Er zijn allerlei manieren om je gasgestookte cv-ketel in te wisselen voor een duurzame, gasvrije oplossing. In deze blog staan we stil bij het warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd. In Nederland hebben de warmtenetten nog relatief weinig aandacht. Maar de potentie is best groot. Zeker als we overstappen op de zogeheten open warmtenetten. Check direct populaire merken als Nefit, Remeha, Panasonic en Fujitsu.
Wat is de huidige situatie?
In je woning gebruik je energie om apparaten als je wasmachine, de televisie en verlichting te laten werken. Maar dat niet alleen: energie gebruik je ook om te bakken en te koken. Van alle energie die je gebruikt, wordt ongeveer 2/3 gebruikt om je huis te verwarmen. Deze warmte komt meestal van een centrale verwarming via een gasgestookte ketel. Ruim 90% van de Nederlandse huishoudens heeft op dit moment nog een gasaansluiting.
Een warmtenet als alternatief voor aardgas
Wil of moet jij van het aardgas af? Dan is een warmtenet een van de manieren om je huis warm te stoken en warm water te krijgen. Zo’n warmtenet krijgt z’n hete water van een energiecentrale of afvalcentrale. Dit noemen we ook wel restwarmte. Maar de warmte kan ook best afkomstig zijn van andere bronnen als groen afval (houtsnippers bijvoorbeeld). Dit heet ook wel een biomassacentrale.
Hoe werkt een warmtenet precies?
Door verbranding komt warmte vrij, en deze warmte wordt afgegeven aan een net van ondergrondse leidingen dat verspreid ligt in een bepaalde regio. Op dit net zijn huizen en bedrijven dan weer aangesloten.
De huizen en bedrijven tappen de warmte af, en geven het koude terug aan het net.
Hoe staat het met stadsverwarming in Nederland?
Warmtenetten worden in Nederland nog relatief weinig toegepast.In ScandinaviĆ« worden warmtenetten al veel meer gebruikt. Hier gaat vaak om zogeheten “open warmtenetten”. Hierop kunnen steeds nieuwe bedrijven en bronnen worden aangesloten. Dergelijke grote open netwerken kennen we nog niet in Nederland. Concreet betekent dit dat je nog niet kunt kiezen van welk bedrijf of welke bron je de warmte wilt afnemen. Het nadeel daarvan is weer dat er nog weinig concurrentie is op het gebied van stadswarmte. De prijzen liggen daardoor relatief hoog. In de praktijk is het afnemen van gas soms zelfs goedkoper. Laat nu een installatie plaatsen in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Den haag of Utrecht.