CV-ketel vervangen Paesens Stap over op groenere stroom en bespaar tot wel €490


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Van plan de CV-ketel te vervangen in Paesens? Grofweg heb je in juli 2020 2 keuzemogelijkheden: een gloednieuwe gas-ketel plaatsen, of juist kiezen voor een groenere optie. Het is een dilemma waarmee veel Hollanders te maken krijgen. Per ingang van 2021 wordt de mono cv-ketel verboden. Rond voorjaar 2030 gaat de gaskraan volledig dicht. Wat moet je dan kiezen? Hieraan ten grondslag liggen verscheidene randvoorwaarden: wat is de gewenste duurzaamheid, wat is je maximum budget, in wat voor huis woon je, en is jouw huis voldoende geïsoleerd? Advies: Kijk ook naar de plannen van jouw gemeente Dongeradeel t.a.v. warmtenetten en/of stadsverwarming. Via deze website signaleer je verschillende populaire alternatieven voor de CV-ketel. Op de eerste plaats een warmtepomp. Evenwel: pelletkachels, elektrische cv-ketels, infraroodpanelen, het warmenet, zonneboilers kunnen jouw huidige cv-ketel op gas vervangen.

Inhoudsopgave
We kunnen moeilijk in de toekomst kijken inzake het energieverbruik over 10 jaar. Aan de hand van cvketel-warmtepomp.nl vergelijk je alle praktische details. Wat kan ik aanleggen in plaats van een traditionele ketel, met welke kosten moet ik rekening houden, en welke stappen moet ik nemen voor een gasvrij huis? Kies een van de veelgestelde vragen hieronder.

 1. Je CV-ketel vervangen door warmtepomp in Paesens.
 2. Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd?
 4. CV-ketel combineren met een warmtepomp.
 5. Welke aanpassingen zijn er nodig voor gasvrij wonen in Paesens?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Paesens [Update juli 2020]

De Hr-ketel is aan vervanging toe. Dan moet je alle innovaties afwegen. Met de nieuwe wetgeving over aardgas, is dit een enorm dilemma. De gasketel vervangen door warmtepomp in Paesens gebeurt steeds meer. Goed voor het milieu, lage vanaf-prijzen en het rendement ligt verrassend hoog. Hoe vervang ik mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv voor een warmtepomp? Onze specialisten ontwikkelden daarvoor het bijgaande stappenplan (en bekijk ook Mastertherm subsidie).

7 stappen model warmtepomp installeren

 1. Detecteer welke warmtepomp installaties geplaatst kunnen worden in jouw huis.
 2. Selecteer de installatie die spoort met de woning en budget.
 3. Vergelijk de prijzen en neem een deskundige warmtepomp installateur in Paesens. Let op certificaten en referenties.
 4. Laat een uitgebalanceerd warmtepompsysteem maken. Het moet volledig bij jouw woning en situatie passen.
 5. Laat de warmtepomp installeren. Laat dit doen door dezelfde specialist.
 6. Check of alle werkt. Check de garantie/onderhoud voor installatie en systeem.
 7. Vraag subsidie aan voor de installatie

Is ons huis geschikt?

Gevel vloer en dak zijn goed geïsoleerd (kierdicht).

Heb je HR++ glas of zelf triple glas in de woning?

Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Voldoende ruimte (naast de CV) voor de warmtepomp met optionele boiler.

Voor de complexe systemen: de mogelijkheid voor een buitenunit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Paesens

Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel? De warmtepomp is uitgebreid aan bod gekomen. Desalniettemin, er zijn nog meer alternatieven voor een Hr-ketel van bijvoorbeeld Berreta of natuurlijk Novum. Wat is geschikt voor mijn wensen? Op de site analyseer jij per product aanvullende info. Wat is de werkwijze, en welke voordelen en nadelen heeft het?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of bodem en transformeert dit naar hoogwaardige bruikbare energie voor het verwarmen van water. Je kunt je CV-ketel helemaal vervangen met een standalone warmtepomp, of integreren in een hybride systeem.

 • Lage energierekening
 • Aantrekkelijke subsidieregeling
 • Hoog geprijsd
 • Huis moet geïsoleerd zijn

2. Zonneboiler

De zonneboiler werkt op zonlicht voor warm water en/of aansturing van de verwarming. Dit is een toevoeging voor de CV-ketel in Paesens: dankzij een zonneboiler zit je nooit zonder warm tapwater. De kosten liggen rond €3900 (incl. monteren).

 • Eenvoudig te integreren
 • Weinig onderhoud
 • Lange terugverdientijd
 • Aanzicht woning

3. Biomassaketel (pelletkachel)

Zo’n pelletkachel brandt op korrels (zogenoemde pellets). Je verwarmt hiermee bijvoorbeeld de woonkamer, de pelletkachel-cv zorgt ook voor warm water. De Biomassaketels werken ook op houtsnippers of blokken.

 • Besparing tot 50%
 • Makkelijke bediening
 • Aantal modellen
 • Groot apparaat

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn geschikt voor extra verwarming op veel gebruikte locaties in huis. Niet echt bruikbaar als hoofdverwarming, maar voor sommige situatie een uitkomst. Een innovatief systeem en zeer populair samen met zonnepanelen.

 • Ventileren zonder warmteverlies
 • Minder ronddwarrelende stof
 • Helaas geen subsidie
 • Alleen lokaal verwarmen

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel draait 100% op stroom. Het gasverbruik kan theoretisch gezien naar 0. Vanaf 2030 een verplichting. Alleen geschikt bij uitstekende isolatie, het stroomverbruik is hoog dus gebruik zonnepanelen. Kan niet op tegen de warmtepomp.

