CV-ketel vervangen Ferwoude Verlaag jou gasverbruik en bezuinig tot €480


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Wil je de CV-ketel vervangen in Ferwoude? In juli 2020 kun je kiezen uit mogelijkheden: een gloednieuwe gas-ketel plaatsen, of juist een meer duurzame oplossing. Je komt in een situatie waar veel Nederlanders mee worstelen. Met ingang van 2021 mag je geen nieuwe mono-cv-ketel laten plaatsen. Rond voorjaar 2030 gaat de gaskraan volledig dicht. Waar doe je dan goed aan? Dat hangt af van diverse componenten: hoe duurzaam moet het zijn, hoeveel geld wil je eraan kwijt, heb je een nieuw of juist ouder huis, en hoe is het gesteld met de isolatie? Cruciaal: onderzoek ook de toekomstplannen van de gemeente Súdwest-Fryslân betreffende plannen m.b.t. een warmtenet of stadsverwarming. Op deze pagina vergelijk je verschillende bekende alternatieven voor de CV-ketel. Een warmtepomp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Echter ook infraroodpanelen, elektrische cv-ketels, zonneboilers, pelletkachels, het warmenet zijn flink in trek bij (nieuwe) woningen.

Inhoudsopgave
We kunnen moeilijk in de toekomst kijken ten aanzien van ons toekomstig energieverbruik. Met behulp van de vergelijker ontdek je veel milieuvriendelijke aanbevelingen. Welke installaties bestaan er naast een traditionele ketel, wat zijn de kosten, en welke stappen moet ik nemen voor een gasvrij huis? Kies snel een van de onderwerpen hieronder.

 1. Jouw CV-ketel vervangen door warmtepomp in Ferwoude.
 2. Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd?
 4. Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp.
 5. Is het voor mij mogelijk? Gasvrij wonen in Ferwoude?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Ferwoude [Update juli 2020]

Mijn HR-ketel werkt niet meer. Dan heb jij veel te kiezen. Met in je achterhoofd de vernieuwe aardgas-maatregelen, is dit een enorm dilemma. De gasketel vervangen door warmtepomp in Ferwoude is iets wat steeds meer Nederlanders doen. Je bent “groen” bezig, aantrekkelijk geprijsd en het rendement is uitstekend. Hoe vervang ik mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv voor een warmtepomp? Gebruik hiervoor de volgende instructies (en lees verder over Eldom subsidie).

Instructies warmtepomp installeren

 1. Analyseer welke type warmtepompen wel/niet geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Selecteer de installatie die aansluit bij jouw huis en beoogde kostenplaatje.
 3. Vraag offertes op en neem een doorgewinterde warmtepomp installateur in Ferwoude. Check altijd referenties, keurmerken en certificaten.
 4. Vraag om een ontwerp op maat. Zo’n installatie is namelijk altijd maatwerk.
 5. Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Het liefst door de installateur van de adviseur.
 6. Ga na of het werkt zoals jij voor ogen hebt. Het onderhoudsboek en de garanties berg je veilig op.
 7. Claim jouw subsidie

Welke woning is geschikt?

Vloer, gevel en dak zijn goed geïsoleerd (kierdicht).

Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.

Laagtemperatuur radiatoren of vloerverwarming.

Voldoende ruimte (naast de CV) voor het warmtepompsysteem (+ boiler).

Eventueel: locatie voor grondboring / lucht-unit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Ferwoude

Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021? De warmtepomp is het meest populaire alternatief. Toch, er zijn nog tal van alternatieven voor een CV-ketel van leveranciers als Chappée + Intergas. Wat is geschikt voor mijn persoonlijke situatie? Op deze website detecteer jij per product een korte uitleg. Hoe gaat het in z'n werk, en wat zijn belangrijke nadelen en voordelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp neemt de warmte uit natuurlijke bronnen en verandert dit in bruikbare energie voor verwarming en warm water. Je kunt je CV-ketel helemaal vervangen met een standalone warmtepomp, of samen laten werkt middels hybride modellen.

 • Minder Co2 uitstoot
 • Aantrekkelijke subsidieregeling
 • Niet voordelig
 • Huis moet geïsoleerd zijn

2. Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonlicht voor het verwarmen van water. Het is een aanvulling op je CV-ketel in Ferwoude: dankzij een zonneboiler zit je nooit zonder warm tapwater. De kosten liggen rond €4600 inclusief aanleggen.

 • Goedkoop heet water
 • Aanzienlijke tegemoetkomingen
 • Geen complete vervanger
 • Niet iedereen vind het mooi

3. Biomassaketel (pelletkachel)

Deze pelletkachels gebruiken korrels uit zaagsel en snippers. Te gebruiken voor één specifieke ruimte, de pelletkachel maakt ook warme lucht en warm water. Biomassaketels kunnen ook warmte genereren met normaal hout en houtsnippers.

 • Geen schoorsteen nodig
 • Veilig en regelbaar
 • Voorraad pellets
 • Uitstoot (pijp)

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen pas je toe bij meer hitte op een zelfgekozen plek. Het is onhandig als hoofdverwarming, tenzij je huis extreem goed geïsoleerd is. Een toekomstgericht product en zeer populair samen met zonnepanelen.

