CV-ketel vervangen Mantinge Kies voor een duurzaam alternatief en bespaar tot wel €370


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Wil je de CV-ketel vervangen in Mantinge? Dan heb je in juli 2020 eigenlijk 2 alternatieven: “weer” een ouderwetse gasketel, of overstappen naar een duurzame oplossing. Je komt in een situatie waar iedere huiseigenaar mee te dealen heeft. Goed om te weten: vanaf 2021 wordt de mono cv-ketel verboden. Rond voorjaar 2030 gaat het gas er helemaal af. Wat kun je op dit moment het beste doen? Die keuze hangt af van verscheidene aspecten: hoe milieubewust moet het systeem zijn, welk bedrag wil jij spenderen, in wat voor huis woon je, hoe staat het met isolatie? Niet vergeten: check ook het beleid van de gemeente Midden-Drenthe met het oog op aanleggen van een warmtenet en stadsverwarming. Op de site detecteer je de meeste populaire alternatieven voor de CV-ketel. Een warmtepomp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Maar ook pelletkachels, biomassaketel, zonneboilers, infraroodpanelen, elektrische cv-ketels zijn goede vervangers voor gas-ketels.

Inhoudsopgave
Er zijn nog veel vragen inzake ons energieverbruik over pak ‘m beet 20 jaar. Middels cvketel-warmtepomp.nl check je verschillende mogelijkheden. Welke installaties bestaan er naast een cv-ketel, wat zijn de kosten, en hoe maak ik mijn woning gasvrij? Selecteer direct een item uit onze FAQ.

 1. De CV-ketel vervangen door warmtepomp in Mantinge.
 2. Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd?
 4. Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp.
 5. Wat moet ik doen voor gasvrij wonen in Mantinge?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Mantinge [Update juli 2020]

Jouw HR-ketel functioneert slecht. Dan heb jij veel te kiezen. Doordat aardgas helemaal verdrongen wordt, kan dit een tweestrijd opleveren. Gasketel vervangen door warmtepomp in Mantinge is iets wat steeds meer Nederlanders doen. Het is milieuvriendelijk, lage vanaf-prijzen en de terugverdientijd is prima. Hoe kan ik ‘t beste mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp? Gebruik hiervoor het stappenplan hieronder (of check Venco warmtepomp).

7 stappen model warmtepomp installeren

 1. Vindt uit welke soorten warmtepompen geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Ga voor een installatie die strookt met jouw huis en beoogde kostenplaatje.
 3. Overweeg de aangeboden prijs en kies een vakbekwame warmtepomp installateur in Mantinge. Neem de reviews en keurmerken in acht.
 4. Laat een uitgebalanceerd warmtepompsysteem maken. Zorg dat het aansluit bij jouw huis en gewenste klimaat.
 5. Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Dit is een complex en tijdsintensieve klus.
 6. Loop na of het werkt zoals jij voor ogen hebt. Vraag altijd naar de garantie en onderhoudsvoorschriften.
 7. Vraag de subsidie op via RVO.nl

Is mijn woning geschikt?

Dak, gevel en vloer zijn 100% kierdicht en goed geïsoleerd.

Heb je HR++ glas of zelf triple glas in de woning?

LT radiatoren of vloerverwarming zijn essentieel.

Genoeg ruimte voor het plaatsen van het warmtepompsysteem (+ boiler).

In geval van all-electric: boringen in de grond en lucht-lucht unit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Mantinge

Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel? De warmtepomp is het meest populaire alternatief. Toch, je hebt de keuze uit nog meer alternatieven voor een CV-ketel van merken als Brink of Geveke. Wat is geschikt voor mijn wensen? Op cvketel-warmtepomp.nl ontdek jij per optie praktische info. Hoe gaat het in z'n werk, en wat zijn de voor- en nadelen?


1. Warmtepomp (Hybride)

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en verandert dit in toepasbare energie waarmee het water wordt verwarmd. Men kan de CV-ketel vervangen voor een elektrische warmtepomp, of combineren met een hybride versie.

 • Constante temperatuur
 • Aantrekkelijke subsidieregeling
 • Hoge investering
 • Minder geschikt voor bestaande woning

2. Zonneboiler

De zon & de zonneboiler dragen zorg voor het genereren van heet water. Dit werkt samen met de CV-ketel in Mantinge: een zonneboiler zorgt voor o.a. warm bad en douche water. De kosten liggen rond €4800 (plaatsing inbegrepen).

 • Tot 60% minder energie
 • Snel geplaatst
 • CV-ketel blijft nodig
 • Juiste oriëntatie is nodig

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Pelletkachels werken op basis van korrels van houtzaagsel. Vaak verwarm je hiermee 1 enkele kamer, de pelletkachel-cv kan de cv-ketel zelfs overnemen. Biomassaketels verbranden daarnaast ook snippers- en/of houtblokken.

 • Gezellige uitstraling
 • Automatische ontsteking
 • Investering rond de €2.500
 • Alleen voor grote woningen

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn geschikt voor extra warmte op een specifieke plek. Het is minder relevant als hoofdverwarming, tenzij je huis extreem goed geïsoleerd is. Een milieuvriendelijke optie en samen met zonnecellen te combineren.

