CV-ketel vervangen Dijken Stap over op groenere stroom en bespaar jaarlijks €330


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Heb jij al er over nagedacht: de CV-ketel vervangen in Dijken? In april 2024 kun je kiezen uit mogelijkheden: een nieuwe verwarmingsketel laten installeren, of juist een meer duurzame oplossing. Een geval waarmee veel Hollanders te maken krijgen. Goed om te weten: vanaf 2021 kan je niet meer gebruik maken van een mono cv-ketel. Echter na 2030 moet elke Nederlanders “gasvrij” wonen. Waar doe je dan goed aan? De basis hiervan bestaat uit diverse aspecten: hoe duurzaam moet het zijn, wat is je maximum budget, heb je een nieuw of juist ouder huis, en wat zijn de isolatiewaarden? Advies: Kijk ook naar de plannen van jouw gemeente De Friese Meren m.b.t. aanleggen van een warmtenet en stadsverwarming. Op de site bekijk je verschillende bekende alternatieven voor de CV-ketel. Op de eerste plaats een warmtepomp. Ook het warmenet, infraroodpanelen, pelletkachels, biomassaketel, zonneboilers kunnen jouw huidige cv-ketel op gas vervangen.

Inhoudsopgave
We hebben te maken met veel vraagtekens ten opzichte van ons energieverbruik over pak ‘m beet 20 jaar. Middels deze pagina ontdek je alle praktische details. Wat kan ik nemen naast een HR-ketel, wat kost het, en hoe krijg je jouw huis gasvrij? Druk op een van de onderstaande vragen.

 1. CV-ketel vervangen door warmtepomp in Dijken.
 2. Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, kan dat voordelig?
 4. CV-ketel combineren met een warmtepomp.
 5. Wat moet ik doen voor gasvrij wonen in Dijken?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Dijken [Update april 2024]

Mijn HR-ketel werkt niet meer. Wat is de beste oplossing? Door de vernieuwde wetgeving over aardgas, kan dit best een struikelblok zijn. Gasketel vervangen door warmtepomp in Dijken gebeurt steeds meer. Goed voor het milieu, voordelig en je hebt jouw investering snel terug. Hoe gaat het vervangen van mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv voor een warmtepomp in z’n werk? Daarvoor gebruik je de volgende instructies (en lees verder over Airwell verwarming).

Aanlegplan warmtepomp installeren

 1. Achterhaal welke soorten warmtepompen wel/niet geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Ga voor een installatie die past bij de woning en budget.
 3. Vraag prijzen op en ga in zee met een aangesloten warmtepomp installateur in Dijken. Let op certificaten en referenties.
 4. Laat een uitgebalanceerd warmtepompsysteem maken. Zorg dat het aansluit bij jouw huis en gewenste klimaat.
 5. Het systeem wordt geïnstalleerd. Dit wordt gedaan door gespecialiseerde vakmannen.
 6. Check of de installatie zuinig en juist draait. Check de garantie/onderhoud voor installatie en systeem.
 7. Vraag subsidie aan voor de installatie

Is ons huis geschikt?

Gevel vloer en dak zijn 100% kierdicht en goed geïsoleerd.

Check ramen op triple of HR++ glas keurmerk.

Lagetemperatuurverwarming (LTV): radiatoren of vloerverwarming.

Genoeg ruimte voor het plaatsen van de warmtepomp met optionele boiler.

Soms ook nodig: de mogelijkheid voor een buitenunit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Dijken

Wat voor alternatief voor de CV-ketel past bij mij? De warmtepomp is het meest populaire alternatief. Desalniettemin, er zijn nog tal van alternatieven voor een CV-ketel van bijvoorbeeld Baxi of natuurlijk Saunier Duval. Wat is aan te raden voor mijn persoonlijke situatie? Op de site ontdek jij per alternatief meer details. Wat is de werkwijze, en wat zijn de voor- en nadelen?


1. (Hybride) Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en converteert dit naar toepasbare energie waarmee het water wordt verwarmd. Je kunt je CV-ketel helemaal vervangen met een standalone warmtepomp, of integreren in een hybride systeem.

 • Versterkt energielabel huis
 • Overheidssubsidies
 • Hoge installatiekosten
 • Aanpassingen in huis nodig

2. Zonneboiler

De zonneboiler werkt op zonlicht voor het genereren van heet water. Goed te combineren met de CV-ketel in Dijken: met zo’n zonneboiler kan jij altijd warm douchen. Het kostenplaatje: +/- €5000 inclusief montage.

 • Ook in de winter prima rendement
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Beperkte opslag
 • Kan niet bij elke woning

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Een pelletkachel werkt op basis van speciaal geproduceerde korrels. Verwarmt de ruimte waar het apparaat staat, of het hele huis (een pelletkachel-cv). De Biomassaketels werken ook op snippers- en/of houtblokken.

 • Efficiënter dan houtkachel
 • Pellets zijn relatief goedkoop
 • Intensief onderhoud nodig
 • Onhandige afmetingen

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen pas je toe bij extra verwarming op veel gebruikte locaties in huis. Het is minder relevant als hoofdverwarming, of je moet extreem hoge isolatiewaarden hebben. Een toekomstgericht product in combinatie met zonnepanelen.

 • Gunstig energieverbruik
 • Minder ronddwarrelende stof
 • Panelen zijn nog vrij duur
 • Voor het hele huis erg duur

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt volledig op stroom. Je kunt dus echt van het gas af. Dat is veiliger. Goede isolatie is wel een voorwaarde, en eigenlijk heb je zonnepanelen nodig. Een warmtepomp is een betere investering.

