CV-ketel vervangen Ermelo Kies een milieuvriendelijke optie en verlaag je energienota met €450


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Heb jij al er over nagedacht: de CV-ketel vervangen in Ermelo? Grofweg heb je in juli 2020 2 keuzes: “weer” een ouderwetse gasketel, of juist kiezen voor een groenere optie. Het is een dilemma waarmee veel Hollanders te maken krijgen. Per ingang van 2021 mag je geen nieuwe mono-cv-ketel laten plaatsen. Rond voorjaar 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Wat is dan wijsheid? Dat hangt af van allerlei invalshoeken: hoe “groen” wil je zijn, hoeveel geld wil je eraan kwijt, gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw, hoe staat het met isolatie? Advies: kijk ook naar de aanpak van de gemeente Ermelo inzake aanleggen van een warmtenet en stadsverwarming. Hieronder bekijk je alle bekende alternatieven voor de CV-ketel. Een warmtepomp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het warmenet, zonneboilers, pelletkachels, infraroodpanelen, elektrische cv-ketels zijn goede vervangers voor gas-ketels.

Inhoudsopgave
We hebben te maken met veel vraagtekens rond de energieconsumptie over een jaar of 15. Op onze website vergelijk je verschillende mogelijkheden. Wat zijn de alternatieven van een traditionele ketel, wat kost het, en hoe kan ik volledig gasvrij wonen? Druk op een van de veelgestelde vragen hieronder.

 1. CV-ketel vervangen door warmtepomp in Ermelo.
 2. Welk alternatief voor de CV-ketel is geschikt voor mijn woning?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, is dat goedkoop?
 4. Hybride: CV-ketel in combinatie met de warmtepomp.
 5. Is het voor mij mogelijk? Gasvrij wonen in Ermelo?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Ermelo [Update juli 2020]

Is je Hr-ketel ook versleten? Dan sta je voor een kruispunt. Met in je achterhoofd de vernieuwe aardgas-maatregelen, kan dit best een struikelblok zijn. Gasketel vervangen door warmtepomp in Ermelo ligt het meest voor de hand. Het draagt bij aan een schoner milieu, aantrekkelijk geprijsd en de terugverdientijd is prima. Op welke manier kan ik mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp? Onze specialisten ontwikkelden daarvoor het bijgaande stappenplan (en bekijk ook ARGO subsidie).

Advies warmtepomp installeren

 1. Check eerst welke warmtepomp versie geplaatst kunnen worden in jouw huis.
 2. Neem de installatie die strookt met de woning en budget.
 3. Overweeg de aangeboden prijs en ga voor een erkende warmtepomp installateur in Ermelo. Neem de reviews en keurmerken in acht.
 4. Vraag om een ontwerp op maat. Zorg dat het aansluit bij jouw huis en gewenste klimaat.
 5. De installatie kan beginnen. Bij voorkeur door dezelfde installateur.
 6. Onderzoek of alle werkt. Informeer naar garanties en onderhoudscontracten.
 7. Vraag subsidie aan voor de installatie

Is onze woning geschikt?

Gevel, dak en vloer zijn uitstekend geïsoleerd.

In alle ramen zit HR++ glas of triple glas.

Laagtemperatuur radiatoren of vloerverwarming.

Voldoende ruimte (naast de CV) voor een warmtepomp met voorraadvat.

Voor de complexe systemen: locatie voor grondboring / lucht-unit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Ermelo

Welk alternatief voor de CV-ketel is geschikt voor mijn woning? De warmtepomp is het meest populaire alternatief. Goed om te weten, er zijn nog tal van alternatieven voor een Hr-ketel van bijvoorbeeld Dietrich of Viessmann. Welke past nu bij mijn mijn situatie? Hieronder signaleer jij per soort een korte uitleg. Wat is het, en welke voordelen en nadelen heeft het?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp “vangt” warmte uit duurzame bronnen en vormt dit om naar hoogwaardige bruikbare energie voor het verwarmen van water. Een warmtepomp kan de CV-ketel volledig vervangen (all-electric),maar je kunt het ook combineren (hybride).

 • Verwarmt en koelt
 • Subsidies tot €2.500
 • Hoge tarieven
 • Goede isolatie is essentieel

2. Zonneboiler

Het zonlicht + zonneboiler zorgen voor het verwarmen van je woning. Het is een aanvulling op je CV-ketel in Ermelo: met zo’n zonneboiler kan jij altijd warm douchen. De kosten liggen rond €3900 met installeren.

 • Milieubewust water opwarmen
 • Snel geplaatst
 • Geen complete vervanger
 • Kan niet bij elke woning

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Een pelletkachel werkt op basis van speciaal gemaakte korrels. Vaak verwarm je hiermee 1 enkele kamer, de pelletkachel-cv kan de cv-ketel zelfs overnemen. Biomassaketels kunnen ook warmte genereren met snippers- en/of houtblokken.

 • Korte terugverdientijd
 • Makkelijk in gebruik
 • Elke 3 maand onderhoud
 • Kans op stank

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn er wanneer je behoefte hebt aan extra warmte op een specifieke plek. Helaas wel ongeschikt als hoofdverwarming, maar voor sommige situatie een uitkomst. Een toekomstgericht product in combinatie met zonnepanelen.

 • Energiezuinig
 • Ventileren zonder warmteverlies
 • Geen subsidieregeling
 • Elektriciteitsdraden wegwerken

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt volledig op stroom. Je woning kan gasvrij worden gemaakt. Dit is aantrekkelijker. Echter, je woning moet geïsoleerd zijn: het vreet stroom, dus zonnepanelen zijn aan te raden. Over het algemeen rendeert de warmtepomp beter.