 • Gelijkmatige temperatuurverdeling
 • Weinig onderhoud
 • Overheid verstrekt geen subsidie
 • Klein oppervlakte

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt volledig op stroom. Je woning kan gasvrij worden gemaakt. Dit is aantrekkelijker. Helaas is het alleen geschikt voor geïsoleerde huizen: het is een duur systeem (tenzij je zonnepanelen gebruikt). Een warmtepomp is een betere investering.

 • Warmt snel op
 • Eenvoudige techniek
 • Erg duur in gebruik
 • Opties voor subsidie

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een slim en open systeem aangesloten op een warmtebron. Je verwarmt er je huis mee en krijgt warm water. Bronnen zijn o.a. restwarmte en biomassa. Stadswarmte is een collectieve milieuvriendelijke oplossing.

 • CV-ketel niet meer nodig
 • Veiliger dan aardgas
 • Op gas koken niet mogelijk
 • Vaak nog duurder dan gas
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, waarom zou ik dat doen? Ben jij van plan een warmtepomp aan te schaffen in Mantinge? Dan krijg je te maken met diverse kosten. Onze installateurs zijn aan de slag gegaan met een lijst zodat je weet wat je op financieel gebied kunt verwachten. De terugverdientijd van zo'n warmtepomp is aantrekkelijker tegenover de CV-ketel. Maar let op: de prijs van het apparaat is hoog (+ dure aanlegkosten). Maar er is wel weer een royale subsidieregeling. De actuele subsidie voor warmtepompen (Drenthe) fluctueert tussen de €2400 tot €4350.

Kostprijs

De kostprijs van een warmtepomp is de grootste kostenpost. Op basis van de gekozen installatie (Hybride, Water/water, Lucht/water, Ventilatielucht, Bodem/water) fluctueert de aanschafprijs tussen de €3300 en €14500. Ook interessant: CV-Ketel in Eursinge vervangen door warmtepomp.

Aansluitkosten

Verder heb je te maken met installatiekosten. De plaatsingskosten komen regelmatig uit tussen de €1100 tot €3600. Heb jij voorkeur voor een water-water warmtepomp? Dan is grondboring noodzakelijk via het installatiebedrijf. Het installeren van een normale (MV) lucht-warmtepomp kost maximaal 1 dag.

Stroomkosten

Een normale CV werkt met aardgas, de warmtepomp verbruikt echter elektriciteit (stroom). Wat zijn de gevolgen? Jouw gasrekening gaat naar beneden, maar de nota voor stroom stijgt. Met behulp van zonnepanelen wek je dat gewoon zelf op. De netto-energiebesparing bedraagt al gauw 40%. Wie wil dat nu niet?

Overheidsbijdrage

We moeten zo snel mogelijk af van het gas. Het betreft een historische ISDE-subsidie. Op deze handige apparatenlijst bekijk je de actuele subsidievergoeding in Mantinge. De bedragen liggen tussen de €1200 – €2400. Waar je rekening mee kunt houden: voor het plaatsen van de Techneco Vulcan 10 ACRM (W/W) heb je recht op €3100 en bij de Trane CXAX 017 SE LN is dit €4850. Ook voor bedrijven interessant in de gemeente Midden-Drenthe.

Terugverdientijd

Alle kosten en baten onderzocht? Het omslagpunt heb je dan snel uitgerekend. Bij een instapmodel (ventilatielucht warmtepomp ) liggen de terugverdientijden flink lager dan bij complexe installaties. De terugverdientijd van de ventilatiewarmtepomp bedraagt ongeveer 6 tot 10 jaar, bij een water-water warmtepomp loopt dit al gauw op tot 10 tot max 20 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Mantinge?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Staat er in je woning al een warmtepomp? Of laatst nog een actuele HR-ketel laten plaatsen? Veel mensen vergeten dat deze twee systemen prima kunnen samenwerken. Een cv ketel in combinatie met warmtepomp (genaamd hybride systeem) kenmerkt zich door een goed rendement. De prijs van een hybride installatie is veel goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. 3 redenen waarom de hybride installatie populair is: betaalbaar, simpel aan te leggen, en werkt gewoon met je huidige verwarmingssysteem. Let op: houd er rekening mee dat je niet volledig van het gas los bent: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel in combinatie met warmtepomp is eigenlijk niet toegestaan. In 2050 is in principe elke woning gasvrij. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Watergang.


Een gasvrije woning binnen handbereik

In 2050 zal gas helemaal verdwijnen. Dat is een enorme operatie en treft iedereen. Aan de hand van de info op deze pagina lees jij over een alternatieve cv-ketel zonder gas in Mantinge. Uiteindelijk zal iedereen zijn cv-ketel vervangen. Gasvrij wonen is ook lang niet gek. De gasrekening gaat naar 0. Houd jij jouw energiegebruik zo laag mogelijk? Beschik jij al over zonnepanelen op je woning? Dat zijn randvoorwaarden voor energieneutrale huizen. Je zult merken dat je energienota veel lager uitvalt. Willen jullie de gasaansluiting ook verwijderen? Dan zijn er verschillende opties: elektrische cv-ketels, biomassaketel, het warmenet, zonneboilers, infraroodpanelen. De komende periode is hiervoor veel subsidie. Indien alle huizen worden verwarmd zonder gas, wordt de uitstoot van CO2 flink teruggedrongen. Een full-electric pomp is misschien wel te hoog gegrepen. Ook de hybride warmtepomp is een goede stap richting een gasvrije woning in Drenthe.

Ga aan de slag met warmtepomp offertes vergelijken! Check de prijzen van installateurs in Mantinge.