CV-ketel vervangen Merkelbeek Kies voor een duurzaam alternatief en bespaar jaarlijks €460


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Heb jij al er over nagedacht: de CV-ketel vervangen in Merkelbeek? In feite heb je in juli 2020 2 opties: een totaal nieuw gas gestookt systeem nemen, of juist kiezen voor een groenere optie. Dit is een probleem waarmee veel Hollanders te maken krijgen. Vanaf 2021 mag je geen nieuwe mono-cv-ketel laten plaatsen. Vanaf januari 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht. Wat kun je op dit moment het beste doen? Dat hangt af van allerlei aspecten: hoe milieubewust moet het systeem zijn, wat is je maximum budget, gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw, en wat zijn de isolatiewaarden? Belangrijk: kijk ook naar de aanpak van de gemeente Onderbanken omtrent warmtenetten en/of stadsverwarming. Hier signaleer je de meeste praktische alternatieven voor de CV-ketel. Vanzelfsprekend de warmtepomp. Anderzijds: het warmenet, zonneboilers, elektrische cv-ketels, infraroodpanelen, biomassaketel worden meer en meer toegepast als vervanging op de CV-ketel.

Inhoudsopgave
We hebben te maken met veel vraagtekens met betrekking tot de energieconsumptie over een jaar of 15. Op onze website vergelijk je alle praktische details. Wat kan ik nemen naast een cv-ketel, wat kost het, en hoe kan ik volledig gasvrij wonen? Kies snel een van de thema’s hieronder.

 1. De CV-ketel vervangen door warmtepomp in Merkelbeek.
 2. Welk alternatief voor de CV-ketel past bij mij?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, is dat een slimme keus?
 4. Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp.
 5. Welke stappen moet ik doorlopen voor gasvrij wonen in Merkelbeek?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Merkelbeek [Update juli 2020]

Is je Hr-ketel ook versleten? Dan sta je voor een kruispunt. Doordat aardgas helemaal verdrongen wordt, kan dit een tweestrijd opleveren. Jouw gasketel vervangen door warmtepomp in Merkelbeek is iets wat steeds meer Nederlanders doen. Het is milieuvriendelijk, lage vanaf-prijzen en je investering heb je snel terugverdiend. Ik wil mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp, hoe werkt dat? Gebruik hiervoor onderstaand stappenplan (en check ook AWB systeem).

Aanlegplan warmtepomp installeren

 1. Analyseer welke warmtepomp versie geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Kies de installatie die aansluit bij jouw huis en beoogde kostenplaatje.
 3. Vraag offertes op en ga voor een competente warmtepomp installateur in Merkelbeek. Vraag altijd om certificaten en ervaringen van anderen.
 4. Een adaptive warmtepompsysteem is noodzakelijk. Dit moet namelijk volledig passen bij jouw woning.
 5. Laat alles op de juiste manier installeren. Het liefst door de installateur van de adviseur.
 6. Bekijk kritisch of het werkt zoals jij voor ogen hebt. Vraag altijd naar de garantie en onderhoudsvoorschriften.
 7. Vraag de subsidie op via RVO.nl

Is ons huis geschikt?

Vloer, dak en gevel zijn uitstekend geïsoleerd.

In alle ramen zit HR++ glas of triple glas.

Laagtemperatuur radiatoren of vloerverwarming.

Genoeg ruimte voor het plaatsen van een warmtepomp met voorraadvat.

Voor de complexe systemen: locatie voor grondboring / lucht-unit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Merkelbeek

Welke alternatieven zijn er voor de CV-ketel? De warmtepomp hebben we inmiddels uitvoerig besproken. Goed om te weten, je hebt de keuze uit nog meer alternatieven voor een Gasketels van onder andere Brink of natuurlijk Viessmann. Welke past nu bij mijn mijn woning? Op deze pagina vind jij per soort aanvullende info. Hoe werkt het, en wat zijn de voors- en tegens?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de omgeving en converteert dit naar hoogwaardige bruikbare energie waarmee het water wordt verwarmd. Men kan ervoor kiezen middels full-electric warmtepompen de CV-ketel te vervangen, of combineren met een hybride versie.

 • Verwarmt en koelt
 • Gemeentelijke subsidie
 • Hoge tarieven
 • Past niet in elke woning

2. Zonneboiler

Gebruik een zonneboiler met zonnecollectoren voor de opwarming van water / verwarming. Goed te combineren met de CV-ketel in Merkelbeek: door de zonneboiler heb je altijd snel heet water. De prijs schommelt rond de €4700 (plaatsing inbegrepen).

 • Tot 60% minder energie
 • Huis wordt meer waard
 • Geen complete vervanger
 • Niet voor elk dak geschikt

3. Biomassaketel (pelletkachel)

Zo’n pelletkachel brandt op korrels (zogenoemde pellets). Zeer geschikt voor kleinere kamers, de pelletkachel maakt ook warme lucht en warm water. Biomassaketels verbranden daarnaast ook houtsnippers of blokken.

 • Geen schoorsteen nodig
 • Automatische ontsteking
 • Investering rond de €2.500
 • Uitstoot (pijp)

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn geschikt voor verwarmen van een bepaalde ruimte. Echter, niet voldoende als hoofdverwarming, tenzij je huis extreem goed geïsoleerd is. Een innovatief systeem en goed te combineren met zonnecellen.