 • Gunstig energieverbruik
 • Minder ronddwarrelende stof
 • Helaas geen subsidie
 • Elektriciteitskabels nodig

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel maakt gebruik van stroom. Het gasverbruik kan theoretisch gezien naar 0. Dit is aantrekkelijker. Hou rekening met een hoge isolatienormen: en bij voorkeur met zonnepanelen. Een warmtepomp is een betere investering.

 • Gas kan de deur uit
 • Maakt geen geluid
 • Een hoog verbruik
 • Beperkte subsidie

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een ondergronds leidingnetwerk dat warmte verspreidt naar huizen en bedrijven. Het is geschikt voor verwarming en tapwater. Ook bedrijven kunnen hier een bijdrage aan leveren. Een andere benaming voor dit systeem is stadswarmte.

 • Weinig onderhoud noodzakelijk
 • Je weet waar de warmte vandaan komt
 • Beperkte keuze
 • Temperatuur verhogen duurt lang
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig? Ga jij een warmtepomp in plaats van CV-ketel gebruiken in Ferwoude? Houdt dan goed overzicht over de vele soorten kosten. Onze specialisten hebben een schema gebouwd met daarin alle financiële aspecten. De terugverdientijd van de warmtepomp is aantrekkelijk wanneer je het afzet tegen de HR-ketel. Van belang: de aanschafprijs is hoog (en vergeet de installatie niet). Er geldt wel weer een mooie subsidieregeling. De subsidie voor warmtepompen (Friesland) is op dit moment tussen de €1150 tot €4900.

Kostprijs

De kostprijs van een warmtepomp voel je het eerste. Op basis van de gekozen installatie (Lucht/lucht, Hybride, Bodem/water, Ventilatielucht, Water/water) schommelen de prijzen tussen de €3400 en €20500. Bekijk ook de mogelijkheden voor: CV-Ketel in Zorgvlied vervangen door warmtepomp.

Installatiekosten

Verder komen er installatiekosten bij kijken. De tarieven van installateurs komen regelmatig uit tussen de €1000 en €3100. Heb jij voorkeur voor een grond-water warmtepomp? Dan moet je gaten laten boren door het installatiebedrijf. Het plaatsen van een normale (MV) lucht-warmtepomp is na verhouding heel voordelig.

Energiekosten

Een gasketel gebruikt aardgas, terwijl een warmtepomp enkel stroom nuttigt. Wat dit betekent? Het verbruik van gas daalt, terwijl je wel meer stroom consumeert. Zonnepanelen kunnen dit opvangen. De besparing op je energienota kan oplopen tot wel 50%. Dat is best aantrekkelijk dus.

ISDE regeling

De gaskraan gaat binnenkort dicht. Daarom is er een historische subsidie (ISDE). In de actuele apparatenlijst ontdek jij de hoogte van de subsidie voor jouw warmtepomp in Ferwoude. Deze liggen op het moment tussen de €1650 tot €2300. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Viessmann Vitocal 333-G BWT 331.B08 kun je aanspraak maken op €2800 en m.b.t. de Mitsubishi Electric ZH(R)80V krijg je €2200. Ook voor bedrijven interessant in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Terugverdientijd

Alle kosten en baten geanalyseerd? Dan kun je schatten waar het omslagpunt ligt. Wanneer je kiest voor een basis model (ventilatiewarmtepomp ) ligt de terugverdientijd lager dan bij dure systemen. De terugverdientijd van een lucht-lucht systeem zit op de 6 tot 8 jaar, bij een aardwarmtepomp moet je denken aan 12-15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Ferwoude?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Staat er in je woning al een warmtepomp? Of toevallig recentelijk een gasketel laten aansluiten? Het gros van de huizenbezitters vergeten dat beide componenten goed te combineren zijn. De cv ketel in combinatie met warmtepomp (ook wel hybride genoemd) is milieubewust en niet onverdienstelijk. De prijs van een hybride installatie ligt vele malen lager in vergelijking met volledig elektrische warmtepompen. De pluspunten van een hybride systeem zijn o.a.: voordelig, simpel aan te leggen, en werkt samen met je huidige CV. Het heikele punt is dat jouw gasaansluiting behouden blijft: het heeft altijd nog de CV nodig. Een gasketel met warmtepomp is uiteindelijk niet toegestaan. Per 2050 zal ieder huis gasvrij zijn. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Oud Gastel.


Op weg naar een huis zonder gas

In 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Duurzame energiebronnen zijn de toekomst. Op de info op deze pagina vind je een alternatieve CV ketel zonder gas in Ferwoude. Uiteindelijk zal iedereen zijn cv-ketel vervangen. Gasvrij wonen heeft veel voordelen. Eindelijk 0 op de gasmeter. Beschik je over een goede isolatie? En heb je zonnepanelen op je dak? Dan spreken we over een energieneutrale woning. Je zult merken dat je energienota veel lager uitvalt. Willen jullie de gasaansluiting ook verwijderen? De keuze is reuze: elektrische cv-ketels, infraroodpanelen, pelletkachels, zonneboilers, biomassaketel. Op dit moment heb je de beschikking over een leuke subsidie. Wanneer we collectief zonder gas verwarmen, dan dringen we de uitstoot van CO2 flink terug. Een all electric systeem is niet perse noodzakelijk. Ook de hybride warmtepomp is voor nu een prima maatregel m.b.t. een gasvrije woning in Friesland.

Wil jij vandaag ook warmtepomp offertes vergelijken? Zoek uit wat de kosten zijn bij installateurs in Ferwoude.