadelen heeft het?


1. Warmtepomp (Hybride)

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en transformeert dit naar bruikbare energie t.b.v. heet water en verwarming. Een warmtepomp kan de CV-ketel volledig vervangen (all-electric),of integreren in een hybride systeem.

 • Energiebesparing
 • Subsidies tot €2.500
 • Hoog geprijsd
 • Past niet in elke woning

2. Zonneboiler

De zonneboiler werkt op zonlicht voor het verwarmen van je woning. Het is een aanvulling op je CV-ketel in Erica: dankzij een zonneboiler zit je nooit zonder warm tapwater. De uitgaven worden geschat op zo’n €3600 inclusief montage.

 • Gaat 15 tot 30 jaar mee
 • Makkelijk te plaatsen
 • Geen saldering
 • Aanzicht woning

3. Biomassaketel (pelletkachel)

Pelletkachels werken op basis van kleine korrels van houtafval (pellets). Te gebruiken voor één specifieke ruimte, de pelletkachel-cv kan de cv-ketel zelfs overnemen. Biomassaketels verbranden daarnaast ook andere houtproducten (snippers).

 • Programmeerbaar
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Onderhoudscontract
 • Uitstoot (pijp)

4. Infraroodpanelen

Een Infraroodpaneel kan een uitkomst zijn bij meer warmte op lokaal niveau. Niet echt bruikbaar als hoofdverwarming, tenzij je huis extreem goed geïsoleerd is. Een innovatief systeem en goed te combineren met zonnecellen.

 • Geen ruimteverlies
 • Geen dwarrelende stof
 • Geen subsidies mogelijk
 • Geen gelijkmatige warmte

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt enkel op elektriciteit.In de praktijk betekent dit dat je gasgebruik verminderd. Dat is veiliger. Goede isolatie is wel een voorwaarde, het vreet stroom, dus zonnepanelen zijn aan te raden. Kan niet op tegen de warmtepomp.

 • Ideaal i.c.m. zonnepanelen
 • Geen buitenunit
 • Stroomgebruik
 • Geen subsidies

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond met warm water van verschillende bronnen. Je verwarmt er je huis mee en krijgt warm water. Bronnen zijn o.a. restwarmte en biomassa. Stadswarmte is een duurzaam alternatief voor aardgas.

 • Collectieve oplossing
 • Schoon en veilig
 • Geen keuzevrijheid
 • Gas is vaak goedkoper
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, waarom zou ik dat doen? Laat jij een warmtepomp installeren i.p.v een CV-ketel in Erica? Let dan op de vele soorten kosten. Onze adviseurs hebben een overzicht gemaakt om grip te houden op de kosten. De terugverdientijd van zo'n warmtepomp is beter tegenover de CV-ketel. Van belang: de aanschafprijs is hoog (en de aansluitkosten). De overheid biedt wel een aantrekkelijk subsidie. De hoogte van subsidie voor warmtepompen (Drenthe) ligt tussen de €2100 - €5550.

Productprijs

De artikelprijs van een warmtepomp voel je het eerste. Op basis van de gekozen installatie (Bodem/water, Hybride, Lucht/lucht, Ventilatielucht, Water/water) betaal je een bedrag tussen de €2900 en €22000. Ook interessant: CV-Ketel in Zeddam vervangen door warmtepomp.

Aansluitkosten

Daaropvolgend heb je te maken met installatiekosten. De tarieven van installateurs fluctueren doorgaans tussen de €1600 en €3400. Ga je voor een grondwater-warmtepomp? Dan moeten er speciale putten geboord worden door het installatiebedrijf. Het plaatsen van een eenvoudige ventilatielucht warmtepomp is in een dag gerealiseerd.

Energieverbruik

Een gasgestookte ketel werkt met aardgas, en een warmtepomp doet het enkel met (goedkopere) stroom. Wat betekent dit concreet? De gasmeter gaat naar 0, maar de nota voor stroom stijgt. Met behulp van zonnepanelen wek je dat gewoon zelf op. De besparing op je energienota ligt tussen de 25% en 45%. Erg goed voor de portemonnee.

ISDE regeling

De regering wil dat we minder gas verbruiken. Het gevolg is een gulle ISDE-subsidie. Op de apparatenlijst detecteer je per systeem (merk & type) de subsidie in Erica. Deze liggen op het moment tussen de €1800 – €3200. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Vaillant geoTHERM VWS 380/3 (G/W) (0010018422) kun je aanspraak maken op €6100 en m.b.t. de Mitsubishi Electric PUHZ-SW50 VHA + EHST20D-VM2C krijg je €1700. Ook zakelijk zeer interessant in de gemeente Emmen.

Terugverdientijd

Alle opbrengsten en kosten geanalyseerd? Dan kun je het omslagpunt bepalen. In het geval van een simpel systeem (hybride warmtepomp ) liggen de terugverdientijden flink lager dan bij gecompliceerde installaties. De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp zit op de 10 jaar, bij een Bodem/water warmtepomp ga je richting de 12 t/m 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Erica?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Beschik je al over een warmtepomp. Of laatst nog een actuele HR-ketel laten plaatsen? Het gros van de huizenbezitters vergeten dat er ook combinatie van beide systemen mogelijk zijn. De cv ketel in combinatie met warmtepomp (genaamd hybride systeem) heeft een prima rendement. De prijs van een hybride installatie ligt vele malen lager als je het vergelijkt met een volledig elektrische warmtepomp. 3 redenen waarom de hybride installatie populair is: betaalbaar, geen dure installatie / vakman, werkt prima samen met huidige verwarming. Belangrijk minpunt is dat je nog steeds een gasgestookte ketel nodig hebt: De CV-ketel blijft noodzakelijk. Een gasketel samen met warmtepomp is eigenlijk niet bestendig. In 2050 zijn er alleen nog woningen zonder gas. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Oostrum.


De voordelen van gasvrij wonen

De gaskraan gaat geleidelijk helemaal dicht. Milieuvriendelijke energie is wat we nodig hebben. Middels deze pagina lees jij over een alternatieve cv ketel zonder gas in Erica. Voor iedere woningbezitter wordt de CV ketel vervangen realiteit. Gasvrij wonen heeft veel voordelen. Eindelijk 0 op de gasmeter. Beschik je over een goede isolatie? Wek je al zelf stroom op met zonnepanelen? Dan spreken we over een energieneutrale woning. De energierekening is dan een stuk aantrekkelijker. Wil jij een huis zonder gas? De keuze is reuze: infraroodpanelen, zonneboilers, biomassaketel, elektrische cv-ketels, het warmenet. De komende periode krijg je ook nog eens veel subsidie. Op het moment dat alle huizen zonder gas worden verwarmd, bereiken we een aanzienlijke CO2 reductie. Een full-electric pomp mag best nog even wachten. Juist de hybride warmtepomp is een uitstekende eerste stap maar een gasvrije woning in Drenthe.

Wil jij vandaag ook warmtepomp offertes vergelijken? Bekijk de beste installateurs uit Erica.