 • Energiezuinig
 • Ventileren zonder warmteverlies
 • Helaas geen subsidie
 • Elektriciteitsdraden wegwerken

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel gebruikt enkel stroom. In de praktijk betekent dit dat je gasgebruik verminderd. Dit is aantrekkelijker. Helaas is het alleen geschikt voor geïsoleerde huizen: het stroomverbruik is hoog dus gebruik zonnepanelen. Een warmtepomp is een betere investering.

 • Gas kan de deur uit
 • Geen geluidsoverlast
 • Gebruik veel energie
 • Niet toekomstbestendig

6. Warmtenet (stadswarmte)

Een warmtenet is een een ondergronds leidingnet met warm water van verschillende bronnen. Het warme water kan onze huizen verwarmen. Bronnen zijn o.a. restwarmte en biomassa. Deze stadswarmte is op dit moment sterk in opkomst.

 • Geen aanpassingen in huis nodig
 • Constante temperatuur
 • Beperkte keuze
 • Onduidelijke kostenstructuur
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat kost dat? Wil jij een warmtepomp in plaats van een CV-ketel in Merkelbeek? Houdt dan goed overzicht over de diverse kosten. Onze installateurs hebben een schema gebouwd van alle financiële consequenties. De terugverdientijd van zo'n warmtepomp is voordeliger vergeleken met de gas-ketel. Kanttekening: de aanschafprijs is hoog (en de aansluitkosten). Daarentegen zijn er wel subsidies. De subsidie voor warmtepompen (Limburg) varieert tussen de €2600 tot €4300.

Kostprijs

De prijs van de warmtepomp zelf hakt er het hardst in. Afhankelijk van het type (Ventilatielucht, Hybride, Bodem/water, Lucht/water, Water/water) liggen de prijzen tussen de €2200 en €16500. Wellicht spreekt dit je ook aan: CV-Ketel in Garnwerd vervangen door warmtepomp.

Plaatsingskosten

Daarnaast komen er installatiekosten bij kijken. Deze aanlegkosten fluctueren doorgaans tussen de €2000 – €4300. Ga je voor een water-water warmtepomp? Dan is grondboring noodzakelijk via het installatiebedrijf. Het monteren van een eenvoudige (MV) lucht-warmtepomp is na verhouding heel voordelig.

Verbruikskosten

Een gasketel verbruikt aardgas, een warmtepomp gebruikt stroom (elektriciteit). Wat betekent dit concreet? Het verbruik van gas daalt, daarentegen ga je juist meer stroom verbruiken. Met zonnepanelen kan je zelf voor deze stroom zorgen. De netto-energiebesparing ligt rond de 30% – 40%. Dat is best aantrekkelijk dus.

Tegemoetkoming van het rijk

De gaskraan gaat binnenkort dicht. Daarom is er een gulle subsidie (ISDE). Via de uitgegeven apparatenlijst detecteer jij per systeem (merk & type) de subsidie in Merkelbeek. Deze liggen op het moment tussen de €1600 – €4000. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Waterkotte Basic Line Ai1 Geo 5008.5 (W/W) kun je aanspraak maken op €2800 en m.b.t. de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.D10 krijg je €2200. Zowel voor B2C als B2B in de gemeente Onderbanken.

Terugverdientijd

Alle uitgaven en opbrengsten bekeken? Dan kun je het omslagpunt bepalen. Wanneer je kiest voor een basis model (lucht-lucht warmtepomp ) liggen de terugverdientijden flink lager in verhouding tot de dure producten. De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp bedraagt ongeveer 7 jaar, bij een grond-water warmtepomp moet je denken aan een jaar of 12. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Merkelbeek?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Staat er in je woning al een warmtepomp? Of toevallig recentelijk een hoog rendement ketel laten neerzetten? Woningbezitters realiseren zich te weinig dat het koppelen van deze producten goed werkt. De CV-ketel in combinatie met warmtepomp (hybride verwarmingssysteem) is verantwoord en maandelijks erg voordelig. De prijs van een hybride installatie is veel goedkoper in verhouding tot een volledig elektrische warmtepomp. 3 redenen waarom de hybride installatie populair is: aantrekkelijk geprijsd, in een dag aangelegd, en werkt samen met je huidige CV. Let op: houd er rekening mee dat je gas blijft gebruiken: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel in combinatie met warmtepomp is op lange termijn niet voldoende. Met ingang van 2050 zal ieder huis gasvrij zijn. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Westernieland.


De voordelen van gasvrij wonen

In 2050 zal gas helemaal verdwijnen. Duurzame energiebronnen zijn de toekomst. Aan de hand van onze website vergelijk je een alternatieve cv-ketel zonder gas in Merkelbeek. Uiteindelijk zal iedereen zijn cv-ketel vervangen. Maar eigenlijk is gasvrij wonen beter. Het dure gas kan de deur uit. Beperk jij het stroomverbruik zoveel mogelijk? En wek jij de stroom zelf op? Dan komt een energieneutrale woning in zicht. Jouw energienota daalt aanzienlijk. Wil jij een huis zonder gas? Dan zijn er verschillende opties: zonneboilers, infraroodpanelen, pelletkachels, het warmenet, biomassaketel. Tegenwoordig geldt er een mooie subsidieregeling. Indien alle huizen worden verwarmd zonder gas, dan dringen we de uitstoot van CO2 flink terug. Een volledig elektrische installatie gaat mogelijk nog even niet lukken. Ook de hybride warmtepomp is een mooi begin voor jouw weg naar een gasvrije woning in Limburg.

Ga aan de slag met warmtepomp offertes vergelijken! Check de prijzen van installateurs in de regio Merkelbeek.