 • Gasaansluiting kan weg
 • Maakt geen geluid
 • Stroomvreter
 • Weinig innovatief

6. Warmtenet (stadswarmte)

Een warmtenet is een slim en open systeem waardoor warm water stroomt. Het warme water kan onze huizen verwarmen. De bron wordt gevoed met o.a. aardwarmte en biomassa. In de volksmond heet dit ook wel stadswarmte.

 • Vermindering CO2-uitstoot
 • Geen kans op gaslek
 • Je kunt niet zelf kiezen
 • Temperatuur verhogen duurt lang
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, is dat goedkoop? Ook de CV-ketel vervangen voor een eigen warmtepomp in Dijken? Dan moet je rekening houden met vele soorten kosten. Onze adviseurs hebben een schema gebouwd van alle financiële consequenties. De terugverdientijd van de warmtepomp is aantrekkelijk tegenover de HR-ketel. Niet vergeten: de aanschafprijs is hoog (+ dure aanlegkosten). Maar er is wel weer een royale subsidieregeling. De hoogte van subsidie voor warmtepompen (Friesland) ligt tussen de €2450 - €5100.

Artikelprijs

De artikelprijs van een warmtepomp voel je het eerste. Gebaseerd op de soorten systemen (Water/water, Bodem/water, Lucht/lucht, Lucht/water, Ventilatielucht) betaal je tussen de € 2700 en €15500. Misschien vind je dit ook relevant: CV-Ketel in Wernhout vervangen door warmtepomp.

Aanlegkosten

Verder moet je de installatiekosten niet vergeten. Deze aanlegkosten fluctueren doorgaans tussen de €2000 tot €3600. Ga je voor een grond-water warmtepomp? Dan moeten er speciale putten geboord worden door het installatiebedrijf. Het plaatsen van een standaard (MV) lucht-warmtepomp is in een dag gerealiseerd.

Stroomverbruik

Een gasgestookte ketel werkt met aardgas, een warmtepomp gebruikt stroom (elektriciteit). Wat dit betekent? De gasmeter gaat naar 0, daarentegen ga je juist meer stroom verbruiken. Zonnepanelen kunnen voor jou de stroom opwekken. De besparing op je energienota varieert tussen 35% en 50%. Heel interessant dus.

Subsidies

We moeten zo snel mogelijk af van het gas. Profiteer snel van deze historische Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). In de actuele apparatenlijst tref je de huidige vergoeding in Dijken. Vergoedingen schommelen tussen de €1800 tot €2900. Het bedrag verschilt nogal: voor het aanleggen van de Stiebel-Eltron WPC 07 (232928) kun je aanspraak maken op €2800 en m.b.t. de Lennox eComfort GAH090 krijg je €6450. Ook voor bedrijven interessant in de gemeente De Friese Meren.

Terugverdientijd

De aanschafprijs, installatiekosten en besparingen uitgezocht? Dan kun je schatten waar het omslagpunt ligt. Bij goedkopere systemen ((MV) lucht-warmtepomp ) is de terugverdientijd aanzienlijk korter in verhouding tot de dure producten. De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp bedraagt ongeveer 6 tot 8 jaar, bij een water-water warmtepomp moet je denken aan 12-15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Dijken?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Heb je thuis al een warmtepomp hangen? Of heb je net een nieuwe CV ketel laten installeren? Nederlanders hebben niet de kennis dat het koppelen van deze producten goed werkt. De CV-ketel in combinatie met warmtepomp (hybride verwarmingssysteem) is duurzaam heeft een leuke opbrengst. De prijs van een hybride installatie is een stuk lager dan een volledig elektrische warmtepomp. Waarom veel mensen kiezen voor een hybride pomp: goedkoop, eenvoudig te installeren, en werkt samen met je huidige CV. Belangrijk minpunt is dat je gas blijft gebruiken: het ondersteunt slechts de CV-ketel. Een gasketel met warmtepomp is op lange termijn niet genoeg. Vanaf 2050 zal geen enkel huis nog gas gebruiken. Nu ook online: warmtepomp Nieuwersluis.


Gasvrij wonen steeds populairder

De komende jaren moeten er veel huizen van het gas af. Duurzame energiebronnen zijn de toekomst. Middels deze website tref jij een alternatieve cv-ketel zonder gas in Dijken. Uiteindelijk zal iedereen zijn cv-ketel vervangen. Gasvrij wonen is ook lang niet gek. Eindelijk 0 op de gasmeter. Beperk jij het stroomverbruik zoveel mogelijk? En wek jij de stroom zelf op? Dat zijn randvoorwaarden voor energieneutrale huizen. De energierekening is dan een stuk aantrekkelijker. Kijk jij ook uit naar een situatie zonder gas? Overweeg dan een van deze systemen: elektrische cv-ketels, infraroodpanelen, zonneboilers, biomassaketel, het warmenet. De komende periode ontvang je vaak geld terug in de vorm van subsidie. Wanneer we collectief zonder gas verwarmen, komen we dichterbij de eisen van het klimaatakkoord. Een full-electric pomp mag best nog even wachten. Juist de hybride warmtepomp is een uitstekende eerste stap maar een gasvrije woning in Friesland.

Wil jij vandaag ook warmtepomp offertes vergelijken? Zoek uit wat de kosten zijn bij installateurs uit Dijken.