 • Gasverbruik naar 0
 • Minder gecompliceerd dan warmtepomp
 • Stroomverbruik
 • Opties voor subsidie

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een leidingstelsel onder de grond waardoor warm water stroomt. Het is geschikt voor verwarming en tapwater. Bronnen zijn o.a. restwarmte en biomassa. Stadswarmte is een collectieve milieuvriendelijke oplossing.

 • Zeer efficiënt
 • Geen tussenkomst van gas
 • Geen keuzevrijheid
 • Relatief duur
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd? Ook de CV-ketel vervangen voor een eigen warmtepomp in Paesens? Dan moet je rekening houden met diverse kosten. Onze specialisten hebben een duidelijke lijst samengesteld zodat je weet wat je op financieel gebied kunt verwachten. De terugverdientijd van zo'n warmtepomp is voordeliger in vergelijking met de traditionele ketel. Maar let op: de winkelprijzen liggen hoger (+ dure aanlegkosten). Er geldt wel weer een mooie subsidieregeling. De subsidie voor warmtepompen (Friesland) is op dit moment tussen de €2200 en €5650.

Kosten van de pomp

De kosten van de warmtepomp zelf is de grootste kostenpost. Afhankelijk van het type (Hybride, Lucht/water, Water/water, Lucht/lucht, Ventilatielucht) fluctueert de aanschafprijs tussen de €3100 en €16000. Bekijk ook de mogelijkheden voor: CV-Ketel in Indijk vervangen door warmtepomp.

Installatiekosten

Ten tweede heb je te maken met installatiekosten. De tarieven van installateurs schommelen gemiddeld tussen de €1700 en €3500. Neig jij naar een grond-water warmtepomp? Dan moet je gaten laten boren door het installatiebedrijf. Het installeren van een standaard hybride warmtepomp is in een dag gerealiseerd.

Stroomverbruik

De traditionele gasketel gebruikt aardgas, terwijl een warmtepomp enkel stroom nuttigt. Wat zijn dan de consequenties? Jouw gasrekening gaat naar beneden, echter het stroomverbruik gaat omhoog. Met zonnepanelen kan je zelf voor deze stroom zorgen. De energiebesparing onderaan de streep bedraagt al gauw 40%. Erg goed voor de portemonnee.

Overheidsbijdrage

De regering wil dat we minder gas verbruiken. Om die reden is er een royale subsidie (ISDE). Via de uitgegeven apparatenlijst bekijk jij per systeem (merk & type) de subsidie in Paesens. Deze liggen op het moment tussen de €1400 – €2700. De hoogte wisselt: voor de installatie van de Atlantic Explorer 270 C krijg je €1250 en in in het geval van de Climaveneta BW-HT 0151 bedraagt dit €5950. Dit geldt ook voor zakelijke toepassingen in de gemeente Dongeradeel.

Terugverdientijd

Alle uitgaven en opbrengsten onderzocht? Dan kun je schatten waar het omslagpunt ligt. In het geval van een simpel systeem (ventilatielucht warmtepomp ) liggen de terugverdientijden flink lager in verhouding tot de dure producten. De terugverdientijd van een hybride warmtepomp ligt rond de 10 jaar, bij een water-water warmtepomp moet je denken aan 10 – 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Paesens?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Staat er in je woning al een warmtepomp? Of toevallig recentelijk een hoog rendement ketel laten neerzetten? Veel mensen realiseren zich te weinig dat je deze twee apparaten met elkaar kunt verbinden. De CV-ketel in combinatie met warmtepomp (hybride verwarmingssysteem) is milieubewust en niet onverdienstelijk. De prijs van een hybride installatie is veel lager in vergelijking met volledig elektrische warmtepompen. Drie argumenten waarom de hybride pomp zo in trek is: aantrekkelijk geprijsd, eenvoudig te installeren, goed te integreren in bestaande woning. Groot nadeel is dat je niet van het gas af bent: Voor piekmomenten kan het niet zonder CV. Een gasketel gecombineerd met warmtepomp is straks niet bestendig. In 2050 is in principe elke woning gasvrij. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Barendrecht.


Een gasvrije woning

In 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Dat is een enorme operatie en treft iedereen. Op de info op deze pagina check jij een alternatieve cv ketel zonder gas in Paesens. We zullen allemaal de CV ketel moeten vervangen. Maar eigenlijk is gasvrij wonen beter. Het dure gas kan de deur uit. Beschik je over een goede isolatie? Liggen er al zonnepanelen op je huis? Energieneutraal wonen kan voor jou dan werkelijkheid worden. De energielasten dalen dan significant. Meteen van het gas af? Neem dat de volgende opties in overweging: elektrische cv-ketels, pelletkachels, het warmenet, zonneboilers, infraroodpanelen. Op dit moment heb je de beschikking over een leuke subsidie. Zodra alle Nederlanders verwarmen zonder gas, kunnen we CO2 uitstoot met 30% verlagen. Een volledig elektrisch systeem hoeft dan echt niet gelijk. Ook de hybride warmtepomp is een uitstekende eerste stap maar een gasvrije woning in Friesland.

Interesse en wil je warmtepomp offertes vergelijken? Zoek uit wat de kosten zijn bij installateurs in de buurt van Paesens.