CV-ketel vervangen Ravenswoud Stap over op groenere stroom en realiseer een besparing tot wel €430


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Overweeg jij om jouw CV-ketel te vervangen in Ravenswoud? Grofweg heb je in juli 2020 2 keuzes: een gloednieuwe gas-ketel plaatsen, of juist een meer duurzame oplossing. Dit is een “issue” waar alle woningbezitters mee van doen zullen krijgen. Per ingang van 2021 wordt de mono cv-ketel verboden. Rond voorjaar 2030 moeten we volledig van het gas af. Wat is dan wijsheid? De basis hiervan bestaat uit allerlei invalshoeken: hoe “groen” wil je zijn, wat mag het kosten, gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw, en wat kun je zeggen over de isolatie? Niet vergeten: onderzoek ook de toekomstplannen van de gemeente Ooststellingwerf ten aanzien van plannen m.b.t. een warmtenet of stadsverwarming. Op de site check je een aantal erkende alternatieven voor de CV-ketel. De warmtepomp is het bekendste voorbeeld. Evenwel: biomassaketel, het warmenet, infraroodpanelen, pelletkachels, elektrische cv-ketels zijn flink in trek bij (nieuwe) woningen.

Inhoudsopgave
Er zijn nog veel vragen betreffende de manier waarop we ons huis straks verwarmen. Op basis van onze website check je meerdere toekomstbestendige opties. Welke alternatieven zijn er voor een HR-ketel, wat ben ik hiervoor kwijt, en welke stappen moet ik nemen voor een gasvrij huis? Kies een van de thema’s hieronder.

 1. Een CV-ketel vervangen door warmtepomp in Ravenswoud.
 2. Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, is dat goedkoop?
 4. CV-ketel combineren met een warmtepomp.
 5. Is het voor mij mogelijk? Gasvrij wonen in Ravenswoud?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Ravenswoud [Update juli 2020]

Jouw hr-ketel is defect.Wat is nu handig? Met de nieuwe wetgeving over aardgas, is dit een lastig probleem. Gasketel vervangen door warmtepomp in Ravenswoud gebeurt steeds meer. Het is een groene energiebron, gunstig qua prijs en de kosten heb je binnen enkele jaren terug. Hoe vervang ik mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv voor een warmtepomp? Onze experts schreven daarvoor onderstaand stappenplan (en check ook Oilon subsidie).

Instructies warmtepomp installeren

 1. Achterhaal welke soorten warmtepompen wel/niet geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Neem de installatie die strookt met jouw huis en beoogde kostenplaatje.
 3. Vraag offertes op en ga in zee met een vakkundige warmtepomp installateur in Ravenswoud. Vraag altijd om certificaten en ervaringen van anderen.
 4. Een adaptive warmtepompsysteem is noodzakelijk. Zo’n installatie is namelijk altijd maatwerk.
 5. Het systeem wordt geïnstalleerd. Bij voorkeur door dezelfde installateur.
 6. Bekijk of het werkt zoals jij voor ogen hebt. Vraag altijd naar de garantie en onderhoudsvoorschriften.
 7. Vraag de subsidie op via RVO.nl

Is mijn woning geschikt?

Vloer, gevel en dak zijn goed geïsoleerd (kierdicht).

Heb je HR++ glas of zelf triple glas in de woning?

Lagetemperatuurverwarming (LTV): radiatoren of vloerverwarming.

Installatieruimte voor het aanleggen van de warmtepomp en eventuele boiler.

Bij volledig elektrisch: ruimte voor buitenunit of bodemboring.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Ravenswoud

Welk alternatief voor de CV-ketel is geschikt voor mijn woning? De warmtepomp hebben we uitgebreid behandeld. Goed om te weten, er zijn nog meer alternatieven voor een Hr-ketel van leveranciers als Berreta of Radson. Wat past bij mijn mijn huis? Op deze pagina bekijk jij per mogelijkheid een korte uitleg. Hoe werkt het, en wat zijn belangrijke nadelen en voordelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en transformeert dit naar toepasbare energie waarmee het water wordt verwarmd. Men kan ervoor kiezen middels full-electric warmtepompen de CV-ketel te vervangen, of verbinden d.m.v. een hybride oplossing.

 • Energiebesparing
 • Hoge subsidies
 • Prijs is hoog
 • Veel geluid van buitenunit

2. Zonneboiler

De zon & de zonneboiler dragen zorg voor warm water en/of aansturing van de verwarming. Dit is een toevoeging voor de CV-ketel in Ravenswoud: dankzij een zonneboiler zit je nooit zonder warm tapwater. De prijs schommelt rond de €4800 met installeren.

 • Uitstekend rendement
 • Overheidssubsidies
 • Overige warmtebron blijft nodig
 • Niet elk huis is geschikt

3. Biomassaketel (pelletkachel)

Zo’n pelletkachel brandt op speciale houtkorrels. Vaak verwarm je hiermee 1 enkele kamer, maar ook geschikt voor de gehele woning (pelletkachel-cv). Biomassaketels kunnen ook warmte genereren met normaal hout en houtsnippers.

 • Besparing tot 50%
 • Eenvoudig in te stellen
 • Aantal modellen
 • Veel lawaai

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn er wanneer je behoefte hebt aan extra warmte op een specifieke plek. Niet echt bruikbaar als hoofdverwarming, of je moet extreem hoge isolatiewaarden hebben. Een toekomstgericht product en met zonnepanelen een goede combi.

