CV-ketel vervangen Wateren Verlaag jou gasverbruik en bezuinig tot €410


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Jouw CV-ketel vervangen in Wateren? Grofweg heb je in juni 2021 2 keuzes: “weer” een ouderwetse gasketel, of juist een meer duurzame oplossing. Je komt in een situatie waar iedere huiseigenaar mee te dealen heeft. Vanaf 2021 is het niet meer mogelijk een mono cv-ketel te laten installeren. Rond voorjaar 2030 zit Holland totaal zonder gas. Wat is nu een handige keuze? Dat hangt af van velerlei componenten: hoe milieubewust moet het systeem zijn, welk budget heb je, wat zijn de eigenschappen van je huis, en hoe is het gesteld met de isolatie? Tip: onderzoek ook de toekomstplannen van de gemeente Westerveld wat betreft warmtenetten en/of stadsverwarming. Hier check je een aantal veel toegepaste alternatieven voor de CV-ketel. Op de eerste plaats een warmtepomp. Ook elektrische cv-ketels, biomassaketel, pelletkachels, infraroodpanelen, het warmenet zijn populaire vervangers voor de HR-ketel.

Inhoudsopgave
Er is veel onduidelijkheid ten aanzien van onze energieconsumptie in de toekomst. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je veel milieuvriendelijke aanbevelingen. Welke alternatieven zijn er voor een gasgestookte ketel, wat ben ik hiervoor kwijt, en hoe krijg je jouw huis gasvrij? Selecteer een van de thema’s hieronder.

 1. Jouw CV-ketel vervangen door warmtepomp in Wateren.
 2. Welk alternatief voor de CV-ketel past bij mij?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, is dat een slimme keus?
 4. Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp.
 5. Is het voor mij mogelijk? Gasvrij wonen in Wateren?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Wateren [Update juni 2021]

Jouw hr-ketel is defect.Dan moet je alle innovaties afwegen. Met in je achterhoofd de vernieuwe aardgas-maatregelen, kan dit best een struikelblok zijn. Jouw gasketel vervangen door warmtepomp in Wateren gebeurt steeds meer. Je bent “groen” bezig, gunstig qua prijs en het rendement ligt verrassend hoog. Hoe gaat het vervangen van mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv voor een warmtepomp in z’n werk? Gebruik hiervoor de volgende instructies (en lees verder over Solvis warmtepomp).

Stappenplan warmtepomp installeren

 1. Analyseer welke warmtepompen geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Maak een keuze voor de installatie die strookt met jouw huis en natuurlijk het budget.
 3. Vergelijk de prijzen en kies een competente warmtepomp installateur in Wateren. Check altijd referenties, keurmerken en certificaten.
 4. Vraag om een uniek warmtepompsysteem. Zorg dat het aansluit bij jouw huis en gewenste klimaat.
 5. Laat alles op de juiste manier installeren. Laat dit doen door dezelfde specialist.
 6. Onderzoek of de installatie zuinig en juist draait. Het onderhoudsboek en de garanties berg je veilig op.
 7. Vraag subsidie aan voor de installatie

Zijn alle huizen geschikt?

Gevel, dak en vloer zijn 100% kierdicht en goed geïsoleerd.

Beschikt het over (minimaal) HR++ glas of triple.

LT radiatoren of vloerverwarming zijn essentieel.

Genoeg ruimte voor het plaatsen van een boiler en warmtepomp.

Eventueel: ruimte voor buitenunit of bodemboring.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Wateren

Wat voor alternatief voor de CV-ketel past bij mij? De warmtepomp is het meest populaire alternatief. Goed om te weten, er zijn nog tal van alternatieven voor een Gasketels van onder andere Atag of natuurlijk Rendamax. Welke past nu bij mijn mijn huis? Via deze website vergelijk jij per alternatief aanvullende info. Wat is de werkwijze, en wat zijn de voors- en tegens?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of bodem en verandert dit in warmte die je kunt gebruiken voor de centrale verwarming en heet water. Je kunt je CV-ketel helemaal vervangen met een standalone warmtepomp, maar je kunt het ook combineren (hybride).

 • Verwarmt en koelt
 • Aantrekkelijke subsidieregeling
 • Fikse kostprijs
 • Uitstekende isolatie vereist

2. Zonneboiler

Het zonlicht + zonneboiler zorgen voor de opwarming van water / verwarming. Goed te combineren met de CV-ketel in Wateren: met zo’n zonneboiler kan jij altijd warm douchen. De prijs schommelt rond de €5000 inclusief aanleggen.

 • Milieubewust water opwarmen
 • Huis wordt meer waard
 • Lange terugverdientijd
 • Zichtbaarheid panelen

3. Biomassaketel (pelletkachel)

Zo’n pelletkachel brandt op unieke pelletkorrels. Vaak verwarm je hiermee 1 enkele kamer, maar ook geschikt voor de gehele woning (pelletkachel-cv). Biomassaketels verbranden daarnaast ook andere houtproducten (snippers).

 • Besparing tot 50%
 • Makkelijke bediening
 • Minder sfeer dan houthaard
 • Mogelijk stank/geluidsoverlast

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn er wanneer je behoefte hebt aan verwarmen van een bepaalde ruimte. Niet echt bruikbaar als hoofdverwarming, maar voor sommige situatie een uitkomst. Een toekomstgericht product en met zonnepanelen een goede combi.

