CV-ketel vervangen Rinsumageast Stap over op groenere stroom en realiseer een besparing tot wel €380


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Wil je de CV-ketel vervangen in Rinsumageast? In feite heb je in februari 2024 2 mogelijkheden: “weer” een ouderwetse gasketel, of juist een meer duurzame oplossing. Je komt in een situatie waar alle woningbezitters mee van doen zullen krijgen. Per ingang van 2021 is de mono cv-ketel niet meer toegestaan. Rond voorjaar 2030 moet Nederland gasvrij zijn. Op basis waarvan moet je kiezen? Hieraan ten grondslag liggen allerlei invalshoeken: hoe milieubewust moet het systeem zijn, hoeveel wil je uitgeven, wat voor type woning heb je, en wat kun je zeggen over de isolatie? Tip: kijk ook naar de aanpak van de gemeente Dantumadiel met het oog op bijvoorbeeld stadswarmte of een warmtenet. Op de site check je de meest gekozen veel toegepaste alternatieven voor de CV-ketel. De warmtepomp is het bekendste voorbeeld. Anderzijds: biomassaketel, infraroodpanelen, het warmenet, pelletkachels, elektrische cv-ketels zijn goede vervangers voor gas-ketels.

Inhoudsopgave
Er is veel onduidelijkheid aangaande onze energieconsumptie in de toekomst. Op basis van cvketel-warmtepomp.nl ontdek je alle praktische details. Wat kan ik aanleggen in plaats van een traditionele ketel, met welke kosten moet ik rekening houden, en hoe krijg je jouw huis gasvrij? Druk op een van de onderstaande vragen.

 1. CV-ketel vervangen door warmtepomp in Rinsumageast.
 2. Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, is dat een slimme keus?
 4. CV-ketel met warmtepomp combineren.
 5. Welke stappen moet ik doorlopen voor gasvrij wonen in Rinsumageast?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Rinsumageast [Update februari 2024]

De Hr-ketel is aan vervanging toe. Heb je al contact met de installateur gehad? Met de nieuwe wetgeving over aardgas, kan dit een tweestrijd opleveren. Jouw gasketel vervangen door warmtepomp in Rinsumageast ligt het meest voor de hand. Het is duurzaam, voordelig en de terugverdientijd is prima. Hoe kan ik ’t beste mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp? Onze specialisten ontwikkelden daarvoor het stappenplan hieronder (of check Danfoss installatie).

7 stappen model warmtepomp installeren

 1. Ontdek welke warmtepompen geplaatst kunnen worden in jouw huis.
 2. Neem de installatie die spoort met jouw huis en beoogde kostenplaatje.
 3. Vraag prijzen op en kies een bedreven warmtepomp installateur in Rinsumageast. Let op certificaten en referenties.
 4. Vraag om een ontwerp op maat. Het dient 100% aan te sluiten bij jouw huis.
 5. Het systeem wordt geïnstalleerd. Laat dit doen door dezelfde specialist.
 6. Loop na of de installatie zuinig en juist draait. Check de garantie/onderhoud voor installatie en systeem.
 7. Vraag de subsidie op via RVO.nl

Is mijn woning geschikt?

Dak, vloer en gevel zijn goed geïsoleerd (kierdicht).

Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.

Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Installatieruimte voor het aanleggen van de warmtepomp met optionele boiler.

In geval van all-electric: ruimte voor buitenunit of bodemboring.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Rinsumageast

Welk alternatief voor de CV-ketel is geschikt voor mijn woning? De warmtepomp is uitgebreid aan bod gekomen. Desalniettemin, er bestaan nog meer alternatieven voor een CV-ketel van merken als Brink of Remeha. Welke past nu bij mijn mijn persoonlijke situatie? Via deze website signaleer jij per systeem aanvullende info. Wat is het, en wat zijn belangrijke nadelen en voordelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp neemt de warmte uit natuurlijke bronnen en vormt dit om naar direct inzetbare energie voor verwarming en warm water. Men kan ervoor kiezen middels full-electric warmtepompen de CV-ketel te vervangen, of combineren met een hybride versie.

 • Energiebesparing
 • Gemeentelijke subsidie
 • Dure prijzen
 • Veel geluid van buitenunit

2. Zonneboiler

Gebruik een zonneboiler met zonnecollectoren voor warm water en/of aansturing van de verwarming. Dit werkt samen met de CV-ketel in Rinsumageast: door de zonneboiler heb je altijd snel heet water. De uitgaven worden geschat op zo’n €3700 met installeren.

 • Gratis energie
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Kan CV niet volledig vervangen
 • Neemt veel ruimte in

3. Pelletkachel (biomassaketel)

De pelletkachel werkt op korrels van ongeveer 2,5 cm lang. Vaak verwarm je hiermee 1 enkele kamer, de pelletkachel maakt ook warme lucht en warm water. Biomassaketels werken echter ook met houtblokken en snippers.

 • Programmeerbaar
 • Automatische ontsteking
 • Hoog servicegehalte
 • Niet voor kleine woningen

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn geschikt voor extra warmte op een specifieke plek. Echter, niet voldoende als hoofdverwarming, tenzij je huis extreem goed geïsoleerd is. Een duurzame keuze en met zonnepanelen een goede combi.