 • Zeer energiezuinig en duurzaam
 • Gemakkelijk te installeren
 • Panelen zijn nog vrij duur
 • Altijd in het zicht

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel draait 100% op stroom. In de praktijk betekent dit dat je gasgebruik verminderd. Een interessante investering dus. Helaas is het alleen geschikt voor geïsoleerde huizen: het is een duur systeem (tenzij je zonnepanelen gebruikt). Een warmtepomp is meestal efficiënter.

 • Gasaansluiting kan weg
 • Geen geluidsoverlast
 • kWh verbruik
 • Subsidie mogelijkheden

6. Stadswarmte (warmtenet)

Een warmtenet is een een ondergronds leidingnet aangesloten op een warmtebron. Het is geschikt voor verwarming en tapwater. Ook bedrijven kunnen hier een bijdrage aan leveren. Een andere benaming voor dit systeem is stadswarmte.

 • Weinig onderhoud noodzakelijk
 • Geen tussenkomst van gas
 • Monopolistisch systeem
 • Prijziger dan gas
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig? Ben jij van plan een warmtepomp aan te schaffen in Ravenswoud? Check dan altijd goed de verschillende kosten. Onze experts hebben een duidelijke lijst samengesteld zodat je weet wat je op financieel gebied kunt verwachten. De terugverdientijd van zo'n warmtepomp is aantrekkelijk in vergelijking met de CV-ketel. Cruciaal: de winkelprijzen liggen hoger (en de plaatsing is kostbaar). Daarentegen zijn er wel subsidies. De hoogte van subsidie voor warmtepompen (Friesland) ligt tussen de €2650 - €6000.

Aanschafprijs

De productprijs van een warmtepomp hakt er het hardst in. Op basis van de gekozen installatie (Bodem/water, Lucht/lucht, Water/water, Lucht/water, Hybride) fluctueert de aanschafprijs tussen de €2000 en €21000. Zoek ook naar CV-Ketel in Kesteren vervangen door warmtepomp.

Plaatsingskosten

Daarnaast komen er installatiekosten bij kijken. Deze aanlegkosten liggen vaak tussen de €1600 tot €3300. Ga je voor een water-water warmtepomp? Dan moet er in de grond geboord worden door een installatiebedrijf. Het laten plaatsen van een instap hybride warmtepomp is veel betaalbaarder.

Energieverbruik

De traditionele gasketel gebruikt aardgas, een warmtepomp gebruikt stroom (elektriciteit). Wat houdt dat in? Het verbruik van gas daalt, maar de stroomrekening zal toenemen. Met zonnepanelen kan je zelf voor deze stroom zorgen. De netto-energiebesparing ligt rond de 30% – 40%. Dat kan jij toch wel gebruiken?

Subsidies

De gaskraan gaat binnenkort dicht. Het gevolg is een vorstelijke Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Via de uitgegeven apparatenlijst check je de beschikbare subsidiemogelijkheden in Ravenswoud. De bedragen liggen tussen de €1050 – €2300. De hoogte wisselt: voor de installatie van de Carrier 30PHC090STD krijg je €2850 en in in het geval van de CTC EcoPart 410 + CTC EcoZenith i350 bedraagt dit €2900. Tevens zakelijk toepasbaar in de gemeente Ooststellingwerf.

Terugverdientijd

De aanschafprijs, installatiekosten en besparingen verrekend? Dan kun je het omslagpunt bepalen. Bij een eenvoudig systeem (lucht-lucht warmtepomp ) is de terugverdientijd aanzienlijk korter dan bij gecompliceerde installaties. De terugverdientijd van zo’n lucht-lucht installatie wordt geschat op 6 tot 10 jaar, bij een aardwarmtepomp ga je richting de een jaar of 12. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Ravenswoud?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Beschik je al over een warmtepomp. Of toevallig recentelijk een hoog rendement ketel laten neerzetten? Huishoudens zijn niet op de hoogte dat beide componenten goed te combineren zijn. De cv ketel in combinatie met warmtepomp (ook wel hybride genoemd) is milieubewust en niet onverdienstelijk. De prijs van een hybride installatie ligt vele malen lager als je het vergelijkt met een volledig elektrische warmtepomp. De pluspunten van een hybride systeem zijn o.a.: betaalbaar, geen ingewikkelde installatie, en werkt gewoon met je huidige verwarmingssysteem. Het jammere is dat je niet van het gas af bent: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel samen met warmtepomp is straks niet bestendig. Met ingang van 2050 zijn er alleen nog woningen zonder gas. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je ook warmtepomp Berkhout.


Een gasvrije woning binnen handbereik

In 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af. Groene energie, dat is toch wat jij ook wilt? Via de info op deze pagina vergelijk jij een alternatieve CV ketel zonder gas in Ravenswoud. Alle huishoudens moeten op termijn hun CV ketel inruilen. Gasvrij wonen heeft flink wat pluspunten. Het dure gas kan de deur uit. Beperk jij het stroomverbruik zoveel mogelijk? Liggen er al zonnepanelen op je huis? Dat zijn randvoorwaarden voor energieneutrale huizen. Je betaalt veel minder voor energie. Willen jullie de gasaansluiting ook verwijderen? Kies dan voor producten als pelletkachels, elektrische cv-ketels, biomassaketel, zonneboilers, infraroodpanelen. De komende jaren ontvang je vaak geld terug in de vorm van subsidie. Indien alle huizen worden verwarmd zonder gas, kunnen we CO2 uitstoot met 30% verlagen. Een volledig elektrisch systeem gaat mogelijk nog even niet lukken. Ook de hybride warmtepomp is voor nu een prima maatregel m.b.t. een gasvrije woning in Friesland.

Interesse en wil je warmtepomp offertes vergelijken? Bekijk de beste installateurs in de buurt van Ravenswoud.