CV-ketel vervangen Harkema Maak een keuze voor groene energie en realiseer een besparing tot wel €350


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Wil je de CV-ketel vervangen in Harkema? Dan heb je in juli 2020 eigenlijk 2 mogelijkheden: “weer” een ouderwetse gasketel, of kiezen voor een milieuvriendelijk product. Een tweestrijd waar iedere huiseigenaar mee te dealen heeft. Per ingang van 2021 mag je geen nieuwe mono-cv-ketel laten plaatsen. Vanaf begin 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Wat is nu een handige keuze? Hieraan ten grondslag liggen velerlei randvoorwaarden: hoe duurzaam moet het zijn, hoeveel wil je uitgeven, gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw, en is jouw huis voldoende geïsoleerd? Belangrijk: vraag ook de toekomstvisie op bij de gemeente Achtkarspelen betreffende plannen m.b.t. een warmtenet of stadsverwarming. Hieronder check je verschillende erkende alternatieven voor de CV-ketel. Een warmtepomp mag hier natuurlijk niet ontbreken. Evenwel: biomassaketel, infraroodpanelen, zonneboilers, het warmenet, elektrische cv-ketels zijn flink in trek bij (nieuwe) woningen.

Inhoudsopgave
Er zijn nog veel vragen wat betreft de energieconsumptie over een jaar of 15. Op onze website ontdek je veel milieuvriendelijke aanbevelingen. Wat zijn de alternatieven van een cv-ketel, wat ben ik hiervoor kwijt, en hoe realistisch is een gasvrije woning? Druk op een van de onderstaande vragen.

 1. De CV-ketel vervangen door warmtepomp in Harkema.
 2. Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat kost dat?
 4. Warmtepomp in combinatie met CV-ketel.
 5. Hoe kan ik volledig gasvrij wonen in Harkema?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Harkema [Update juli 2020]

Jouw HR-ketel functioneert slecht. Dan moet je alle innovaties afwegen. Met de nieuwe wetgeving over aardgas, is dit een serieuze tweestrijd. De gasketel vervangen door warmtepomp in Harkema gebeurt steeds meer. Je bent “groen” bezig, voordelig en binnen mum van tijd heb je ‘m terugverdiend. Op welke manier kan ik mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp? Onze vakmannen bedachten daarvoor het stappenplan hieronder (of check InterClima-MTA installatie).

Instructies warmtepomp installeren

 1. Check eerst welke type warmtepompen geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Ga voor een installatie die matcht bij de woning en budget.
 3. Overweeg de aangeboden prijs en selecteer een ervaren warmtepomp installateur in Harkema. Check altijd referenties, keurmerken en certificaten.
 4. Vraag om een uniek warmtepompsysteem. Het dient 100% aan te sluiten bij jouw huis.
 5. Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Dit is een complex en tijdsintensieve klus.
 6. Controleer of alles goed is aangesloten. Vraag altijd naar de garantie en onderhoudsvoorschriften.
 7. Vraag de subsidie op via RVO.nl

Is mijn huis geschikt?

Gevel, dak en vloer zijn 100% kierdicht en goed geïsoleerd.

Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.

Lagetemperatuurverwarming (LTV): radiatoren of vloerverwarming.

Voldoende ruimte (naast de CV) voor een warmtepomp met voorraadvat.

Eventueel: bodemboring capaciteit / ventilatie-unit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Harkema

Welke alternatieven zijn er voor de CV-ketel? De warmtepomp hebben we inmiddels uitvoerig besproken. Toch, naast de warmtepomp zijn er meer alternatieven voor een Gasgestookte ketels via onder andere Agpo cv Ketels + Sentry. Wat sluit aan bij mijn huis? Op de site ontdek jij per mogelijkheid aanvullende info. Hoe werkt het, en wat zijn belangrijke nadelen en voordelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en zet dit om naarhoogwaardige bruikbare energie voor de centrale verwarming en heet water. Er is een optie om de CV-ketel te vervangen (volledig elektrische warmtepomp), of verbinden d.m.v. een hybride oplossing.

 • Gasverbruik kan naar 0
 • Aantrekkelijke subsidieregeling
 • Niet goedkoop
 • Neemt veel ruimte in

2. Zonneboiler

Gebruik een zonneboiler met zonnecollectoren voor de opwarming van water / verwarming. Het is een aanvulling op je CV-ketel in Harkema: met zo’n zonneboiler kan jij altijd warm douchen. De prijs ligt rond de €4200 inclusief montage.

 • Gaat 15 tot 30 jaar mee
 • Snel geplaatst
 • Lange terugverdientijd
 • Kan niet bij elke woning

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Pelletkachels werken op basis van houtkorrels, pellets genaamd. Te gebruiken voor één specifieke ruimte, maar ook geschikt voor de gehele woning (pelletkachel-cv). De Biomassaketels werken ook op normaal hout en houtsnippers.

 • Efficiënter dan houtkachel
 • Eenvoudig in te stellen
 • Minimale voorraad hout
 • Mogelijk stank/geluidsoverlast

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen pas je toe bij meer hitte op een zelfgekozen plek. Het is minder relevant als hoofdverwarming, maar zeker het overwegen waard. Een duurzame keuze en zeer populair samen met zonnepanelen.

