CV-ketel vervangen Engwierum Maak een keuze voor groene energie en bespaar jaarlijks €470


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Jouw CV-ketel vervangen in Engwierum? Dan heb je in september 2020 eigenlijk 2 keuzemogelijkheden: een gloednieuwe gas-ketel plaatsen, of overstappen naar een duurzame oplossing. Een probleem waar alle woningbezitters mee van doen zullen krijgen. Per ingang van 2021 is het niet meer mogelijk een mono cv-ketel te laten installeren. Vanaf januari 2030 zit Holland totaal zonder gas. Waar doe je dan goed aan? Die keuze hangt af van meerdere randvoorwaarden: hoeveel wil je besparen, hoeveel geld wil je eraan kwijt, wat zijn de eigenschappen van je huis, hoe staat het met isolatie? Niet vergeten: vraag ook de toekomstvisie op bij de gemeente Dongeradeel inzake plannen m.b.t. een warmtenet of stadsverwarming. Op deze pagina analyseer je de belangrijkste praktische alternatieven voor de CV-ketel. Natuurlijk de warmtepomp. Anderzijds: het warmenet, elektrische cv-ketels, zonneboilers, pelletkachels, infraroodpanelen kunnen jouw huidige cv-ketel op gas vervangen.

Inhoudsopgave
Er is veel onduidelijkheid ten aanzien van de energieconsumptie over een jaar of 15. Op deze website ontdek je meerdere toekomstbestendige opties. Wat zijn de alternatieven van een gasgestookte ketel, met welke kosten moet ik rekening houden, en hoe kan ik volledig gasvrij wonen? Kies snel een van de onderstaande vragen.

 1. Een CV-ketel vervangen door warmtepomp in Engwierum.
 2. Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat levert mij dat op?
 4. Hybride: CV-ketel in combinatie met de warmtepomp.
 5. Welke stappen moet ik doorlopen voor gasvrij wonen in Engwierum?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Engwierum [Update september 2020]

De Hr-ketel is aan vervanging toe. Wat is nu handig? Door de vernieuwde wetgeving over aardgas, is dit een lastig probleem. Een gasketel vervangen door warmtepomp in Engwierum ligt het meest voor de hand. Je bent “groen” bezig, voordelig en het rendement ligt verrassend hoog. Op welke manier kan ik mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp? Daarvoor gebruik je het bijgaande stappenplan (en bekijk ook Warmblauw verwarming).

Aanlegplan warmtepomp installeren

 1. Ontdek welke warmtepomp versie geplaatst kunnen worden in jouw huis.
 2. Maak een keuze voor de installatie die past bij de woning en budget.
 3. Vergelijk de prijzen en ga voor een officiële warmtepomp installateur in Engwierum. Neem de reviews en keurmerken in acht.
 4. Vraag om een ontwerp op maat. Het dient 100% aan te sluiten bij jouw huis.
 5. Het systeem wordt geïnstalleerd. Het liefst door de installateur van de adviseur.
 6. Trek na of de installatie zuinig en juist draait. Het onderhoudsboek en de garanties berg je veilig op.
 7. Claim jouw subsidie

Is mijn huis geschikt?

Vloer, dak en gevel zijn 100% kierdicht en goed geïsoleerd.

In alle ramen zit HR++ glas of triple glas.

Lagetemperatuurverwarming (bij voorkeur vloerverwarming).

Faciliteiten voor het aansluiten van een warmtepomp met voorraadvat.

Voor de complexe systemen: de mogelijkheid voor een buitenunit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Engwierum

Wat voor alternatief voor de CV-ketel past bij mij? De warmtepomp is uitgebreid aan bod gekomen. Desalniettemin, er zijn nog tal van alternatieven voor een Gasgestookte ketels via onder andere Buderus en ook Thermagas. Wat past bij mijn mijn huis? Op deze pagina bekijk jij per product een korte uitleg. Wat is het, en wat zijn belangrijke nadelen en voordelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of bodem en zet dit om naardirect inzetbare energie waarmee het water wordt verwarmd. Er is een optie om de CV-ketel te vervangen (volledig elektrische warmtepomp), maar je kunt het ook combineren (hybride).

 • Gunstig energieverbruik
 • Subsidies tot €2.500
 • Niet goedkoop
 • Minder geschikt voor bestaande woning

2. Zonneboiler

Het zonlicht + zonneboiler zorgen voor het verwarmen van je woning. Dit is een toevoeging voor de CV-ketel in Engwierum: met zo’n zonneboiler kan jij altijd warm douchen. De prijs ligt rond de €3500 met installeren.

 • Lager verbruik fossiele brandstoffen
 • Hoge subsidies
 • Overige warmtebron blijft nodig
 • Zichtbaarheid panelen

3. Biomassaketel (pelletkachel)

Pelletkachels werken op basis van samengeperste korrels van hout. Zeer geschikt voor kleinere kamers, de pelletkachel maakt ook warme lucht en warm water. Biomassaketels verbranden daarnaast ook andere houtproducten (snippers).

 • Ecologisch verantwoord
 • Veilig en regelbaar
 • Hoog servicegehalte
 • Alleen voor grote woningen

4. Infraroodpanelen

Een Infraroodpaneel kan een uitkomst zijn bij verwarmen van een bepaalde ruimte. Het is minder relevant als hoofdverwarming, tenzij je huis extreem goed geïsoleerd is. Een ‘groen’ alternatief en zeer populair samen met zonnepanelen.

