CV-ketel vervangen Westhoek Stap over op groenere stroom en bezuinig tot €330


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Wil je de CV-ketel vervangen in Westhoek? In feite heb je in juli 2020 2 keuzes: een gloednieuwe gas-ketel plaatsen, of juist een meer duurzame oplossing. Dit is een “issue” waar ook jij heel goed over moet gaan nadenken. Vanaf 2021 is het niet meer mogelijk een mono cv-ketel te laten installeren. Rond voorjaar 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht. Waar doe je dan goed aan? Dat hangt af van verscheidene componenten: hoe “groen” wil je zijn, wat mag het kosten, wat zijn de eigenschappen van je huis, en wat zijn de isolatiewaarden? Niet vergeten: check ook het beleid van de gemeente het Bildt betreffende aanleggen van een warmtenet en stadsverwarming. Op deze website analyseer je alle bekende alternatieven voor de CV-ketel. Natuurlijk de warmtepomp. Maar ook elektrische cv-ketels, zonneboilers, biomassaketel, het warmenet, pelletkachels kunnen jouw huidige cv-ketel op gas vervangen.

Inhoudsopgave
We kunnen moeilijk in de toekomst kijken ten aanzien van ons toekomstig energieverbruik. Op de vergelijker check je alle handige informatie. Welke alternatieven zijn er voor een gas-ketel, wat ben ik hiervoor kwijt, en wat moet ik doen voor een gasvrij huis? Kies snel een van de onderstaande vragen.

 1. Een CV-ketel vervangen door warmtepomp in Westhoek.
 2. Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat levert mij dat op?
 4. Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp.
 5. Wat moet ik doen voor gasvrij wonen in Westhoek?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Westhoek [Update juli 2020]

Mijn HR-ketel werkt niet meer. Dan heb jij veel te kiezen. Door de vernieuwde wetgeving over aardgas, kan dit best een struikelblok zijn. Jouw gasketel vervangen door warmtepomp in Westhoek is iets wat steeds meer Nederlanders doen. Het is milieuvriendelijk, betaalbaar en het rendement ligt verrassend hoog. Ik wil mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp, hoe werkt dat? Onze experts schreven daarvoor de volgende instructies (en lees verder over Air Trade Centre systeem).

Instructies warmtepomp installeren

 1. Detecteer welke soorten warmtepompen geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Neem de installatie die matcht bij de ruimtes en de totaalprijs die je in je hoofd hebt.
 3. Vergelijk de prijzen en neem een deskundige warmtepomp installateur in Westhoek. Vraag altijd om certificaten en ervaringen van anderen.
 4. Vraag om een ontwerp op maat. Het moet volledig bij jouw woning en situatie passen.
 5. Laat de warmtepomp installeren. Dit wordt gedaan door gespecialiseerde vakmannen.
 6. Ga na of het systeem werkt. Vraag altijd naar de garantie en onderhoudsvoorschriften.
 7. Claim jouw subsidie

Is mijn woning geschikt?

Gevel vloer en dak zijn voldoende geïsoleerd.

In alle ramen zit HR++ glas of triple glas.

LT radiatoren of vloerverwarming zijn essentieel.

Een geschikte ruimte voor plaatsing van het warmtepompsysteem (+ boiler).

Eventueel: ruimte voor buitenunit of bodemboring.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Westhoek

Wat zijn de beste alternatieven voor de CV-ketel? De warmtepomp is het meest populaire alternatief. Toch, naast de warmtepomp zijn er meer alternatieven voor een Gasgestookte ketels via bijvoorbeeld Elco of natuurlijk Remeha. Welke past nu bij mijn mijn situatie? Hieronder analyseer jij per product een korte uitleg. Wat houdt het in, en welke voordelen en nadelen heeft het?


1. Warmtepomp (Hybride)

Een warmtepomp neemt de warmte uit natuurlijke bronnen en verandert dit in hoogwaardige bruikbare energie voor het verwarmen van water. Er is een optie om de CV-ketel te vervangen (volledig elektrische warmtepomp), of verbinden d.m.v. een hybride oplossing.

 • Constante temperatuur
 • Aantrekkelijke subsidieregeling
 • Hoge installatiekosten
 • Isolatie is noodzakelijk

2. Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonlicht voor warm water en/of aansturing van de verwarming. Goed te combineren met de CV-ketel in Westhoek: dankzij een zonneboiler zit je nooit zonder warm tapwater. De prijs schommelt rond de €3000 (plaatsing inbegrepen).

 • Lagere energierekening
 • Combineren met warmtepomp
 • Geen zelfstandig systeem
 • Kan niet bij elke woning

3. Biomassaketel (pelletkachel)

Pelletkachels werken op basis van speciaal geproduceerde korrels. Je verwarmt hiermee bijvoorbeeld de woonkamer, de pelletkachel maakt ook warme lucht en warm water. De Biomassaketels kunnen ook elementen verbranden als normaal hout en houtsnippers.

 • Zeer sfeervol
 • Makkelijk in gebruik
 • Investering rond de €2.500
 • Uitstoot (pijp)

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn er wanneer je behoefte hebt aan verwarmen van een bepaalde ruimte. Echter, niet voldoende als hoofdverwarming, maar zeker het overwegen waard. Een toekomstgericht product en goed te combineren met zonnecellen.

