CV-ketel vervangen Drenthe Stap over op groenere stroom en verlaag je energienota met €350


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Wil je de CV-ketel vervangen in Drenthe? In feite heb je in juni 2024 2 opties: een nieuwe verwarmingsketel laten installeren, of juist een meer duurzame oplossing. Je komt in een situatie waarmee veel Hollanders te maken krijgen. Vanaf 2021 is de mono cv-ketel niet meer toegestaan. En vanaf 2030 moet Nederland gasvrij zijn. Wat kun je op dit moment het beste doen? Dat heeft te maken met verschillende overwegingen: hoeveel wil je besparen, wat mag het kosten, in wat voor huis woon je, en wat zijn de isolatiewaarden? Advies: check ook het beleid van de gemeente Drenthe rond plannen m.b.t. een warmtenet of stadsverwarming. Op cvketel-warmtepomp.nl vergelijk je de meest gekozen populaire alternatieven voor de CV-ketel. Vanzelfsprekend de warmtepomp. Echter ook zonneboilers, infraroodpanelen, pelletkachels, het warmenet, elektrische cv-ketels worden meer en meer toegepast als vervanging op de CV-ketel.

Inhoudsopgave
Er is veel onduidelijkheid omtrent het energieverbruik over 10 jaar. Aan de hand van deze pagina lees je alle praktische details. Wat kan ik nemen naast een cv-ketel, wat kost het, en wat moet ik doen voor een gasvrij huis? Kies een van de onderstaande vragen.

 1. De CV-ketel vervangen door warmtepomp in Drenthe.
 2. Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel na 2021?
 3. Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd?
 4. Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp.
 5. Is het voor mij mogelijk? Gasvrij wonen in Drenthe?

CV-ketel vervangen door warmtepomp in Drenthe [Update juni 2024]

Jouw HR-ketel functioneert slecht. Wat is nu handig? Door de vernieuwde wetgeving over aardgas, kan dit best een struikelblok zijn. Gasketel vervangen door warmtepomp in Drenthe ligt het meest voor de hand. Goed voor het milieu, gunstig qua prijs en het rendement ligt verrassend hoog. Ik wil mijn Intergas, Nefit of Vaillant cv vervangen voor een warmtepomp, hoe werkt dat? Gebruik hiervoor onderstaand stappenplan (en check ook Heliotherm verwarming).

Aanlegplan warmtepomp installeren

 1. Check eerst welke warmtepomp versie geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Maak een keuze voor de installatie die rijmt met jouw woning, wensen en budget.
 3. Vraag meerdere offertes op en ga in zee met een officiële warmtepomp installateur in Drenthe. Let op certificaten en referenties.
 4. Laat een uitgebalanceerd warmtepompsysteem maken. Dit moet namelijk volledig passen bij jouw woning.
 5. Zorg dat alles netjes wordt geïnstalleerd. Dit wordt gedaan door gespecialiseerde vakmannen.
 6. Bekijk kritisch of de installatie zuinig en juist draait. Je garantie en onderhoudscontract moet je niet vergeten.
 7. Vraag subsidie aan voor de installatie

Is mijn huis geschikt?

Vloer, dak en gevel zijn 100% kierdicht en goed geïsoleerd.

Heb je HR++ glas of zelf triple glas in de woning?

Laagtemperatuur radiatoren of vloerverwarming.

Faciliteiten voor het aansluiten van een warmtepomp met voorraadvat.

Soms ook nodig: locatie voor grondboring / lucht-unit.

cv ketel vervangen door warmtepomp in Drenthe

Wat voor alternatief voor de CV-ketel past bij mij? De warmtepomp is het meest populaire alternatief. Echter, er zijn nog meer alternatieven voor een Hoog rendement ketel van bijv. Agpo cv Ketels en ook Remeha. Wat past bij mijn mijn persoonlijke situatie? Hier vergelijk jij per installatie een korte uitleg. Wat houdt het in, en wat zijn de voors- en tegens?


1. Warmtepomp (Hybride)

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of bodem en converteert dit naar warmte die je kunt gebruiken voor de centrale verwarming en heet water. Er is een optie om de CV-ketel te vervangen (volledig elektrische warmtepomp), of combineren met een hybride versie.

 • Energiebesparing
 • Aantrekkelijke subsidieregeling
 • Hoog geprijsd
 • Minder geschikt voor bestaande woning

2. Zonneboiler

Gebruik een zonneboiler met zonnecollectoren voor het verwarmen van je woning. Goed te combineren met de CV-ketel in Drenthe: een zonneboiler zorgt voor o.a. warm bad en douche water. De uitgaven worden geschat op zo’n €4800 (plaatsing inbegrepen).

 • Lage energienota
 • Huis wordt meer waard
 • Geen zelfstandig systeem
 • Niet iedereen vind het mooi

3. Pelletkachel (biomassaketel)

Deze pelletkachels gebruiken unieke pelletkorrels. Verwarmt de ruimte waar het apparaat staat, de pelletkachel-cv zorgt ook voor warm water. Biomassaketels kunnen ook warmte genereren met snippers- en/of houtblokken.

 • Zeer sfeervol
 • Makkelijke bediening
 • Minder sfeer dan houthaard
 • Uitstoot (pijp)

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen pas je toe bij meer hitte op een zelfgekozen plek. Niet echt bruikbaar als hoofdverwarming, maar je kunt het zeker in overweging nemen. Een duurzame keuze en goed te combineren met zonnecellen.

 • Maakt radiatoren overbodig
 • Koppelen met domotica
 • Geen subsidieregeling
 • Elektriciteitskabels nodig

5. Elektrische ketel

Een elektrische CV-ketel werkt volledig op stroom. Je woning kan gasvrij worden gemaakt. Dit is aantrekkelijker. Goede isolatie is wel een voorwaarde, het stroomverbruik is hoog dus gebruik zonnepanelen. Minder aantrekkelijk dan een warmtepomp.

