CV-ketel vervangen Botlek Kies een milieuvriendelijke optie en bespaar jaarlijks €400


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Overweeg jij om jouw CV-ketel te vervangen in Botlek? Dan heb je in februari 2024 eigenlijk 2 keuzemogelijkheden: een nieuwe verwarmingsketel laten installeren, of juist een meer duurzame oplossing. Dit is een “issue” waar ook jij heel goed over moet gaan nadenken. Misschien weet je het al: per 2021 mag je geen nieuwe mono-cv-ketel laten plaatsen. En vanaf 2030 gaat het gas er helemaal af. Wat moet je dan kiezen? Dat heeft te maken met allerlei zaken: hoe milieubewust moet het systeem zijn, welk bedrag wil jij spenderen, gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw, en wat zijn de isolatiewaarden? Belangrijk: onderzoek ook de toekomstplannen van de gemeente Rotterdam ten aanzien van bijvoorbeeld stadswarmte of een warmtenet. Op deze pagina bekijk je de meest gekozen erkende alternatieven voor de CV-ketel. Op de eerste plaats een warmtepomp. Ook infraroodpanelen, elektrische cv-ketels, zonneboilers, biomassaketel, pelletkachels zijn populaire vervangers voor de HR-ketel.

Inhoudsopgave
We hebben te maken met veel vraagtekens m.b.t. het energieverbruik over 10 jaar. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je veel milieuvriendelijke aanbevelingen. Wat kan ik nemen naast een cv-ketel, wat ben ik hiervoor kwijt, en wat moet ik doen voor een gasvrij huis? Selecteer een van de thema’s hieronder.

 1. Jouw CV-ketel vervangen door warmtepomp in Botlek.
 2. Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig?
 4. Hybride: CV-ketel in combinatie met de warmtepomp.
 5. Is het voor mij mogelijk? Gasvrij wonen in Botlek?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Botlek [Update februari 2024]

Is je Hr-ketel ook versleten? Wat is nu handig? Met de nieuwe wetgeving over aardgas, is dit een enorm dilemma. De gasketel vervangen door warmtepomp in Botlek is de meest populaire oplossing. Het is een groene energiebron, lage vanaf-prijzen en de kosten heb je binnen enkele jaren terug. Ik wil mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp, hoe werkt dat? Onze vakmannen bedachten daarvoor het 7 stappen model ( of bekijk Toshiba warmtepomp).

Aanlegplan warmtepomp installeren

 1. Achterhaal welke warmtepomp versie wel/niet geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Ga voor een installatie die rijmt met jouw huis en natuurlijk het budget.
 3. Vergelijk de prijzen en selecteer een bedreven warmtepomp installateur in Botlek. Lees referenties en bekijk certificaten.
 4. Laat een uitgebalanceerd warmtepompsysteem maken. Zo’n installatie is namelijk altijd maatwerk.
 5. Laat alles op de juiste manier installeren. Dit is een complex en tijdsintensieve klus.
 6. Trek na of alle werkt. Je garantie en onderhoudscontract moet je niet vergeten.
 7. Vul het formulier in voor de subsidieaanvraag

Is mijn huis geschikt?

Vloer, gevel en dak zijn goed geïsoleerd (kierdicht).

In alle ramen zit HR++ glas of triple glas.

Lagetemperatuurverwarming (bij voorkeur vloerverwarming).

Genoeg ruimte voor het plaatsen van een boiler en warmtepomp.

Voor de complexe systemen: ruimte voor buitenunit of bodemboring.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Botlek

Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel? De warmtepomp hebben we reeds doorgenomen. Maar er zijn nog tal van alternatieven voor een Hoog rendement ketel van leveranciers als Berreta of natuurlijk Geveke. Wat is aan te raden voor mijn situatie? Op deze website detecteer jij per type een korte uitleg. Hoe gaat het in z'n werk, en wat kunnen we zeggen over de pluspunten?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp “vangt” warmte uit duurzame bronnen en vormt dit om naar hoogwaardige bruikbare energie t.b.v. heet water en verwarming. Een warmtepomp kan de CV-ketel volledig vervangen (all-electric),of verbinden d.m.v. een hybride oplossing.

 • Minder Co2 uitstoot
 • Hoge subsidies
 • Niet goedkoop
 • Goede isolatie is essentieel

2. Zonneboiler

De zon & de zonneboiler dragen zorg voor warm water en/of aansturing van de verwarming. Het is een aanvulling op je CV-ketel in Botlek: dankzij een zonneboiler zit je nooit zonder warm tapwater. De uitgaven worden geschat op zo’n €3700 (plaatsing inbegrepen).

 • Onuitputbare bron
 • Huis wordt meer waard
 • Hoge investering
 • Kan niet bij elke woning

3. Biomassaketel (pelletkachel)

Zo’n pelletkachel brandt op korrels (zogenoemde pellets). Verwarmt de ruimte waar het apparaat staat, maar ook geschikt voor de gehele woning (pelletkachel-cv). De Biomassaketels kunnen ook elementen verbranden als andere houtproducten (snippers).

 • Zeer sfeervol
 • Veilig en regelbaar
 • Investering rond de €2.500
 • Niet voor kleine woningen

4. Infraroodpanelen

Een Infraroodpaneel kan een uitkomst zijn bij extra warmte op een specifieke plek. Niet echt bruikbaar als hoofdverwarming, of je moet extreem hoge isolatiewaarden hebben. Een milieuvriendelijke optie en samen met zonnecellen te combineren.

