CV-ketel vervangen Gastel Maak een keuze voor groene energie en bespaar jaarlijks €360


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Van plan de CV-ketel te vervangen in Gastel? Grofweg heb je in juli 2020 2 keuzes: “weer” een ouderwetse gasketel, of juist kiezen voor een groenere optie. Een geval waar alle woningbezitters mee van doen zullen krijgen. Per ingang van 2021 kan je niet meer gebruik maken van een mono cv-ketel. Rond voorjaar 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht. Wat moet je dan kiezen? De basis hiervan bestaat uit velerlei aspecten: wat is de gewenste duurzaamheid, hoeveel wil je uitgeven, heb je een nieuw of juist ouder huis, hoe staat het met isolatie? Tip: check ook het beleid van de gemeente Cranendonck rond plannen m.b.t. een warmtenet of stadsverwarming. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je alle bekende alternatieven voor de CV-ketel. De warmtepomp is het bekendste voorbeeld. Evenwel: het warmenet, zonneboilers, elektrische cv-ketels, infraroodpanelen, pelletkachels worden meer en meer toegepast als vervanging op de CV-ketel.

Inhoudsopgave
Er zijn nog veel vragen omtrent het energieverbruik over 10 jaar. Via onze website check je veel milieuvriendelijke aanbevelingen. Welke installaties bestaan er naast een gasgestookte ketel, wat ben ik hiervoor kwijt, en hoe realistisch is een gasvrije woning? Kies een van de onderstaande vragen.

 1. Een CV-ketel vervangen door warmtepomp in Gastel.
 2. Welk alternatief voor de CV-ketel is geschikt voor mijn woning?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd?
 4. CV-ketel met warmtepomp combineren.
 5. Welke stappen moet ik doorlopen voor gasvrij wonen in Gastel?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Gastel [Update juli 2020]

De Hr-ketel is aan vervanging toe. Wat is de beste oplossing? Door de vernieuwde wetgeving over aardgas, is dit een serieuze tweestrijd. Gasketel vervangen door warmtepomp in Gastel ligt het meest voor de hand. Het is milieuvriendelijk, betaalbaar en binnen een aantal jaar is het terugverdiend. Hoe gaat het vervangen van mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv voor een warmtepomp in z’n werk? Daarvoor gebruik je onderstaand stappenplan (en check ook Metro Therm subsidie).

Instructies warmtepomp installeren

 1. Check welke type warmtepompen geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Neem de installatie die matcht bij de woning en budget.
 3. Overweeg de aangeboden prijs en kies een echte warmtepomp installateur in Gastel. Lees referenties en bekijk certificaten.
 4. Laat het warmtepompsysteem ontwerpen. Het moet volledig bij jouw woning en situatie passen.
 5. Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Het liefst door de installateur van de adviseur.
 6. Check of alle werkt. Check de garantie/onderhoud voor installatie en systeem.
 7. Vul het formulier in voor de subsidieaanvraag

Zijn alle huizen geschikt?

Vloer, gevel en dak zijn voldoende geïsoleerd.

Ramen hebben minimaal HR++ glas (of triple).

Lagetemperatuurverwarming (LTV): radiatoren of vloerverwarming.

Voldoende ruimte (naast de CV) voor de warmtepomp met optionele boiler.

Voor de complexe systemen: ruimte voor buitenunit of bodemboring.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Gastel

Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel? De warmtepomp hebben we reeds doorgenomen. Echter, je hebt de keuze uit nog meer alternatieven voor een Hr-ketel van leveranciers als Agpo cv Ketels of Sentry. Wat sluit aan bij mijn huis? Hier analyseer jij per product aanvullende info. Wat is de werkwijze, en wat kunnen we zeggen over de pluspunten?


1. Warmtepomp (Hybride)

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of bodem en zet dit om naartoepasbare energie voor verwarming en warm water. Men kan ervoor kiezen middels full-electric warmtepompen de CV-ketel te vervangen, maar je kunt het ook combineren (hybride).

 • Klaar voor de toekomst
 • Hoge subsidies
 • Dure prijzen
 • Goede isolatie is essentieel

2. Zonneboiler

De zon & de zonneboiler dragen zorg voor de opwarming van water / verwarming. Goed te combineren met de CV-ketel in Gastel: dankzij een zonneboiler zit je nooit zonder warm tapwater. De prijs ligt rond de €3700 (incl. monteren).

 • Gratis energie
 • Hoge subsidies
 • Lange terugverdientijd
 • Kan niet bij elke woning

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Pelletkachels werken op basis van speciale houtkorrels. Zeer geschikt voor kleinere kamers, de pelletkachel-cv kan de cv-ketel zelfs overnemen. De Biomassaketels werken ook op andere houtproducten (snippers).

 • Efficiënter dan houtkachel
 • Pellets zijn relatief goedkoop
 • Hoog servicegehalte
 • Veel lawaai

4. Infraroodpanelen

Een Infraroodpaneel kan een uitkomst zijn bij extra warmte op een specifieke plek. Echter, niet voldoende als hoofdverwarming, maar voor sommige situatie een uitkomst. Een toekomstgericht product en zeer populair samen met zonnepanelen.

 • Energiezuinig
 • Weinig onderhoud
 • Geen subsidieregeling
 • Elektriciteitsdraden wegwerken

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt volledig op stroom. De gasaansluiting kan de deur uit. Dit is aantrekkelijker. Alleen geschikt bij uitstekende isolatie, het stroomverbruik is hoog dus gebruik zonnepanelen. Minder aantrekkelijk dan een warmtepomp.

