CV-ketel vervangen Nijmegen Stap over op groenere stroom en bespaar tot wel €350


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Overweeg jij om jouw CV-ketel te vervangen in Nijmegen? In juli 2020 kun je kiezen uit keuzemogelijkheden: “weer” een ouderwetse gasketel, of overstappen naar een duurzame oplossing. Een struikelblok waar ook jij heel goed over moet gaan nadenken. Vanaf 2021 is het niet meer mogelijk een mono cv-ketel te laten installeren. Vanaf januari 2030 moet elke Nederlanders “gasvrij” wonen. Wat is dan wijsheid? De basis hiervan bestaat uit diverse onderdelen: hoe duurzaam moet het zijn, wat is je maximum budget, wat zijn de eigenschappen van je huis, hoe staat het met isolatie? Tip: kijk ook naar de aanpak van de gemeente Nijmegen t.a.v. warmtenetten en/of stadsverwarming. Op deze pagina detecteer je de belangrijkste veel toegepaste alternatieven voor de CV-ketel. Een warmtepomp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Anderzijds: elektrische cv-ketels, het warmenet, zonneboilers, infraroodpanelen, biomassaketel zijn populaire vervangers voor de HR-ketel.

Inhoudsopgave
Er zijn nog veel vragen t.a.v. het energieverbruik over 10 jaar. Met behulp van cvketel-warmtepomp.nl vergelijk je alle praktische details. Welke alternatieven zijn er voor een traditionele ketel, wat kost het, en hoe maak ik mijn woning gasvrij? Selecteer direct een item uit onze FAQ.

 1. Je CV-ketel vervangen door warmtepomp in Nijmegen.
 2. Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat kost dat?
 4. Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp.
 5. Is het voor mij mogelijk? Gasvrij wonen in Nijmegen?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Nijmegen [Update juli 2020]

Mijn HR-ketel werkt niet meer. Dan moet je alle innovaties afwegen. Door de vernieuwde wetgeving over aardgas, is dit een enorm dilemma. De gasketel vervangen door warmtepomp in Nijmegen is de meest populaire oplossing. Je bent “groen” bezig, gunstig qua prijs en je hebt jouw investering snel terug. Ik wil mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp, hoe werkt dat? Onze experts schreven daarvoor het 7 stappen model ( of bekijk CLINT verwarming).

Stappenplan warmtepomp installeren

 1. Detecteer welke type warmtepompen mogelijk zijn in jouw woning.
 2. Kies de installatie die matcht bij jouw huis en beoogde kostenplaatje.
 3. Overweeg de aangeboden prijs en kies een vakbekwame warmtepomp installateur in Nijmegen. Vraag altijd om certificaten en ervaringen van anderen.
 4. Een adaptive warmtepompsysteem is noodzakelijk. Het moet volledig bij jouw woning en situatie passen.
 5. Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Laat dit doen door dezelfde specialist.
 6. Loop na of het systeem werkt. Check de garantie/onderhoud voor installatie en systeem.
 7. Claim jouw subsidie

Is ons huis geschikt?

Vloer, dak en gevel zijn uitstekend geïsoleerd.

Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.

LT radiatoren of vloerverwarming zijn essentieel.

Een geschikte ruimte voor plaatsing van het warmtepompsysteem (+ boiler).

Soms ook nodig: de mogelijkheid voor een buitenunit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Nijmegen

Welk alternatief voor de CV-ketel is geschikt voor mijn woning? De warmtepomp hebben we inmiddels uitvoerig besproken. Alleen, je hebt de keuze uit nog meer alternatieven voor een Hoog rendement ketel van bijv. Elco en ook Nefit. Wat sluit aan bij mijn wensen? Op deze pagina ontdek jij per systeem meer details. Hoe gaat het in z'n werk, en wat zijn de voors- en tegens?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp neemt de warmte uit natuurlijke bronnen en transformeert dit naar hoogwaardige bruikbare energie t.b.v. heet water en verwarming. Je kunt je CV-ketel helemaal vervangen met een standalone warmtepomp, maar je kunt het ook combineren (hybride).

 • Relatief weinig onderhoud
 • Overheidssubsidies
 • Prijs is hoog
 • Isolatie is noodzakelijk

2. Zonneboiler

De zonneboiler werkt op zonlicht voor de opwarming van water / verwarming. Dit is een toevoeging voor de CV-ketel in Nijmegen: een zonneboiler zorgt voor o.a. warm bad en douche water. De prijs ligt rond de €4100 met installeren.

 • Gaat 15 tot 30 jaar mee
 • Waardestijging van woning
 • Overige warmtebron blijft nodig
 • Kan niet bij elke woning

3. Biomassaketel (pelletkachel)

De pelletkachel werkt op korrels van ongeveer 2,5 cm lang. Verwarmt de ruimte waar het apparaat staat, de pelletkachel-cv zorgt ook voor warm water. Biomassaketels kunnen ook warmte genereren met normaal hout en houtsnippers.

 • Korte terugverdientijd
 • Makkelijk in gebruik
 • Onderhoudscontract
 • Alleen voor grote woningen

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen pas je toe bij extra verwarming op veel gebruikte locaties in huis. Echter, niet voldoende als hoofdverwarming, tenzij je huis extreem goed geïsoleerd is. Een ‘groen’ alternatief en samen met zonnecellen te combineren.