 • Zeer energiezuinig en duurzaam
 • Onderhoudsvrij
 • Nog relatief duur
 • Altijd zichtbaar in huis

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt enkel op elektriciteit.Je woning kan gasvrij worden gemaakt. Dat is veiliger. Alleen geschikt bij uitstekende isolatie, het stroomverbruik is hoog dus gebruik zonnepanelen. Een warmtepomp is meestal efficiënter.

 • Veiliger dan CV-ketel
 • Geen geluidsoverlast
 • Stroomverbruik
 • Weinig innovatief

6. Warmtenet (stadswarmte)

Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding gevuld met warm water. Je verwarmt er je huis mee en krijgt warm water. Restwarmte uit industrie en biomassa zijn warmtebronnen. In de volksmond heet dit ook wel stadswarmte.

 • Geen dure onderhoudscontracten
 • Geen kans op gaslek
 • Geen keuze in aanbieder
 • Temperatuur slecht regelbaar
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, waarom zou ik dat doen? Ben jij van plan een warmtepomp aan te schaffen in Rinsumageast? Let dan op de ingewikkelde kosten. Onze installateurs hebben een overzicht gemaakt zodat je weet wat je op financieel gebied kunt verwachten. De terugverdientijd van de warmtepomp is aantrekkelijk ten opzichte van de Gasgestookte ketel. Opmerking: de prijs van het apparaat is hoog (en de plaatsing is kostbaar). De overheid biedt wel een aantrekkelijk subsidie. De subsidie voor warmtepompen (Friesland) varieert tussen de €3000 - €4400.

Productkosten

De kosten van de warmtepomp zelf vormen het grootste aandeel. Afhankelijk van het product (Ventilatielucht, Lucht/lucht, Water/water, Lucht/water, Hybride) fluctueert de aanschafprijs tussen de €2500 en €13500. Lees nu verder over CV-Ketel in Koudekerk aan den Rijn vervangen door warmtepomp.

Plaatsingskosten

Vervolgens heb je te maken met installatiekosten. De plaatsingskosten liggen vaak tussen de €1700 – €5000. Wil jij beslist een grond-warmtepomp? Dan moet er in de grond geboord worden door een installatiebedrijf. Het laten aanbrengen van een basic ventilatiewarmtepomp is juist weer goedkoper.

Verbruikskosten

Een gasgestookte ketel verbruikt aardgas, de warmtepomp verbruikt echter elektriciteit (stroom). Wat houdt dat in? Jouw gasrekening gaat naar beneden, maar de stroomrekening zal toenemen. Zonnepanelen kunnen dit opvangen. De besparing op je energienota ligt tussen de 25% en 45%. Dat is best aantrekkelijk dus.

ISDE regeling

De regering wil dat we minder gas verbruiken. Het betreft een zeer aantrekkelijke Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Via de uitgegeven apparatenlijst check je de huidige vergoeding in Rinsumageast. Dit ligt vaak ergens tussen de €1000 en €2100. Per model is dit verschillend: voor de aanschaf van de Carrier 30RQSY060B geldt een subsidie van €5050 en ten aanzien van de ELCO Aquatop T43H geldt een bedrag van €6200. Tevens zakelijk toepasbaar in de gemeente Dantumadiel.

Terugverdientijd

Alle kosten en baten verrekend? Het omslagpunt heb je dan snel uitgerekend. Bij een eenvoudig systeem ((MV) lucht-warmtepomp ) liggen de terugverdientijden flink lager dan bij dure systemen. De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp wordt geschat op 10 jaar, bij een water-water warmtepomp ga je richting de 10 – 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Rinsumageast?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Beschik je al over een warmtepomp. Of heb je net een gloednieuw gasgestookte ketel laten aanleggen? Nederlanders realiseren zich te weinig dat er ook combinatie van beide systemen mogelijk zijn. De cv ketel in combinatie met warmtepomp (hybride installatie) is duurzaam heeft een leuke opbrengst. De prijs van een hybride installatie is veel goedkoper in verhouding tot een volledig elektrische warmtepomp. De pluspunten van een hybride systeem zijn o.a.: goedkoop, in een dag aangelegd, goed te integreren in bestaande woning. Groot nadeel is dat je niet volledig van het gas los bent: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel samen met warmtepomp is straks niet afdoende. Vanaf 2050 zijn er alleen nog woningen zonder gas. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je ook warmtepomp Boesingheliede.


Een gasvrije woning

In 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Milieuvriendelijke energie is wat we nodig hebben. Via cvketel-warmtepomp.nl bekijk jij een alternatieve cv-ketel zonder gas in Rinsumageast. Alle huishoudens moeten op termijn hun CV ketel inruilen. Gasvrij wonen heeft veel voordelen. Je verbruikt geen duur gas. Beschik je over een goede isolatie? Beschik jij al over zonnepanelen op je woning? Dan komt een energieneutrale woning in zicht. Jouw energienota daalt aanzienlijk. Wil jij ook leven zonder gas? Hiervoor zijn er talloze oplossingen: biomassaketel, elektrische cv-ketels, pelletkachels, het warmenet, infraroodpanelen. Hedendaags ontvang je vaak geld terug in de vorm van subsidie. Op het moment dat alle huizen zonder gas worden verwarmd, dan heeft dit een grote invloed op onze CO2 uitstoot. Een full-electric pomp is niet perse noodzakelijk. Juist de hybride warmtepomp is een uitstekende eerste stap maar een gasvrije woning in Friesland.

Wil jij vandaag ook warmtepomp offertes vergelijken? Bekijk de beste installateurs uit Rinsumageast.