 • Ideaal i.c.m. zonnepanelen
 • Geen geluidsoverlast
 • Stroomvreter
 • Beperkte subsidie

6. Warmtenet (stadswarmte)

Een warmtenet is een uitgebreid netwerk van leidingen gevuld met warm water. Het warme water kan onze huizen verwarmen. Ook bedrijven kunnen hier een bijdrage aan leveren. Stadswarmte is een collectieve milieuvriendelijke oplossing.

 • Geen aanpassingen in huis nodig
 • Schoon en veilig
 • Geen keuzevrijheid
 • Gas is vaak goedkoper
Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Warmtepomp in plaats van CV-ketel, wat is de terugverdientijd? Ben jij van plan een warmtepomp aan te schaffen in Drenthe? Houdt dan goed overzicht over de meerdere type kosten. Onze deskundigen hebben hieronder een opsomming geplaatst om de kosten (en opbrengsten) inzichtelijk te maken. De terugverdientijd van een warmtepomp is aantrekkelijk wanneer je het afzet tegen de traditionele ketel. Cruciaal: de winkelprijzen liggen hoger (en vergeet de installatie niet). De overheid biedt wel een aantrekkelijk subsidie. De subsidie voor warmtepompen (Drenthe) is op dit moment tussen de €3000 en €5400.

Productkosten

De aanschafprijs van een warmtepomp is de grootste kostenpost. Gebaseerd op het type (Water/water, Lucht/water, Ventilatielucht, Hybride, Bodem/water) schommelen de prijzen tussen de €2700 en €13000. Zoek ook naar CV-Ketel in Scheemda vervangen door warmtepomp.

Installatiekosten

Daarna zijn er de kosten van de installateur. Deze aanlegkosten fluctueren doorgaans tussen de €1800 – €3600. Heb jij voorkeur voor een water-water warmtepomp? Dan moet er een bodembron aangelegd worden door het installatiebedrijf. Het plaatsen van een basic ventilatiewarmtepomp is na verhouding heel voordelig.

Stroomverbruik

De HR-ketel werkt op basis van gas, de warmtepomp verbruikt echter elektriciteit (stroom). Wat dit betekent? Jouw gasrekening gaat naar beneden, maar de stroomrekening zal toenemen. Met zonnepanelen kan je zelf voor deze stroom zorgen. De netto-energiebesparing kan oplopen tot wel 50%. Wie wil dat nu niet?

Subsidies

De regering wil dat we minder gas verbruiken. Om die reden is er een vorstelijke ISDE-subsidie. Op de apparatenlijst check je per systeem (merk & type) de subsidie in Drenthe. Dit fluctueert momenteel tussen de €1600 – €2400. Waar je rekening mee kunt houden: voor het plaatsen van de Fujitsu Waterstage Comfort 05 heb je recht op €1700 en bij de ELCO Aquatop T43H is dit €6100. Ook zakelijk zeer interessant in de gemeente Drenthe.

Terugverdientijd

Alle opbrengsten en kosten op een rij gezet? Dan kun je schatten waar het omslagpunt ligt. Wanneer je kiest voor een basis model (ventilatiewarmtepomp ) ligt de terugverdientijd lager dan bij dure systemen. De terugverdientijd van een ventilatiewarmtepomp wordt geschat op 6 tot 10 jaar, bij een water-water warmtepomp moet je denken aan 10 – 15 jaar. Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp in Drenthe?

CV-ketel met warmtepomp combineren

Heb je thuis al een warmtepomp hangen? Of toevallig recentelijk een hoog rendement ketel laten neerzetten? De meeste mensen vergeten dat het koppelen van deze producten goed werkt. Een CV-ketel in combinatie met warmtepomp (ook wel hybride genoemd) kenmerkt zich door een goed rendement. De prijs van een hybride installatie is een stuk lager als je het vergelijkt met een volledig elektrische warmtepomp. Voordelen van een hybride systeem zijn: betaalbaar, geen ingewikkelde installatie, werkt prima samen met huidige verwarming. Minder fraai is dat je niet volledig van het gas los bent: het systeem kan niet zelfstandig opereren. Een gasketel samen met warmtepomp is op lange termijn niet genoeg. Met ingang van 2050 moet elke woning gasvrij zijn. Op cvketel-warmtepomp.nl bekijk je ook warmtepomp IJsselham.


Op weg naar een huis zonder gas

In 2050 zal gas helemaal verdwijnen. Dat zal niet makkelijk worden en iedereen moet meedoen. Via deze pagina lees je over een alternatieve CV ketel zonder gas in Drenthe. Je CV ketel vervangen wordt onvermijdelijk. Gasvrij wonen heeft flink wat pluspunten. Je verbruikt geen duur gas. Houd jij jouw energiegebruik zo laag mogelijk? Wek je al zelf stroom op met zonnepanelen? Dan komt een energieneutrale woning in zicht. Je zult merken dat je energienota veel lager uitvalt. Willen jullie de gasaansluiting ook verwijderen? Overweeg dan een van deze systemen: infraroodpanelen, biomassaketel, pelletkachels, het warmenet, zonneboilers. As we speak geldt er een mooie subsidieregeling. Zodra alle Nederlanders verwarmen zonder gas, wordt de uitstoot van CO2 flink teruggedrongen. Een volledig elektrisch systeem gaat mogelijk nog even niet lukken. Juist de hybride warmtepomp is een uitstekende eerste stap maar een gasvrije woning in Drenthe.

Wil jij vandaag ook warmtepomp offertes vergelijken? Direct offertes opvragen bij installateurs in de regio Drenthe.