 • Gunstig energieverbruik
 • Eenvoudige montage
 • Geen subsidies mogelijk
 • Elektriciteitsdraden wegwerken

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt volledig op stroom. In de praktijk betekent dit dat je gasgebruik verminderd. Een interessante investering dus. Goede isolatie is wel een voorwaarde, het stroomverbruik is hoog dus gebruik zonnepanelen. Over het algemeen rendeert de warmtepomp beter.

 • Warmt snel op
 • Minder gecompliceerd dan warmtepomp
 • Verbruikskosten zijn hoog
 • Ouderwets product

6. Warmtenet (stadswarmte)

Een warmtenet is een uitgebreid netwerk van leidingen met warm water van verschillende bronnen. Het is geschikt voor verwarming en tapwater. Bronnen zijn o.a. restwarmte en biomassa. In de volksmond heet dit ook wel stadswarmte.

 • Geen dure onderhoudscontracten
 • Constante temperatuur
 • Je kunt niet zelf kiezen
 • Vaak nog duurder dan gas
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, is dat goedkoop? Laat jij een warmtepomp installeren i.p.v een CV-ketel in Wateren? Houdt dan goed overzicht over de meerdere type kosten. Onze specialisten hebben een schema gebouwd om de kosten (en opbrengsten) inzichtelijk te maken. De terugverdientijd van de warmtepomp is aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen de gas-ketel. Belangrijk: de aanschaftarieven liggen hoog (en de aansluitkosten). Er geldt wel weer een mooie subsidieregeling. De subsidie voor warmtepompen (Drenthe) ligt tussen de €2300 en €4300.

Productprijs

De artikelprijs van een warmtepomp hakt er het hardst in. Gebaseerd op het type (Water/water, Lucht/water, Ventilatielucht, Lucht/lucht, Bodem/water) betaal je een bedrag tussen de €3100 en €14000. Ook interessant: CV-Ketel in Opperdoes vervangen door warmtepomp.

Aansluitkosten

Verder zijn er de kosten van de installateur. Deze aanlegkosten variëren (gemiddeld) tussen de €1300 en €3400. Neig jij naar een water-water warmtepomp? Dan moet je gaten laten boren door het installatiebedrijf. Het monteren van een instap (MV) lucht-warmtepomp is veel betaalbaarder.

Stroomkosten

Een gasketel gebruikt aardgas, terwijl een warmtepomp enkel stroom nuttigt. Wat betekent dit concreet? Het verbruik van gas daalt, maar de stroomrekening zal toenemen. Zonnepanelen kunnen dit opvangen. De uiteindelijke energiebesparing ligt tussen de 25% en 45%. Wie wil dat nu niet?

Subsidie

We moeten zo snel mogelijk af van het gas. Het gevolg is een royale Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). In de actuele apparatenlijst vind je de hoogte van de subsidie voor jouw warmtepomp in Wateren. Dit ligt vaak ergens tussen de €1900 tot €2700. De hoogte wisselt: voor de installatie van de Danfoss DHP-AQ 18 krijg je €2750 en in in het geval van de Weishaupt/Monarch WWP S 50 ID bedraagt dit €7000. Ook voor bedrijven interessant in de gemeente Westerveld.

Terugverdientijd

De aanschafprijs, installatiekosten en besparingen op een rij gezet? Het omslagpunt heb je dan snel uitgerekend. Bij een instapmodel ((MV) lucht-warmtepomp ) heb je een kortere terugverdientijd i.v.m de kostbare systemen. De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp is om en nabij de 6 tot 8 jaar, bij een bodem-warmtepomp loopt dit al gauw op tot 12 t/m 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Wateren?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Heb je thuis al een warmtepomp hangen? Of afgelopen jaar een gasketel laten aansluiten? Nederlanders zijn niet op de hoogte dat er ook combinatie van beide systemen mogelijk zijn. De CV-ketel in combinatie met warmtepomp (hybride verwarmingssysteem) is verantwoord en maandelijks erg voordelig. De prijs van een hybride installatie is een stuk lager in verhouding tot een volledig elektrische warmtepomp. 3 redenen waarom de hybride installatie populair is: voordelig, eenvoudig te installeren, en werkt gewoon met je huidige verwarmingssysteem. Let op: houd er rekening mee dat je niet van het gas af bent: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel in combinatie met warmtepomp is over een flink aantal jaar niet toegestaan. Met ingang van 2050 zal ieder huis gasvrij zijn. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Grootegast.


Op weg naar een huis zonder gas

Langzamerhand verdwijnt het gas helemaal. Groene energie, dat is toch wat jij ook wilt? Via de info op deze pagina tref je een alternatieve cv-ketel zonder gas in Wateren. Alle huishoudens moeten op termijn hun CV ketel inruilen. Maar gasvrij wonen is juist heel positief. Eindelijk 0 op de gasmeter. Beperk jij het stroomverbruik zoveel mogelijk? Wek je al zelf stroom op met zonnepanelen? Dat zijn randvoorwaarden voor energieneutrale huizen. Je zult merken dat je energienota veel lager uitvalt. Kijk jij ook uit naar een situatie zonder gas? Overweeg dan een van deze systemen: biomassaketel, infraroodpanelen, pelletkachels, het warmenet, zonneboilers. De komende jaren ontvang je vaak geld terug in de vorm van subsidie. Indien alle huizen worden verwarmd zonder gas, komen we dichterbij de eisen van het klimaatakkoord. Een full-electric pomp hoeft dan echt niet gelijk. Ook de hybride warmtepomp is een aantrekkelijke tussenoplossing voor de gasvrije woning in Drenthe.

Wil jij vandaag ook warmtepomp offertes vergelijken? Zoek uit wat de kosten zijn bij installateurs in Wateren.