 • Flexibel
 • Geen leidingen aanleggen
 • Geen subsidies mogelijk
 • Grote panelen

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt enkel op elektriciteit.De gasaansluiting kan de deur uit. Dit is aantrekkelijker. Echter, je woning moet geïsoleerd zijn: en eigenlijk heb je zonnepanelen nodig. Over het algemeen rendeert de warmtepomp beter.

 • Gasverbruik naar 0
 • Gemakkelijk te plaatsen
 • Stroomgebruik
 • Geen subsidies

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een ondergronds leidingnetwerk met warm water van verschillende bronnen. Je verwarmt er je huis mee en krijgt warm water. Restwarmte uit industrie en biomassa zijn warmtebronnen. Stadswarmte is een duurzaam alternatief voor aardgas.

 • Vermindering CO2-uitstoot
 • Comfortabele temperatuur in huis
 • Op gas koken niet mogelijk
 • Relatief duur
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd? Laat jij een warmtepomp installeren i.p.v een CV-ketel in Nijmegen? Check dan altijd goed de ingewikkelde kosten. Onze adviseurs zijn aan de slag gegaan met een lijst met daarin alle financiële aspecten. De terugverdientijd van een warmtepomp is lucratiever vergeleken met de CV-ketel. Kanttekening: de aanschafprijs is hoog (incl. installatiekosten). Er geldt wel weer een mooie subsidieregeling. De subsidie voor warmtepompen (Gelderland) is op dit moment tussen de €3000 - €4600.

Artikelprijs

De kosten van de warmtepomp zelf voel je het eerste. Gebaseerd op het type (Lucht/water, Bodem/water, Water/water, Lucht/lucht, Ventilatielucht) betaal je tussen de € 3300 en €12000. Wellicht spreekt dit je ook aan: CV-Ketel in Hattemerbroek vervangen door warmtepomp.

Plaatsingskosten

Verder komen er installatiekosten bij kijken. De tarieven van installateurs fluctueren doorgaans tussen de €1600 tot €3000. Heb jij voorkeur voor een aardwarmtepomp? Dan is grondboring noodzakelijk via het installatiebedrijf. Het plaatsen van een eenvoudige ventilatielucht warmtepomp kost je stukken minder.

Stroomkosten

Een gasgestookte ketel werkt met aardgas, zo’n warmtepomp kan werken met stroom (kWh). Wat zijn dan de consequenties? Jouw gasrekening gaat naar beneden, daarentegen ga je juist meer stroom verbruiken. Dit kun je opvangen door zonnepanelen te nemen. De “korting” op de energierekening varieert tussen 35% en 50%. Erg goed voor de portemonnee.

ISDE regeling

Er zit nieuwe regelgeving aan te komen. Het betreft een gulle Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Op de apparatenlijst check jij de beschikbare subsidiemogelijkheden in Nijmegen. Deze liggen op het moment tussen de €1400 en €3700. De hoogte wisselt: voor de installatie van de Aermec ANL050H krijg je €2150 en in in het geval van de Western Airconditioning FUSIO-AWM 11 bedraagt dit €2100. Tevens zakelijk toepasbaar in de gemeente Nijmegen.

Terugverdientijd

De aanschafprijs, installatiekosten en besparingen op een rij gezet? Het omslagpunt heb je dan snel uitgerekend. Bij goedkopere systemen (lucht-lucht warmtepomp ) is de terugverdientijd aanzienlijk korter dan bij dure systemen. De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is om en nabij de 5 tot 9 jaar, bij een aardwarmtepomp loopt dit al gauw op tot 12 t/m 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Nijmegen?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Heb je thuis al een warmtepomp hangen? Of toevallig recentelijk een gloednieuw gasgestookte ketel laten aanleggen? Woningbezitters realiseren zich te weinig dat het koppelen van deze producten goed werkt. Een CV-ketel in combinatie met warmtepomp (genaamd hybride systeem) kenmerkt zich door een goed rendement. De prijs van een hybride installatie is veel goedkoper in vergelijking met volledig elektrische warmtepompen. 3 redenen waarom de hybride installatie populair is: voordelig, geen dure installatie / vakman, werkt prima samen met huidige verwarming. Het jammere is dat je nog steeds een gasgestookte ketel nodig hebt: het systeem kan niet zelfstandig opereren. Een gasketel met warmtepomp is op lange termijn niet voldoende. Per 2050 zijn er alleen nog woningen zonder gas. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Zonnemaire.


Op weg naar een huis zonder gas

In 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Milieuvriendelijke energie is wat we nodig hebben. Op deze pagina check jij een alternatieve CV ketel zonder gas in Nijmegen. We zullen allemaal de CV ketel moeten vervangen. Gasvrij wonen is beslist geen straf. De gasrekening gaat naar 0. Beperk jij het stroomverbruik zoveel mogelijk? En heb je zonnepanelen op je dak? Jij kunt dan toewerken naar een energieneutraal huis. Jouw maandelijkse energielasten zullen flink dalen. Jouw woning zonder gas? Neem dat de volgende opties in overweging: het warmenet, pelletkachels, biomassaketel, zonneboilers, infraroodpanelen. De komende jaren geldt er een mooie subsidieregeling. Indien alle huizen worden verwarmd zonder gas, kunnen we CO2 uitstoot met 30% verlagen. Een all electric systeem is misschien wel te hoog gegrepen. Ook de hybride warmtepomp is een mooi begin voor jouw weg naar een gasvrije woning in Gelderland.

Wacht niet langer met warmtepomp offertes vergelijken! Check de prijzen van installateurs in en rondom Nijmegen.