 • Flexibel
 • Geen dwarrelende stof
 • Geen recht op subsidie
 • Elektriciteitskabels nodig

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt volledig op stroom. In de praktijk betekent dit dat je gasgebruik verminderd. Dit is aantrekkelijker. Hou rekening met een hoge isolatienormen: het stroomverbruik is hoog dus gebruik zonnepanelen. Een warmtepomp is een betere investering.

 • Gasaansluiting kan weg
 • Minder gecompliceerd dan warmtepomp
 • Stroomvreter
 • Beperkte subsidie

6. Warmtenet (stadswarmte)

Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding aangesloten op een warmtebron. Het voorziet in heet water in de woningen. Bronnen zijn o.a. restwarmte en biomassa. In de volksmond heet dit ook wel stadswarmte.

 • Zeer efficiënt
 • Geen kans op gaslek
 • Geen keuzevrijheid
 • Gas is vaak goedkoper
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig? Ook de CV-ketel vervangen voor een eigen warmtepomp in Westhoek? Let dan op de diverse kosten. Onze adviseurs hebben hieronder een opsomming geplaatst met daarin alle financiële aspecten. De terugverdientijd van zo'n warmtepomp is lucratiever tegenover de traditionele ketel. Maar let op: de kostprijs ligt hoger (en de plaatsing is kostbaar). Je kunt wel gebruik maken van ISDE subsidie. De subsidie voor warmtepompen (Friesland) is op dit moment tussen de €2550 tot €4800.

Winkelprijs

De aanschafprijs van een warmtepomp is de grootste kostenpost. Afhankelijk van het product (Lucht/lucht, Bodem/water, Water/water, Hybride, Lucht/water) liggen de prijzen tussen de €3300 en €13500. Ook interessant: CV-Ketel in Oudkarspel vervangen door warmtepomp.

Installatiekosten

Ten tweede zijn er de kosten van de installateur. De kosten van installatie variëren (gemiddeld) tussen de €1000 en €3900. Kies je voor eengrondwater-warmtepomp? Dan moeten er speciale putten geboord worden door het installatiebedrijf. Het laten aanbrengen van een eenvoudige ventilatielucht warmtepomp kost je stukken minder.

Energiekosten

Een gasgestookte ketel draait op gas, de warmtepomp verbruikt echter elektriciteit (stroom). Wat betekent dit concreet? Het verbruik van gas daalt, maar de nota voor stroom stijgt. Zonnepanelen kunnen dit opvangen. De netto-energiebesparing varieert tussen 35% en 50%. Dat kan jij toch wel gebruiken?

Subsidies

De gaskraan gaat binnenkort dicht. Daarom is er een vorstelijke ISDE-subsidie. In de actuele apparatenlijst vind je de huidige vergoeding in Westhoek. De bedragen liggen tussen de €1900 tot €2800. Een rekenvoorbeeld: voor de ELCO Aerotop T20R ontvang je €3150 en voor de Carrier 61WG020 ligt dat op €4500. Ook voor bedrijven interessant in de gemeente het Bildt.

Terugverdientijd

Alle uitgaven en opbrengsten uitgezocht? Dan kun je het omslagpunt bepalen. In het geval van een simpel systeem ((MV) lucht-warmtepomp ) profiteer je van een kortere terugverdientijd dan bij complexe installaties. De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp bedraagt ongeveer 6 tot 10 jaar, bij een bodem-warmtepomp moet je denken aan een jaar of 12. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Westhoek?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Staat er in je woning al een warmtepomp? Of laatst nog een gloednieuw gasgestookte ketel laten aanleggen? Huishoudens zijn niet op de hoogte dat deze twee systemen prima kunnen samenwerken. Zo’n cv ketel in combinatie met warmtepomp (hybride installatie) is verantwoord en maandelijks erg voordelig. De prijs van een hybride installatie is echt voordeliger dan een volledig elektrische warmtepomp. De pluspunten van een hybride systeem zijn o.a.: lage investering, in een dag aangelegd, en je huis hoeft niet direct helemaal over de kop. Het heikele punt is dat je gas blijft gebruiken: het heeft altijd nog de CV nodig. Een gasketel met warmtepomp is op lange termijn niet afdoende. Per 2050 zal ieder huis gasvrij zijn. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp Harreveld.


Gasvrij wonen steeds populairder

De gaskraan gaat geleidelijk helemaal dicht. Duurzame energiebronnen zijn de toekomst. Met behulp van deze pagina tref jij een alternatieve CV ketel zonder gas in Westhoek. We zullen allemaal de CV ketel moeten vervangen. Gasvrij wonen heeft veel voordelen. Het dure gas kan de deur uit. Beperk jij het stroomverbruik zoveel mogelijk? Wek je al zelf stroom op met zonnepanelen? Dat zijn randvoorwaarden voor energieneutrale huizen. Je betaalt veel minder voor energie. Meteen van het gas af? Hiervoor zijn er talloze oplossingen: infraroodpanelen, pelletkachels, het warmenet, biomassaketel, zonneboilers. Momenteel krijg je ook nog eens veel subsidie. Op het moment dat alle huizen zonder gas worden verwarmd, komen we dichterbij de eisen van het klimaatakkoord. Een all electric pomp mag best nog even wachten. Juist de hybride warmtepomp is een goede stap richting een gasvrije woning in Friesland.

Ga aan de slag met warmtepomp offertes vergelijken! Direct offertes opvragen bij installateurs in en rondom Westhoek.