 • Energiezuinig
 • Per zone regelbaar
 • Geen subsidieregeling
 • Geen gelijkmatige warmte

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt volledig op stroom. Het gasverbruik kan theoretisch gezien naar 0. Dit is aantrekkelijker. Alleen geschikt bij uitstekende isolatie, het stroomverbruik is hoog dus gebruik zonnepanelen. Kan niet op tegen de warmtepomp.

 • Warmt snel op
 • Geen buitenunit
 • Stroomgebruik
 • Financieel onaantrekkelijk

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding waardoor warm water stroomt. Toepasbaar op centrale verwarming en heet tapwater. Bronnen zijn o.a. restwarmte en biomassa. Een andere benaming voor dit systeem is stadswarmte.

 • Weinig onderhoud noodzakelijk
 • Aansluitbaar op vloerverwarming
 • Geen keuze in aanbieder
 • Temperatuur verhogen duurt lang
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd? Laat jij een warmtepomp installeren i.p.v een CV-ketel in Engwierum? Check dan altijd goed de diverse kosten. Onze deskundigen zijn aan de slag gegaan met een lijst met daarin alle financiële aspecten. De terugverdientijd van een warmtepomp is voordeliger in vergelijking met de HR-ketel. Cruciaal: de winkelprijzen liggen hoger (+ dure aanlegkosten). Maar er is wel weer een royale subsidieregeling. De subsidie voor warmtepompen (Friesland) fluctueert tussen de €1850 en €5350.

Kostprijs

De kostprijs van een warmtepomp weegt het zwaarst. Afhankelijk van het type (Ventilatielucht, Lucht/water, Water/water, Hybride, Lucht/lucht) schommelen de prijzen tussen de €2600 en €14000. Zoek ook naar CV-Ketel in Ysselsteyn vervangen door warmtepomp.

Aanlegkosten

Daarna komen er installatiekosten bij kijken. De installatieprijzen liggen vaak tussen de €1400 en €4000. Heb jij voorkeur voor een grond-water warmtepomp? In dat geval is een grondboring nodig via het installatiebedrijf. Het laten aanbrengen van een eenvoudige ventilatiewarmtepomp is juist weer goedkoper.

Stroomverbruik

De HR-ketel verbruikt aardgas, de warmtepomp verbruikt echter elektriciteit (stroom). Wat zijn dan de consequenties? Jouw gasrekening gaat naar beneden, maar de nota voor stroom stijgt. Zonnepanelen kunnen dit opvangen. De energiebesparing onderaan de streep kan oplopen tot wel 50%. Erg goed voor de portemonnee.

ISDE regeling

De regering wil dat we minder gas verbruiken. Het gevolg is een gulle ISDE subsidieregeling. Middels de officiële apparatenlijst vind jij per systeem (merk & type) de subsidie in Engwierum. Dit ligt vaak ergens tussen de €1400 – €3300. De hoogte wisselt: voor de installatie van de Vaillant flexoTHERM VWF 57/4 (0010016677) krijg je €2800 en in in het geval van de Mitsubishi Electric PUHZ-SW120 YHA + TSA-1000 bedraagt dit €2400. Tevens zakelijk toepasbaar in de gemeente Dongeradeel.

Terugverdientijd

Alle uitgaven en opbrengsten bekeken? Dan weet je ongeveer wat het omslagpunt is. Bij een eenvoudig systeem ((MV) lucht-warmtepomp ) profiteer je van een kortere terugverdientijd i.v.m de kostbare systemen. De terugverdientijd van een lucht-lucht systeem bedraagt ongeveer 10 jaar, bij een water-water warmtepomp is dit al snel 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Engwierum?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Misschien heb je al een warmtepomp. Of heb je net een gloednieuw gasgestookte ketel laten aanleggen? De meeste mensen hebben niet de kennis dat beide componenten goed te combineren zijn. Zo’n cv ketel in combinatie met warmtepomp (ook wel hybride genoemd) is milieubewust en niet onverdienstelijk. De prijs van een hybride installatie is een stuk lager dan een volledig elektrische warmtepomp. 3 redenen waarom de hybride installatie populair is: lage aanschafprijs, eenvoudig te installeren, werkt prima samen met huidige verwarming. Belangrijk minpunt is dat je gas blijft gebruiken: Voor piekmomenten kan het niet zonder CV. Een gasketel samen met warmtepomp is eigenlijk niet afdoende. In 2050 is in principe elke woning gasvrij. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je ook warmtepomp Oosternieland.


Een gasvrije woning binnen handbereik

De gaskraan gaat geleidelijk helemaal dicht. Dat zal niet makkelijk worden en iedereen moet meedoen. Middels deze website lees jij over een alternatieve CV ketel zonder gas in Engwierum. Iedereen moet de cv-ketel vervangen. Gasvrij wonen heeft veel voordelen. Je verbruikt geen duur gas. Beschik je over een goede isolatie? Liggen er al zonnepanelen op je huis? Dat zijn randvoorwaarden voor energieneutrale huizen. Je zult merken dat je energienota veel lager uitvalt. Meteen van het gas af? Dan zijn er verschillende opties: pelletkachels, het warmenet, zonneboilers, biomassaketel, infraroodpanelen. Tegenwoordig geldt er een mooie subsidieregeling. Als iedereen zijn woning zonder gas verwarmd dan dringen we de uitstoot van CO2 flink terug. Een volledig elektrisch systeem mag best nog even wachten. Juist de hybride warmtepomp is een mooi begin voor jouw weg naar een gasvrije woning in Friesland.

Interesse en wil je warmtepomp offertes vergelijken? Zoek uit wat de kosten zijn bij installateurs in en rondom Engwierum.