 • Minder ronddwarrelende stof
 • Geen leidingen aanleggen
 • Geen subsidies mogelijk
 • Elektriciteitskabels nodig

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel maakt gebruik van stroom. In de praktijk betekent dit dat je gasgebruik verminderd. Dat is veiliger. Goede isolatie is wel een voorwaarde, het vreet stroom, dus zonnepanelen zijn aan te raden. Over het algemeen rendeert de warmtepomp beter.

 • Warmt snel op
 • Maakt geen geluid
 • Verbruikskosten zijn hoog
 • Geen ISDE tegemoetkoming

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een ondergronds leidingnetwerk aangesloten op een warmtebron. Het is geschikt voor verwarming en tapwater. Restwarmte uit industrie en biomassa zijn warmtebronnen. Stadswarmte is een collectieve milieuvriendelijke oplossing.

 • Weinig onderhoud noodzakelijk
 • Geen tussenkomst van gas
 • Beperkte keuze
 • Prijzig
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat levert mij dat op? Wil jij een warmtepomp in plaats van een CV-ketel in Harkema? Dan krijg je te maken met verschillende kosten. Onze experts hebben een schema gebouwd om de kosten (en opbrengsten) inzichtelijk te maken. De terugverdientijd van de warmtepomp is aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen de CV-ketel. Kanttekening: de prijs van het apparaat is hoog (en vergeet de installatie niet). Maar er is wel weer een royale subsidieregeling. De actuele subsidie voor warmtepompen (Friesland) schommelt tussen de €1050 - €6000.

Kostprijs

De prijs van de warmtepomp zelf is de grootste kostenpost. Afhankelijk van het type (Lucht/lucht, Hybride, Ventilatielucht, Water/water, Bodem/water) liggen de prijzen tussen de €2600 en €13500. Bekijk ook de mogelijkheden voor: CV-Ketel in Bad Nieuweschans vervangen door warmtepomp.

Plaatsingskosten

Daaropvolgend zijn er de kosten van de installateur. De plaatsingskosten schommelen gemiddeld tussen de €1800 tot €4400. Wil jij beslist een aardwarmtepomp? In dat geval is een grondboring nodig via het installatiebedrijf. Het installeren van een instap (MV) lucht-warmtepomp kost maximaal 1 dag.

Energiekosten

Een CV-ketel draait op gas, zo’n warmtepomp kan werken met stroom (kWh). Wat zijn de gevolgen? De gasmeter gaat naar 0, terwijl je wel meer stroom consumeert. Met behulp van zonnepanelen wek je dat gewoon zelf op. De energiebesparing onderaan de streep kan oplopen tot wel 50%. Erg goed voor de portemonnee.

Tegemoetkoming van het rijk

De gaskraan gaat binnenkort dicht. Profiteer snel van deze vorstelijke ISDE-subsidie. Middels de officiële apparatenlijst tref jij de beschikbare subsidiemogelijkheden in Harkema. Vergoedingen schommelen tussen de €1100 en €3300. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de CIAT DYNACIAT LG 180A (excl. back-up heater) kun je aanspraak maken op €8300 en m.b.t. de Panasonic KIT-WC12H9E8 krijg je €2300. Zowel voor B2C als B2B in de gemeente Achtkarspelen.

Terugverdientijd

Alle kosten en baten bekeken? Dan kun je het omslagpunt bepalen. Bij een eenvoudig systeem (ventilatielucht warmtepomp ) heb je een kortere terugverdientijd i.v.m de kostbare systemen. De terugverdientijd van de ventilatiewarmtepomp zit op de 6 tot 8 jaar, bij een grond-water warmtepomp moet je denken aan 10 – 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Harkema?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Heb je thuis al een warmtepomp hangen? Of onlangs een nieuwe CV ketel laten installeren? Huishoudens realiseren zich te weinig dat er ook combinatie van beide systemen mogelijk zijn. Zo’n cv ketel in combinatie met warmtepomp (ook wel hybride genoemd) is milieubewust en niet onverdienstelijk. De prijs van een hybride installatie is een stuk lager in verhouding tot een volledig elektrische warmtepomp. Waarom veel mensen kiezen voor een hybride pomp: goedkoop, gemakkelijk te plaatsen, en werkt samen met je huidige CV. Belangrijk minpunt is dat je gas blijft gebruiken: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel met warmtepomp is straks niet genoeg. In het jaar 2050 is in principe elke woning gasvrij. Lees nu verder over warmtepomp Rossum.


Een gasvrije woning

In 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Dat is een enorme operatie en treft iedereen. Met behulp van de info op deze pagina vergelijk je een alternatieve cv-ketel zonder gas in Harkema. Uiteindelijk zal iedereen zijn cv-ketel vervangen. Maar gasvrij wonen is juist heel positief. Het dure gas kan de deur uit. Beperk jij het stroomverbruik zoveel mogelijk? Wek je al zelf stroom op met zonnepanelen? Energieneutraal wonen kan voor jou dan werkelijkheid worden. Jouw energienota daalt aanzienlijk. Meteen van het gas af? Overweeg dan een van deze systemen: zonneboilers, pelletkachels, het warmenet, infraroodpanelen, elektrische cv-ketels. As we speak heb je de beschikking over een leuke subsidie. Als iedereen zijn woning zonder gas verwarmd bereiken we een aanzienlijke CO2 reductie. Een all electric systeem mag best nog even wachten. Juist de hybride warmtepomp is voor nu een prima maatregel m.b.t. een gasvrije woning in Friesland.

Wil jij vandaag ook warmtepomp offertes vergelijken? Check de prijzen van installateurs in de buurt van Harkema.