 • Geen gebruik meer van gas
 • Minder gecompliceerd dan warmtepomp
 • kWh verbruik
 • Geen ISDE tegemoetkoming

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een een ondergronds leidingnet waardoor warm water stroomt. Het voorziet in heet water in de woningen. Ook bedrijven kunnen hier een bijdrage aan leveren. In de volksmond heet dit ook wel stadswarmte.

 • CV-ketel niet meer nodig
 • Aansluitbaar op vloerverwarming
 • Beperkte keuze
 • Vaak nog duurder dan gas
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd? Wil jij een warmtepomp in plaats van een CV-ketel in Ermelo? Check dan altijd goed de diverse kosten. Onze installateurs zijn aan de slag gegaan met een lijst om de kosten (en opbrengsten) inzichtelijk te maken. De terugverdientijd van een warmtepomp is beter vergeleken met de Gasgestookte ketel. Opmerking: de aanschaftarieven liggen hoog (incl. installatiekosten). Maar er is wel weer een royale subsidieregeling. De hoogte van subsidie voor warmtepompen (Gelderland) ligt tussen de €1300 - €4150.

Artikelprijs

De productprijs van een warmtepomp is de grootste kostenpost. Gebaseerd op de soorten systemen (Ventilatielucht, Hybride, Lucht/lucht, Water/water, Lucht/water) schommelen de prijzen tussen de €2700 en €13000. Vind alles uit over CV-Ketel in Zeewolde vervangen door warmtepomp.

Aansluitkosten

Vervolgens heb je te maken met installatiekosten. De plaatsingskosten variëren (gemiddeld) tussen de €1500 en €4400. Heb jij voorkeur voor een water-water warmtepomp? Dan moet er een bodembron aangelegd worden door het installatiebedrijf. Het laten aanbrengen van een basic (MV) lucht-warmtepomp is veel betaalbaarder.

Energieverbruik

Een CV-ketel werkt op basis van gas, en een warmtepomp doet het enkel met (goedkopere) stroom. Wat houdt dat in? De gasmeter gaat naar 0, maar de nota voor stroom stijgt. Met zonnepanelen kan je zelf voor deze stroom zorgen. De besparing op je energienota bedraagt al gauw 40%. Heel interessant dus.

Subsidies

De gaskraan gaat binnenkort dicht. Om die reden is er een royale ISDE-subsidie. Via de uitgegeven apparatenlijst bekijk jij de beschikbare subsidiemogelijkheden in Ermelo. Deze liggen op het moment tussen de €1550 tot €2500. De hoogte wisselt: voor de installatie van de Vaillant geoTHERM VWS 64/3 (0010009079) krijg je €2800 en in in het geval van de Mitsubishi Electric PUHZ-SW50 VKA + ERSD-VM2C bedraagt dit €1700. Zowel voor B2C als B2B in de gemeente Ermelo.

Terugverdientijd

De aanschafprijs, installatiekosten en besparingen verrekend? Dan weet je ongeveer wat het omslagpunt is. In het geval van een simpel systeem (ventilatielucht warmtepomp ) heb je een kortere terugverdientijd dan bij gecompliceerde installaties. De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp bedraagt ongeveer 5 tot 9 jaar, bij een grond-water warmtepomp is dit al snel een jaar of 12. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Ermelo?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Heb jij al geïnvesteerd in een warmtepomp? Of heb je net een gloednieuw gasgestookte ketel laten aanleggen? Huishoudens hebben niet de kennis dat je deze twee apparaten met elkaar kunt verbinden. Zo’n CV-ketel in combinatie met warmtepomp (ook wel hybride genoemd) is milieubewust en niet onverdienstelijk. De prijs van een hybride installatie is echt voordeliger als je het vergelijkt met een volledig elektrische warmtepomp. De pluspunten van een hybride systeem zijn o.a.: goedkoop, gemakkelijk te plaatsen, en werkt gewoon met je huidige verwarmingssysteem. Let op: houd er rekening mee dat je niet van het gas af bent: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel gecombineerd met warmtepomp is eigenlijk niet toegestaan. Met ingang van 2050 is in principe elke woning gasvrij. Lees nu verder over warmtepomp Oostzaan.


Op weg naar een huis zonder gas

Langzamerhand verdwijnt het gas helemaal. Dat zal niet makkelijk worden en iedereen moet meedoen. Aan de hand van deze pagina check jij een alternatieve cv ketel zonder gas in Ermelo. We zullen allemaal de CV ketel moeten vervangen. Maar gasvrij wonen is juist heel positief. Eindelijk 0 op de gasmeter. Beschik je over een goede isolatie? En wek jij de stroom zelf op? Dan spreken we over een energieneutrale woning. Jouw energienota daalt aanzienlijk. Kijk jij ook uit naar een situatie zonder gas? Je hebt volop keuze: elektrische cv-ketels, zonneboilers, pelletkachels, biomassaketel, het warmenet. As we speak is hiervoor veel subsidie. Op het moment dat alle huizen zonder gas worden verwarmd, kunnen we CO2 uitstoot met 30% verlagen. Een all electric pomp is misschien wel te hoog gegrepen. Ook de hybride warmtepomp is een goede stap richting een gasvrije woning in Gelderland.

Snel en eenvoudig warmtepomp offertes vergelijken? Check de prijzen van installateurs in de regio Ermelo.