 • Geen lucht(stof) verplaatsing
 • Eenvoudig te installeren
 • Geen recht op subsidie
 • Elektriciteitsdraden wegwerken

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt volledig op stroom. In de praktijk betekent dit dat je gasgebruik verminderd. Dit is aantrekkelijker. Echter, je woning moet geïsoleerd zijn: het stroomverbruik is hoog dus gebruik zonnepanelen. Een warmtepomp is meestal efficiënter.

 • Warmt snel op
 • Maakt geen geluid
 • Niet energiezuinig
 • Niet toekomstbestendig

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een een ondergronds leidingnet gevuld met warm water. Het warme water kan onze huizen verwarmen. Ook bedrijven kunnen hier een bijdrage aan leveren. In de volksmond heet dit ook wel stadswarmte.

 • CV-ketel niet meer nodig
 • Aansluitbaar op vloerverwarming
 • Je kunt niet zelf kiezen
 • Onduidelijke kostenstructuur
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig? Ga jij een warmtepomp in plaats van CV-ketel gebruiken in Botlek? Dan moet je rekening houden met diverse kosten. Onze vakmannen hebben hieronder een opsomming geplaatst met daarin alle financiële aspecten. De terugverdientijd van een warmtepomp is beter ten opzichte van de traditionele ketel. Opmerking: de kostprijs ligt hoger (+ dure aanlegkosten). De overheid biedt wel een aantrekkelijk subsidie. De hoogte van subsidie voor warmtepompen (Zuid-Holland) schommelt tussen de €2500 - €5400.

Winkelprijs

De artikelprijs van een warmtepomp hakt er het hardst in. Gebaseerd op het type (Ventilatielucht, Lucht/water, Bodem/water, Lucht/lucht, Hybride) betaal je een bedrag tussen de €3000 en €17000. Zoek ook naar CV-Ketel in Uitgeest vervangen door warmtepomp.

Aanlegkosten

Vervolgens zijn er de kosten van de installateur. Deze aanlegkosten schommelen gemiddeld tussen de €1000 tot €4100. Kies je voor eenaardwarmtepomp? In dat geval is een grondboring nodig via het installatiebedrijf. Het laten plaatsen van een standaard lucht-lucht warmtepomp kost je stukken minder.

Verbruikskosten

Een gasketel draait op gas, en een warmtepomp doet het enkel met (goedkopere) stroom. Wat houdt dat in? Jouw gasrekening gaat naar beneden, echter het stroomverbruik gaat omhoog. Zonnepanelen kunnen dit opvangen. De energiebesparing onderaan de streep bedraagt al gauw 40%. Dat is best aantrekkelijk dus.

Subsidie

Nog even, en de gaskraan gaat dicht. Het gevolg is een vorstelijke subsidie (ISDE). Middels de officiële apparatenlijst check je de actuele subsidievergoeding in Botlek. Deze liggen op het moment tussen de €1200 – €3500. Waar je rekening mee kunt houden: voor het plaatsen van de Hautec HCS-PN-144/2TA (88ST2962SDPA5) heb je recht op €3900 en bij de Hidros LZT.752.XL is dit €5750. Dit geldt ook voor zakelijke toepassingen in de gemeente Rotterdam.

Terugverdientijd

De aanschafprijs, installatiekosten en besparingen verrekend? Het omslagpunt kan jij dan eenvoudig calculeren. Bij een eenvoudig systeem (lucht-lucht warmtepomp ) is de terugverdientijd aanzienlijk korter dan bij gecompliceerde installaties. De terugverdientijd van zo’n lucht-lucht installatie bedraagt ongeveer minder dan 10 jaar, bij een Bodem/water warmtepomp is dit al snel 12 t/m 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Botlek?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Beschik je al over een warmtepomp. Of onlangs een actuele HR-ketel laten plaatsen? Woningbezitters hebben niet de kennis dat beide componenten goed te combineren zijn. Een CV-ketel in combinatie met warmtepomp (genaamd hybride systeem) kenmerkt zich door een goed rendement. De prijs van een hybride installatie is veel lager in verhouding tot een volledig elektrische warmtepomp. 3 redenen waarom de hybride installatie populair is: lage investering, in een dag aangelegd, goed te integreren in bestaande woning. Let op: houd er rekening mee dat je gas blijft gebruiken: Voor piekmomenten kan het niet zonder CV. Een gasketel in combinatie met warmtepomp is over een flink aantal jaar niet toegestaan. Per 2050 is in principe elke woning gasvrij. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp Maartensdijk.


Een gasvrije woning

De gaskraan gaat geleidelijk helemaal dicht. Milieuvriendelijke energie is wat we nodig hebben. Aan de hand van cvketel-warmtepomp.nl vergelijk jij een alternatieve cv-ketel zonder gas in Botlek. Voor iedere woningbezitter wordt de CV ketel vervangen realiteit. Maar gasvrij wonen is juist heel positief. Eindelijk 0 op de gasmeter. Houd jij jouw energiegebruik zo laag mogelijk? En gebruik je zonnepanelen? Dat zijn randvoorwaarden voor energieneutrale huizen. Je betaalt veel minder voor energie. Meteen van het gas af? Overweeg dan een van deze systemen: het warmenet, infraroodpanelen, biomassaketel, zonneboilers, elektrische cv-ketels. Op dit moment is hiervoor veel subsidie. Als iedereen zijn woning zonder gas verwarmd komen we dichterbij de eisen van het klimaatakkoord. Een all electric pomp hoeft dan echt niet gelijk. Ook de hybride warmtepomp is een aantrekkelijke tussenoplossing voor de gasvrije woning in Zuid-Holland.

Interesse en wil je warmtepomp offertes vergelijken? Bekijk de beste installateurs in en rondom Botlek.