 • Gasaansluiting kan weg
 • Bronnen boren niet nodig
 • Stroomverbruik
 • Beperkte subsidie

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een uitgebreid netwerk van leidingen dat warmte verspreidt naar huizen en bedrijven. Het is geschikt voor verwarming en tapwater. Restwarmte uit industrie en biomassa zijn warmtebronnen. Stadswarmte is een collectieve milieuvriendelijke oplossing.

 • Weinig onderhoud noodzakelijk
 • Constante temperatuur
 • Beperkte keuze
 • Vaak nog duurder dan gas
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat kost dat? Ga jij een warmtepomp in plaats van CV-ketel gebruiken in Gastel? Let dan op de ingewikkelde kosten. Onze vakmannen hebben een overzicht gemaakt zodat je weet wat je op financieel gebied kunt verwachten. De terugverdientijd van een warmtepomp is voordeliger ten opzichte van de gas-ketel. Maar let op: de aanschafprijs is hoog (en de plaatsing is kostbaar). De overheid biedt wel een aantrekkelijk subsidie. De subsidie voor warmtepompen (Noord-Brabant) schommelt tussen de €1300 tot €4500.

Kostprijs

De kostprijs van een warmtepomp voel je het eerste. Afhankelijk van het product (Lucht/lucht, Lucht/water, Bodem/water, Water/water, Ventilatielucht) betaal je tussen de € 2900 en €22000. Misschien vind je dit ook relevant: CV-Ketel in Zweeloo vervangen door warmtepomp.

Installatieprijs

Daarna heb je te maken met installatiekosten. De plaatsingskosten variëren (gemiddeld) tussen de €1900 tot €3200. Wil jij beslist een bodem-warmtepomp? Dan is grondboring noodzakelijk via het installatiebedrijf. Het plaatsen van een instap lucht-lucht warmtepomp is in een dag gerealiseerd.

Verbruikskosten

Een CV-ketel werkt met aardgas, zo’n warmtepomp kan werken met stroom (kWh). Waar resulteert dat in? Je gasrekening daalt of gaat naar 0, maar de stroomrekening zal toenemen. Met behulp van zonnepanelen wek je dat gewoon zelf op. De netto-energiebesparing kan oplopen tot wel 50%. Erg goed voor de portemonnee.

Subsidie

De regering wil dat we minder gas verbruiken. Het betreft een gulle subsidieregeling (ISDE). Op de speciale apparatenlijst ontdek jij per installatie de geldende subsidie in Gastel. Vergoedingen schommelen tussen de €1050 – €3400. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo Compact 5018.5 (G/W) kun je aanspraak maken op €3100 en m.b.t. de Nefit EnviLine A/W Monoblock 5.0 T-S krijg je €1700. Tevens zakelijk toepasbaar in de gemeente Cranendonck.

Terugverdientijd

Alle kosten en baten bekeken? Dan kun je schatten waar het omslagpunt ligt. Bij goedkopere systemen (ventilatielucht warmtepomp ) profiteer je van een kortere terugverdientijd dan bij complexe installaties. De terugverdientijd van zo’n lucht-lucht installatie is om en nabij de minder dan 10 jaar, bij een bodem-warmtepomp loopt dit al gauw op tot 12 t/m 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Gastel?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Misschien heb je al een warmtepomp. Of laatst nog een actuele HR-ketel laten plaatsen? Nederlanders hebben niet de kennis dat beide componenten goed te combineren zijn. Zo’n cv ketel in combinatie met warmtepomp (genaamd hybride systeem) is verantwoord en maandelijks erg voordelig. De prijs van een hybride installatie is een stuk lager in vergelijking met volledig elektrische warmtepompen. Waarom veel mensen kiezen voor een hybride pomp: lage investering, geen ingewikkelde installatie, werkt prima samen met huidige verwarming. Groot nadeel is dat je gas blijft gebruiken: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel gecombineerd met warmtepomp is op lange termijn niet afdoende. In 2050 is in principe elke woning gasvrij. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp Ouwerkerk.


Een gasvrije woning

De gaskraan gaat geleidelijk helemaal dicht. Dat is een enorme operatie en treft iedereen. Op deze pagina vergelijk je een alternatieve cv-ketel zonder gas in Gastel. We zullen allemaal de CV ketel moeten vervangen. Gasvrij wonen is beslist geen straf. De gaskosten gaan verdwijnen. Beschik je over een goede isolatie? Liggen er al zonnepanelen op je huis? Dat zijn randvoorwaarden voor energieneutrale huizen. De energierekening is dan een stuk aantrekkelijker. Kijk jij ook uit naar een situatie zonder gas? Hiervoor zijn er talloze oplossingen: zonneboilers, elektrische cv-ketels, pelletkachels, biomassaketel, het warmenet. Momenteel krijg je ook nog eens veel subsidie. Indien alle huizen worden verwarmd zonder gas, bereiken we een aanzienlijke CO2 reductie. Een volledig elektrisch systeem is misschien wel te hoog gegrepen. Ook de hybride warmtepomp is voor nu een prima maatregel m.b.t. een gasvrije woning in Noord-Brabant.

Wil jij vandaag ook warmtepomp offertes vergelijken? Check de prijzen van installateurs in en rondom Gastel.